Scandinavische parfumerie: Geen traditie, wel een stijl

Scandinavië staat niet meteen bekend voor zijn parfumtraditie. Integendeel, deze regio heeft de grootste voorstanders van een steeds striktere wetgeving rond parfumingrediënten. Toch heeft het Hoge Noorden enkele opmerkelijke parfummerken die de wereld aan het veroveren zijn. Scandinavische parfumerie heeft dezelfde uitgepuurde esthetiek als hun designmerken. Dat uit zich in de eerste plaats in de look en feel, maar ook de geuren zelf hebben een pure, minimalistische stijl gemeen.

byredoHet bekendste uithangbord is ongetwijfeld het Zweedse Byredo, dat vorig jaar door de Britse investeerdersgroep Manzanita Capital werd gekocht. Ben Gorham is het creatief brein van het merk, dat hij in 2006 oprichtte. Zijn gemengde roots (Indische moeder en Canadese vader), herinneringen, ervaringen en gevoelens leveren de inspiratie voor de toegankelijke geuren die een breed, internationaal publiek aanspreken. Ook het strakke design spreekt zowel liefhebbers als mensen die dat minder belangrijk vinden aan. Gorham’s netwerk in de mode- en kunstwereld leveren de nodige aandacht, interessante samenwerkingen én een goede positionering op.

Veel rustiger verliep het voor Agonist, dat zeven jaar geleden ontstond uit de passie van het Zweedse koppel Christine Gustafsson en Niclas Lydeen voor glaskunst en designerparfums. Ze lieten een Frans parfumeur natuurlijke geuren ontwikkelen, geïnspireerd door het Noordelijke klimaat en cultuur. Aanvankelijk maakten ze voor elk parfum een uniek glazen kunstwerk, maar dat bleek onhoudbaar: de prijzen liepen op tot 1500 euro, wat de doelgroep wel erg klein maakte. Dus lieten ze een ‘gewone’ fles maken voor een haalbare prijs (50 ml: 125 euro). De glazen flacons bevatten een druppel kleur op de bodem en hebben een etiket waar de gebruikte grondstoffen op staan geprint. Het oogt erg modern, strak en helder. De geuren zelf zijn dat eveneens: modern, helder en een tikje abstract. Anders, zonder excentriek te zijn. Met namen als Arctic Jade, Liquid Crystal en Solaris die alluderen op de Scandinavische roots en de artisanale glaskunst die het DNA van Agonist bepalen.

zarkoperfume-pr-el_72dpiHet Deense Zarkoperfume is wellicht het meest eigenzinnige label. Zarko Allman Pavlov, een Deen met Russische roots, is een autodidact die alles zelf doet: componeren, macereren en de flessen vullen. Toch is Zarko niet vies van technologie. “Je hebt chemie nodig om grenzen te pushen, om vernieuwende producten te maken. Heb je echt een top, hart en basisnoot nodig of lukt dat ook met een basisnoot? Pink Molecule bijvoorbeeld bestaat enkel uit kop- en basisnoten. Inception bestaat uit zes fasen in plaats van de drie lagen van een klassieke piramidestructuur.” Net zoals de verpakkingen is zijn aanpak minimalistisch en no nonsense. De inspiratie voor de geuren komt uit zijn leven in Scandinavië. De prachtige zonsondergang op het strandje aan zijn huis geeft hem een gevoel van vrijheid, dat hij vertaalde in een geur. Maar ook het licht in Denemarken, de bossen en andere plekken blijken een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dat geeft transparante, lichte geuren met een laag alcoholgehalte. “Je omgeving beïnvloedt je ideeën. Parfums zijn in die zin een tijdscapsule, want een geur kan voor iedereen iets anders betekenen.”

Info: Byredo, Agonist en Zarkoperfume zijn nichemerken en te koop in gespecialiseerde parfumerieën zoals Beauty By Kroonen & Brown (Byredo, Agonist, Zarkoperfumes), Senteurs d’Ailleurs (Byredo), Cosmeticary (Zarkoperfume), Parfuma (Byredo) en Necessities (Byredo).

 

*De uitgebreide versie kan u op Café Cosmétique lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: