Naar Parijs met de parfumdokter

Parijs en parfum… twee passies waarvan ik zo veel en zo vaak mogelijk probeer te genieten. Toen het Davidsfonds vroeg of ik een parfumreis in elkaar wilde puzzelen, aarzelde ik geen moment. Ook niet over de bestemming: Parijs. Dat had ook Grasse kunnen zijn, maar wat me vooral interesseert in parfum is de rijke cultuur. En daarvoor moet je in de lichtstad zijn. Dus stippelde ik een parcours voor 3 dagen uit, waarin we onze neus door de stad volgen, op bezoek bij een parfumeur gaan, historische en bijzondere parfums gaan ruiken en de belangrijkste spelers in de niche en de haute parfumerie leren kennen.

DAG 1: onze neus oefenen

Met de Thalys vertrekken we ’s morgens van Brussel-Zuid naar Parijs. We installeren ons in driesterren hotel Mercure in de leuke buurt Saint-Germain des Prés. Vandaar verkennen de stad op een andere manier: door onze neus te volgen naar ‘geurige’ plekken. Wanneer die op scherp staat, gaan we ons verdiepen in parfum. Wat is het, hoe wordt het gemaakt en hoe is het geëvolueerd. Dat ontdekken we deels in het parfummuseum, deels tijdens een parfumworkshop na het diner. Net zoals een wijninitiatie maak ik je wegwijs in de verschillende parfumfamilies met hun klassiekers en de bijhorende verhalen. Ook het praktische komt aan bod: hoe je een parfum kiest, draagt en beoordeelt.

DAG 2: de verschillende soorten parfumerie

Vandaag verdiepen we ons in de verschillende soorten parfumerie. Wat is het verschil tussen de traditionele parfummerken en nichelabels? En waarin onderscheidt haute parfumerie zich? We bezoeken de mooiste boetieks en de interessantste merken. We worden ontvangen bij een echte parfumeur en bezoeken zijn labo. ’s Avonds wacht ons een bijzonder diner, waar niet alleen onze mond maar ook onze neus verwend wordt.

DAG 3: cultuur en geschiedenis

Voor een rijkelijk gevulde dag vol cultuur en geschiedenis trekken we naar Versailles. Daar bezoeken we het ISIPCA, de internationale school waar de parfumeurs van de toekomst worden opgeleid. In de Osmotheek, een levend museum met duizenden parfums, ontdekken we de pijlers van de parfumerie die je nergens meer kan vinden. We krijgen er een introductie in parfumgeschiedenis waarbij we historisch belangrijke parfums ruiken die helaas niet meer bestaan. Een unieke ervaring!

Na de lunch gaan we naar het beroemde kasteel van Versailles. Daar vertelt kunsthistorica en parfumexpert Elisabeth de Feydeau ons op een originele manier het verhaal van het kasteel, zijn bekende bewoners en welke geuren het leven kleurden van Louis XIV, Marie-Antoinette en Louis XV. De bus brengt ons rechtstreeks naar de Gare du Nord waar we de Thalys nemen naar Brussel.

Info: de reis gaat door van donderdag 20 april tot en met zaterdag 22 april. Meer praktische info over de parfumreis en boeken via de brochure van het Davidsfonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: