Vragen aan de parfumdokter: waarom ruik ik mijn eigen parfum niet meer?

  • Eva Van Driessche, Nina, 2 november 2015 
Sofie Albrecht, parfumexpert
 Jurgen Rogiers Sofie Albrecht, parfumexpert

STYLE “Je parfum laat een onuitwisbare eerste indruk na bij mensen, één die nog belangrijker is dan je outfit.” weet Sofie Albrecht, journaliste en parfum expert. Dan kan je dus maar beter een goeie geur kiezen. Wij gingen op consultatie bij de parfumdokter.

Het boek

Sofie werkte zelf jarenlang als beautyjournaliste en kreeg zo de kans om haar passie – parfums – verder uit te diepen. Ze sprak met parfumeurs, snuffelde aan ontelbare flesjes en leerde de geheime ingrediënten van parfums kennen. Die passie zette ze verder op haar blog Café Cosmétique en nu ook in een boek: ‘Parfumwijzer’.
Het boek is een gids in de wondere wereld van parfums en helpt je om een geur juist te kiezen en te dragen. Je ontdekt ook wat je neus allemaal kan en krijgt een blik achter de schermen van de parfumindustrie.

Parfumwijzer van Sofie Albrecht, € 24,99, nu in de winkel
 uitgeverij Manteau Parfumwijzer van Sofie Albrecht, € 24,99, nu in de winkel

Lees ook

Make-up artist Elke Willemen vertelt eerlijk over haar burn-out

De pop-up

Bij de lancering van het boek start Sofie ook met een bijzondere pop-up in hartje Antwerpen. Ze gaat aan de slag als ‘parfumdokter’. Je kan bij haar gratis op consultatie en krijgt een voorschrift mee met daarop parfums die goed bij jou zouden passen. Een handig hulpmiddel voor je gaat shoppen!

NINA ging op consultatie bij de parfumdokter

Sofie Albrecht: “Als mensen de parfumerie binnenstappen zoeken ze eerst naar de nieuwste geuren, daarna bekijken ze het flesje en de verpakking en dan pas beoordelen ze de geur. Vaak gaat dat goed, want als de marketing goed gedaan is, past een parfum waarvan jij de campagne leuk vindt wel goed bij jou. Je ziet immers al of het een bloemige geur zal zijn, of eerder zwoel, of het een jonge geur is of eerder iets voor volwassen vrouwen. Maar toch kan je je serieus vergissen. De enige manier om écht te kiezen is door de geur te ruiken.”

Waarom ruik ik mijn eigen parfum niet meer?
“Een geurprikkel geeft een instinctieve reactie in je hersenen. Je reageert er onmiddellijk op. Vooral een geur die je moet waarschuwen is belangrijk. De geur van gevaar blijf je ruiken tot je reageert (vuur, gas). Een vertrouwde geur daarentegen stuurt niet meer diezelfde prikkel. Je neus raakt verzadigd. Je ruikt bijvoorbeeld niet meer de geur van je eigen huis of van het parfum dat je al jaren draagt. De enige oplossing is om af en toe van geur te wisselen.”

Hoe kies ik zelf een goed parfum?
“Probeer maximum 3 geuren, meer kan je neus niet aan. Probeer de parfums eerst op een geurstokje en spray de favoriet daarna op je huid, want de reactie van een geur op je huid is voor iedereen anders. Wat je goed vindt op een geurstokje kan helemaal anders ruiken op je pols. Loop een dagje rond met de geur en laat het parfum goed ontwikkelen voor je een beslissing neemt. Leg aan de verkoopster uit wat jouw voorkeuren zijn. Vertel welke parfums je in het verleden al goed vond en beschrijf jouw voorkeur (zoet, bloemig, fris, watergeur, zwaar of liever licht).”

Welk parfum kan je veilig cadeau geven?
“Een geur die bijna iedereen staat is iets cologne-achtig. De topnoot daarvan is bijna altijd citrus, dus je weet wat je moet verwachten. Het is fris, maar elegant.”

Signature scent of een hele collectie?
“Net zoals je niet alleen jeans in je kast hebt hangen, heb ik aan één geur niet genoeg. Je kan een hele parfumgarderobe samenstellen met geuren voor elke gelegenheid. Een bloemengeur die altijd past, een zwoele sexy Oosterse geur voor een date. Zo kan je een parfum op je outfit afstemmen. De juiste geur werkt je look echt af.”