Lidl haalt de mosterd bij Chanel voor vrouwenparfum

De Standaard, 29/01/2014 om 17:55 door Ellen De Muynck

Lidl haalt de mosterd bij Chanel voor vrouwenparfum

Na een eigen restaurant pakt supermarktketen Lidl uit met een volgende stunt: een budgetvriendelijke versie van twee populaire parfums, namelijk Coco Mademoiselle van Chanel en Bottled van Hugo Boss. Maar mag dat wel zomaar?

De limited edition parfums van Lidl liggen begin februari in de winkel en worden door de supermarktketen getipt als de perfecte geschenktip voor Valentijn. Op de redactie mochten we de geuren in première ontdekken, alleen kwamen ze ons wel heel erg bekend voor. Het mannenparfum G. Bellini X-Bolt deed ons wel heel erg denken aan Bottled van Hugo Boss, terwijl Madame Glamour opvallend neigt naar Coco Mademoiselle van Chanel.

Maar waar ligt de grens tussen zich laten inspireren en kopiëren? Bij Madame Glamour spelen citrus, bergamot en jasmijn een hoofdrol, zo staat in het persbericht, geurnoten die ook terugkomen bij de populaire geur van het Franse modehuis, weliswaar met een lange lijst andere ingrediënten.

Niet alleen de naam verstopt niet dat het om een kopie gaat, ook voor de verpakking met gouden randen werd naar het origineel gekeken. Al verraadt het parfumflesje zelf dan weer dat dit niet het product kan zijn van een luxueus modehuis: elegant van vorm, maar met een goedkope witte dop.

Wie kan de geur onderscheiden?

Lidl zelf pakt niet uit met de naam Chanel, al berichten ze in hun perscommunicatie wel dat bij een test onder 150 vrouwen, negen op de tien ’het Lidl parfum boven het designer merk’ verkiezen. Wij hebben toevallig zelf een flesje van het Chanelparfum in ons bezit en dus dient een eigen kleinschalig testje zich aan. Met twee geparfumeerde polsen laten we enkele vrouwenneuzen op de redactie het origineel aanduiden.

De eerste twee proefkonijnen kiezen voor de echte Mademoiselle en noemen de originele geur voller en subtieler, maar onze derde medewerker verkiest de kopie ‘omdat die minder overweldigend’ is. Ook de vierde neus haalt – evenwel mits enige aarzeling – het origineel eruit, en de laatste, weliswaar meest geoefende, neus vindt dat er van competitie geenzins sprake is en labelt de kopie meteen als een vlakke geur.

Blijft nog een laatste – niet onbelangrijk – puntje over: de prijs. Met een verkoopprijs van 3,99 euro voor 50 ml komt Lidl wel erg straf uit de hoek. Ter vergelijking: voor een flesje Coco Mademoiselle Eau de Toilette betaalt u bij Planet Parfum 58,90 euro.

‘Kwaliteit ingrediënten en techniek spelen een rol’

Voormalig beautyjournaliste Sofie Albrecht heeft het parfum van Lidl zelf nog niet geroken, maar kan ons wel al vertellen dat zelfs als het om een gelijkaardige geur gaat, de kopie sowieso op twee belangrijke punten afwijkt van het origineel.

‘Het grote verschil is te vinden bij de ingrediënten: door het opmerkelijke prijsverschil weet je dat de ingrediënten van Lidl niet kunnen tippen aan de kwaliteit van Chanel. Bovendien speelt ook de techniek een rol: wat Chanels huisparfumeur Jacques Polge met veel zorg creëerde, kan niet worden vergeleken met iets dat wordt nagebootst in een anoniem labo’, aldus Albrecht, die onlangs de blog Café Cosmétique lanceerde.

‘Een niet-geoefende neus die het parfum niet kent, zal het verschil niet meteen opmerken, maar een geur moet ook evolueren en een goedkope kopie zal nooit even lang blijven hangen’, klinkt het nog.

Bij Chanel zelf wenste men niet te reageren.