Zo kies je in 7 stappen een lekker parfum voor jezelf… of voor iemand anders

Polsen tegen elkaar wrijven of net niet?

FLAIR,EVA VAN DRIESSCHE

Een flesje parfum is nog steeds een mooie luxe als pakje. Of misschien trakteer je jezelf wel op een nieuw geurtje voor 2020? Parfumdokter Sofie Albrecht geeft tips!

Een goed parfum kiezen en herkennen is een ware kunst. Maar met een aantal tips kan je toch een weloverwogen keuze maken in de parfumerie.

Les nummer 1 is alvast om niet blind op merk of naam te kiezen. Natuurlijk zal het campagnebeeld of de naam je al een hint geven over de sfeer die het parfum wil oproepen, maar over de eigenlijke geur zegt het heel weinig. De enige manier om te weten of je iets graag ruikt, is proberen.

Weet dat je neus niet veel meer dan vier, vijf geuren aankan, daarna ruik je niets meer. Zoek dus vooraf al even uit welke geuren je wil testen. Door andere parfums op te noemen en te beschrijven die je graag hebt, help je de winkelassistent alvast op weg.

Gebruik zoveel mogelijk adjectieven om een geur te beschrijven. Dus niet gewoon: fris. Maar probeer eens: vers gewassen, citroen, helder, ochtend, zeepachtig, water….

In 7 stappen naar het perfecte parfum

En dan ga je testen. Dit is het stappenplan van parfumkoningin Sofie Albrecht. Zij werkte jaren als beautyjournalist en heeft een bijzondere passie voor parfum. Als ‘parfumdokter’ geeft ze consultaties en houdt ze lezingen.

  1. Neem je tijd, een parfum ontwikkelt zich over twee tot drie uur. Draag het dus eventjes voor je beslist.
  2. Ruik niet meteen na het verstuiven. Laat de alcohol eerst verdampen.
  3. Ruik altijd met je beide neusgaten. Er is altijd één neusgat dat op een bepaald moment wat minder actief is dan het andere.
  4. Ruik snel, zoals een konijntje. Snif snif snif.
  5. Sluit je ogen en bedenk wat je voelt en ziet bij de geur. Hoe meer beschrijvende woorden je gebruikt, hoe beter je achteraf deze geur weer kan herkennen.
  6. Test een geur op je huid. Door de warmte van je huid krijg je een ander effect.
  7. Wrijf niet met je polsen tegen elkaar. Door de wrijving ontstaat er extra warmte die de geur stuk kan maken.

Eau de toilette, extrait de parfum, eau de parfum?

Voor een goede intensiteit en houdbaarheid kies je het beste voor een eau de parfum. Het is vaak de investering waard omdat de concentratie en duurzaamheid beter zijn. Maar als de geur al behoorlijk intens is met bijvoorbeeld veel hout of patchoeli, dan is een eau de toilette soms ruim voldoende.