Is een duur parfum beter dan een goedkoop? We vroegen het aan een expert

‘Vaak worden budgetparfums samengesteld door dezelfde neuzen die ook voor parfumerie- en nichemerken werken’, aldus parfumdokter Sofie Albrecht.

, ELISABETH BUNGENEERS

Dat cosmetica niet duur hoeft te zijn om kwalitatief te zijn, hebben we al meermaals mogen ondervinden. Maar hoe zit het met budgetparfums? Wij gingen te rade bij de parfumdokter.

Who’s that girl?

Sofie Albrecht is gefascineerd door parfums, auteur van het boek Parfumdokter en heeft een blog gewijd aan haar liefde voor beauty: www.cafecosmetique.com.

Waarom zijn parfums zo duur?

Sofie: ‘In principe zijn parfums op zich niet zo duur. Het water, de “jus” zelf dus, neemt immers maar enkele procenten van de totaalprijs in beslag. Wat een parfum zo prijzig maakt, is de marketing errond, de reclamecampagnes (al dan niet met een dure filmster), de verpakking en de distributie. Daarnaast speelt de prijspositionering natuurlijk ook een belangrijke rol. Het succes van een duur nicheparfum is mede afhankelijk van de exclusiviteit ervan. Ze móéten duurder zijn om speciaal bevonden te worden. Terwijl budgetparfums dan weer toegankelijker moeten zijn, gemaakt zijn om een jongere doelgroep aan te spreken en dus scherp geprijsd zijn. Doorgaans zijn budgetparfums ook minder complex dan nicheparfums of parfumerieparfums. Klanten grijpen naar dat soort parfums om “lekker te ruiken” en minder voor de geurervaring, de sfeer die een parfum oproept of de mooie evolutie ervan. Hoe eenvoudiger de geur, hoe goedkoper hij doorgaans is.’

Kan een goedkoop parfum ook goed zijn?

‘Zeker! Vaak worden budgetparfums samengesteld door dezelfde neuzen die ook voor parfumerie- en nichemerken werken. Een goekope(re), synthetische molecule is daarenboven niet altijd minder verfijnd of goed dan een natuurlijke molecule. Bepaalde ingrediënten zoals citrus of witte musk zijn goedkoop en makkelijk te verkrijgen, maar daarom niet minder lekker. Een parfum staat of valt dus vooral bij het talent van de parfumeur.’

Hoe kies je een parfum?

‘Neem er vooral je tijd voor! Probeer een eerste selectie te maken op basis van een beetje parfum op een papieren staafje. Wanneer je je aangetrokken voelt tot een van de geuren, probeer hem dan ook op je huid. Geef het parfum daarna drie à vier uur tijd om zich te ontwikkelen. De evolutie van een parfum moet vloeiend en onopgemerkt gebeuren. Het is de kunst van een parfumeur om zodra de eerste kopnoten zijn vervlogen, de hartnoten aan kracht te laten winnen. Sommige parfums blijven heel dicht tegen de huid, waardoor andere mensen ze niet ruiken. Dat is een zwakte. Vaak ook is alleen de topnoot aantrekkelijk gemaakt, maar daarna valt het parfum een beetje “plat”. Dat soort parfums is ontwikkeld voor de snelle beslisser. Een goed parfum blijft uren boeien.’

Hoe zorg ik ervoor dat mijn parfum langer blijft?

‘Veel hangt natuurlijk af van het soort geur dat je kiest. Een goede eau de toilette moet twee tot vier uur standhouden, een eau de parfum kan tot zes uur meegaan en een extrait de parfum trekt het doorgaans acht uur. Een eau de parfum heeft meestal de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast speelt ook het type geur een rol. Een fris citrusparfum is een minder lang leven beschoren dan een zwaar oriëntaals parfum.’

Smeer je huid eerst in met een geurloze bodylotion of een met daarin dezelfde geur verwerkt als je parfum.

‘Ook je huidtype is bepalend. Op een droge huid houdt een parfum minder lang dan op een vette huid. Een goede tip om je parfum langer te laten houden, is dus eerst je huid in te smeren met een geurloze bodylotion of met een bodylotion met daarin dezelfde geur verwerkt als je parfum. Textiel en haar houden de geurmoleculen langer vast dan de huid. Tot slot spray je het parfum het best op plaatsen waar de huid het warmst is: nek, ellebogen, knieholtes, polsen en decolleté.’