Zo moet je een parfum kiezen en kopen

De Standaard, 03/11/2015 om 10:05 door Kim De Craene

Zo moet je een parfum kiezen en kopen
Foto: Alexey Klementiev – Fotolia

Deze week ligt ‘Parfumwijzer’ in de boekenwinkel, het eerste boek van beautyjournaliste en parfumexperte Sofie Albrecht. ‘Parfumwijzer’ helpt je te ontdekken wat je graag ruikt, hoe je een parfum kiest en koopt, draagt en bewaart.

Albrecht gidst je door de jungle die een parfumerie kan zijn, want over een parfum kan je veel meer zeggen dan dat het lekker ruikt. Zo heeft ze een paar gulden regels om het meeste uit een bezoek aan de parfumerie te halen. 

1. ‘Neem je tijd: een parfum geeft zich meestal niet onmiddellijk bloot. Het duurt vaak meer dan een uur voor de basisnoten doorkomen, dus kun je een parfum niet op een paar minuten beoordelen. Alle facetten van een parfum moeten je bevallen, niet alleen de topnoot. Koop dus nooit meteen maar wacht een paar uur.’

2. ‘Voor de eerste selectie gebruik je een ‘blotter’ of ‘mouillette’, een papieren strookje. Niet ideaal, maar het is een goede manier om te vermijden dat je de hele dag achtervolgd wordt door een geur die je niet aangenaam vindt. Noteer de naam op de blotter met de geur die je bevalt. En ruik na een paar minuten opnieuw om te zien of de geur veranderd is en of die geur je ook bevalt. Ruik na twee uur nog eens, dan zouden de basisnoten zich moeten manifesteren. Ook heb je dan een idee of het parfum lang genoeg houdt.’

3. ‘Test een parfum altijd op de huid wanneer hij je bevalt. Want je huid kan een geur soms veranderen. Bovendien moet een parfum ‘versmelten’ met je huid, zodat het een deel van jouw lichaamsgeur wordt, maar dan beter.’

4. ‘Ruik maximaal drie geuren. Dat is het gemiddelde aantal dat een doorsnee mens tegelijkertijd kan onderscheiden. Bij meer geuren raakt je neus verzadigd en kun je niets meer goed beoordelen. In sommige parfumerieën stellen ze je vaak voor om even aan koffiebonen of een zure appel te ruiken om je neus te ‘resetten’. Maar dan vervang je de ene geur gewoon door een andere sterke geur. Mijn persoonlijke ervaring is dat even snuffelen aan je eigen (ongeparfumeerde) huid de beste manier is.’

5. ‘Koop in een zaak waar je goed advies krijgt. Besef dat sommige merken regelmatig incentives uitschrijven voor het parfumeriepersoneel om de verkoop van een bepaald product te pushen. Ook hebben ze zelf verkoopsters in dienst die in verschillende parfumerieën gaan helpen om hun merk te promoten. Dat wil niet zeggen dat je nergens objectief advies krijgt. Er zijn echte professionals die hun vak kennen. Als je er een vindt, blijf hem of haar dan trouw.’

6. ‘Bewaar je parfum op de juiste manier. Eenmaal gekozen en gekocht, kun je langer genieten van je parfum door het op de juiste manier te bewaren. Niet als een pronkstuk op de vensterbank van de badkamer, maar in de verpakking op een donkere, koele plek.’

Parfumwijzer, uitgegeven bij Manteau, 24,99 euro. Vanaf 6 november houdt Sofie Albrecht twee maanden lang een pop-up praktijk open. Je kan er terecht voor gratis en onafhankelijk parfumadvies, een gesigneerd exemplaar van Parfumwijzer of om een workshop te boeken. Telkens van 10.00 tot 17.00 uur in Sint-Joris Poort 25, 2000 Antwerpen