HOW TO. Parfum kiezen voor iemand anders

De Standaard, 03/12/2015 om 10:55 door Kim De Craene

HOW TO. Parfum kiezen voor iemand anders
Foto: istock

Parfum scoort bijzonder goed als eindejaarsgeschenk, maar toch is het niet zo evident om de juiste geur te kiezen voor iemand anders. Parfumexperte Sofie Albrecht geeft enkele tips.

1. ‘Probeer de namen te achterhalen van de parfums die hij/zij draagt. Complimenteer iemand met zijn parfum en vraag wat hij juist draagt. Dat is een vrij directe aanpak, maar dan ben je wel zeker. Doe het doorheen het jaar, zodat het niet opvalt en noteer de naam in je smartphone. Als je eerder van een meer discrete aanpak houdt, pols dan bij de partner of piep even in de badkamerkast wat er staat. Let vooral op de bijna lege flessen, want volle flessen kunnen duiden op een miskoop of een minder geslaagd cadeau.’

2. ‘Als je weet welke geur iemand draagt, koop dan niet de eau de toilette of eau de parfum maar een badolie of lichaamscrème uit de badlijn. Iemand die regelmatig hetzelfde parfum draagt zal minder cadeaugevoel hebben bij een nieuwe fles. Maar de dure badlijn van een parfum kopen mensen minder gemakkelijk voor zichzelf. Dat voelt luxueuzer aan.’

3. ‘Heb je geen namen, kijk dan naar de persoonlijkheid, de hobby’s en de kledingstijl van de persoon voor wie je een parfum koopt. Is hij/zij sportief? Dan is een citrusgeur een veilige keuze. Een discrete kantoorgeur zoals Cartier Déclaration voor hem, een Chanel N°5 Eau Première voor haar is geknipt voor een ambitieuze carrièrejager. Een hippe vogel zal blij zijn met een designerparfum van Maison Martin Margiela of Narciso Rodriguez. Wordt er moeite gedaan om altijd perfect voor de dag te komen of mag het wat nonchalanter en moet het vooral comfortabel zitten? Dat zijn allemaal aanwijzingen waar een slimme verkoopster mee verder kan.’

4. ‘Bloemenparfums zijn de populairste parfumsoort voor vrouwen, fougères bij mannen. Bijgevolg is de kans groot dat ze in de smaak zullen vallen. Met een frisse geur met citrusnoten of oranjebloesem doe je ook weinig fout. Ook klassiekers blijken vaak een veilige gok. Ze hebben hun populariteit immers al ruimschoots bewezen. Mooie tips zijn Dior Eau Sauvage voor mijnheer, Chanel N°5 voor mevrouw.’

5. ‘Heb je een parfum gevonden, maar wil je absoluut zeker zijn van je zaak? Vraag dan aan de verkoopster om er een staaltje bij te voegen. Zo kan de geur eerst getest worden zonder de verpakking te openen. En kan je hem inwisselen wanneer het parfum niet bevalt.’

Meer tips vind je in Albrechts’ nieuwe boek ‘Parfumwijzer’ en op haar blog www.cafecosmetique.com