Breng jij je parfum al je hele leven verkeerd aan?

Don’t. Do. It.

CHARLOTTE DE LOOSE

Het is een reflex waar we vrijwel allemaal schuldig aan zijn: je polsen over elkaar wrijven nadat je er parfum op hebt gespoten. Doe dat vooral niet meer, want volgens experten beïnvloedt die wrijving van je polsen wel degelijk de geur.

Heb jij soms ook de indruk dat je geurtje al na enkele uren verdwenen is? Dat kan door overmatig zweten komen, of misschien heb je gewoon niet voldoende gesprayd. Toch heeft veel te maken met de manier waarop jij je parfum aanbrengt.

Sofie Albrecht  is beautyjournaliste, auteur van het boek ‘Parfumwijzer’ en bijgevolg expert terzake.

‘Als je parfum aanbrengt en nadien je polsen over elkaar wrijft, vervals je de geur van je parfum. Door te wrijven creëer je warmte, en die verstoort de harmonie. Een parfum bestaat uit verschillende lagen of noten. Die geven zich niet allemaal tegelijk, maar een voor een vrij op verschillende momenten, en dat proces kan verstoord worden als je gaat wrijven. Topnoten kunnen dan bijvoorbeeld te snel vervliegen.’

Wrijven is een automatische handeling die we uitvoeren na het aanbrengen van parfum, zonder eigenlijk te weten waarom. ‘Het wrijven is een reflex, omdat het parfum nat aanvoelt op je huid. We willen het sneller doen drogen, en daarom wrijven we, maar dat is dus geen goed idee.’ Er zijn ook andere manieren om je parfum sneller te laten drogen. ‘Wat ik doe, is zwaaien met mijn polsen. Dat helpt net zo goed en beïnvloedt de geur niet. Je ruikt ook altijd beter pas aan een parfum wanneer dat droog is, omdat pas op dat moment de alcoholgeur die overheerst, verdwenen is.’

Wat moet je dan wel doen?

Wat is nu de beste manier om je parfum aan te brengen? Spuit twee keer op je polsen, op je borst en op de achterkant van je nek, en laat gewoon drogen. Dat zijn de beste plekjes om je geurtje aan te brengen, gebaseerd op de bewegingen die je lichaam dagelijks maakt. Bijvoorbeeld: we bewegen vaak met onze handen wanneer we iets zeggen, en zo vervliegt je geurtje al snel.

Ook is het belangrijk dat je huid goed gehydrateerd is. Een droge huid zal het vocht in je parfum snel opnemen, en zo verdwijnt je parfum sneller. Gebruik dus een lotion met een redelijk neutraal geurtje, of een die past bij je parfum. Je kan natuurlijk ook de bijhorende bodylotion kopen om zo je geurtje extra lang te behouden.

Parfumwijzer
‘Parfumwijzer’ – € 24,99 – bij de boekhandel en online.

Lees meer: