Geurherinneringen gebotteld

Geuren kunnen als geen ander herinneringen oproepen. Ik maak er een punt van om mijn kinderen hun neus te laten gebruiken. Zo laat ik ze diep snuiven wanneer we gaan wandelen in het bos, laat ik ze ruiken aan eten en krijgen ze ‘snuffelknuffels’ wanneer ze gaan slapen. Wanneer het kouder begint te worden geef ik hen een lik Nivea crème op hun neus. En wanneer ze héél braaf zijn dan mag er een scheutje Jo Malone badolie in het badwater. Met een bepaald parfum zullen ze me waarschijnlijk nooit identificeren, daarvoor wissel ik te vaak en draag ik teveel door elkaar.

Ik hoop dat ze die momenten van geborgenheid en gezelligheid verbinden aan een geur, zodat ze dat later weer kunnen oproepen. De Replica lijn van Maison Martin Margiela is gebaseerd op die filosofie: vertrouwde geuren van verschillende plekken en tijdstippen oproepen. Parfum als teletijdmachine, dus. En het werkt: toen ik de twee nieuwe Replica parfums van Maison Martin Margiela voerden ze me terug naar mijn kindertijd, elk op hun eigen manier.

Lipstick On

Lipstick On is de geur van de dure lipsticks (Dior, geloof ik) die mijn grootmoeder gebruikte. Ik sloop altijd stiekem naar de badkamer om in haar spullen te rommelen. Haar juwelen en schoenen liet ik links liggen, maar haar make-up en parfums intrigeerden me des te meer. Ik kon niet weerstaan aan de lipsticks en de zachtheid van de poederdons. Met haar parfums (Diorissimo, Femme van Rochas en de oorspronkelijke Miss Dior) brouwde ik mijn eigen elixir. In een Tupperware potje dat ik uit de keuken had mee gegrist. De kiemen voor mijn parfumpassie zijn in die badkamer gezaaid.

Volgens het etiket op het flesje heeft een parfumeur ongeveer dezelfde herinneringen: ‘Night blush and rice powder’, opgedaan in 1952 in Chicago. Op zich niet bijster origineel, (een lipstickparfum vind je ook bij bijvoorbeeld Frederic Malle Lipstick Rose)- maar wie maalt daar om als hij zich opeens 35 jaar jonger voelt? Die lipstickgeur is het eerste wat je ruikt, opgeroepen door het poederachtige van iris en viooltjes. De geur krijgt gaandeweg iets kauwgomachtig, wat me doet denken aan tuberoos. Een woordje uitleg: elke geur bestaat uit verschillende geurfacetten. Tuberoos bijvoorbeeld heeft een bloemig aroma dat erg bedwelmend is en kan variëren van crèmeachtig, confituur, sinaasappel, snoep of kauwgom tot natte aarde of een dierlijk, muskusachtig aspect. Geen idee of het er in zit, het staat niet op de ingrediëntenlijst, maar het doet me er toch aan denken. Dat verandert dan in violettesnoepjes waarna het opgaat in een zoete vanillebasis.

By The Fireplace

Ook het tweede parfum, By The Fireplace, voert me terug naar mijn kindertijd. De geur van brandend hout en kastanje zal bij veel mensen de gezelligheid oproepen van een avondje voor de open haard. Het vuur gaf koude avonden iets extra gezellig wanneer ik onder de arm van mijn vader in de zetel zat. Hij keek tv en ik staarde gebiologeerd naar de vlammen. Al is By The Fireplace een wel erg gestileerde versie van de rokerige geur die uit mijn eigen open haard komt. Eleganter, minder zwaar en met een zoete ondertoon die de bovenhand haalt in de basisnoten. De kastanjegeur geeft dit parfum iets gourmand. Voor een eau de toilette houden beide geuren bijzonder lang aan, je ruikt ze langer dan de standaard 4 uren.

Info: Maison Martin Margiela Replica eau de toilette 100 ml: 95 euro.

©Café Cosmétique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: