Mijn parfumcollectie in Feeling

DuncanDeFey2

foto: Duncan De Fey

In het oktobernummer van Feeling worden 3 verzamelaars aan het woord gelaten over hun collectie. Collecties in mijn geval. Want ik verzamel zowat alles wat met parfum heeft te maken: grote flacons, presentatiemateriaal (facticen), posters en advertenties, parfums die van de  markt zijn gehaald en miniaturen. Die laatste verzameling spreekt het meest tot de verbeelding, want ze staan uitgestald in een kast die een hele muur in beslag neemt. Op maat gemaakt, na lang onderhandelen met mijn man die vreesde dat ik van ons huis een parfummuseum zou maken.

Ik verzamel al van kindsbeen af en schat dat ik er momenteel een 1500 tal heb. “Mijn pensioenfonds” noem ik het soms al lachend. Want hoewel ik probeer om er niet teveel geld aan te geven wordt het steeds moeilijker om nieuwe miniaturen te vinden. Het is een heuse business geworden. Het moet een sport blijven, dus van een gelukkige vondst op een rommelmarkt of via het internet heb ik het meest plezier. De PDF van het artikel vind je via deze link.

Getest in Libelle: parfuminitiatie bij de parfumdokter

IMG_20170727_171737_934Een beautycollega die het in Keulen hoort donderen wanneer er met parfumtermen wordt gegoocheld? Dat is spek voor de bek van de parfumdokter! Carolien schreef zich in voor een parfuminitiatie en bracht verslag uit in Libelle. Het resultaat: een duidelijk zicht op wat ze lekker vindt ruiken en niet, wat meer bagage en zelfvertrouwen én een paar alternatieven voor dat ene parfum dat ze al jaren draagt.

Carolien is niet de enige die het bos niet meer ziet door de bomen. Met 20.000 parfums op de markt krijgen zelfs professionals het moeilijk om van alles op de hoogte te blijven. Maar toch zijn er een paar trucs die ervoor zorgen dat je weet in welke richting je moet zoeken om de parfums eruit te halen die je graag zal ruiken.

Klinkt dat als muziek in je oren? Schrijf je dan snel in voor de workshop van zaterdag 28 oktober (10.30-12.30 u) of zaterdag 18/11 (14-16 u) in Antwerpen. Meer info vind je op Café Cosmétique, mijn beautyblog waar ik als parfumdokter geregeld mijn ei leg en mijn gedacht schrijf.

Naar Parijs met de parfumdokter

Parijs en parfum… twee passies waarvan ik zo veel en zo vaak mogelijk probeer te genieten. Toen het Davidsfonds vroeg of ik een parfumreis in elkaar wilde puzzelen, aarzelde ik geen moment. Ook niet over de bestemming: Parijs. Dat had ook Grasse kunnen zijn, maar wat me vooral interesseert in parfum is de rijke cultuur. En daarvoor moet je in de lichtstad zijn. Dus stippelde ik een parcours voor 3 dagen uit, waarin we onze neus door de stad volgen, op bezoek bij een parfumeur gaan, historische en bijzondere parfums gaan ruiken en de belangrijkste spelers in de niche en de haute parfumerie leren kennen.

DAG 1: onze neus oefenen

Met de Thalys vertrekken we ’s morgens van Brussel-Zuid naar Parijs. We installeren ons in driesterren hotel Mercure in de leuke buurt Saint-Germain des Prés. Vandaar verkennen de stad op een andere manier: door onze neus te volgen naar ‘geurige’ plekken. Wanneer die op scherp staat, gaan we ons verdiepen in parfum. Wat is het, hoe wordt het gemaakt en hoe is het geëvolueerd. Dat ontdekken we deels in het parfummuseum, deels tijdens een parfumworkshop na het diner. Net zoals een wijninitiatie maak ik je wegwijs in de verschillende parfumfamilies met hun klassiekers en de bijhorende verhalen. Ook het praktische komt aan bod: hoe je een parfum kiest, draagt en beoordeelt.

DAG 2: de verschillende soorten parfumerie

Vandaag verdiepen we ons in de verschillende soorten parfumerie. Wat is het verschil tussen de traditionele parfummerken en nichelabels? En waarin onderscheidt haute parfumerie zich? We bezoeken de mooiste boetieks en de interessantste merken. We worden ontvangen bij een echte parfumeur en bezoeken zijn labo. ’s Avonds wacht ons een bijzonder diner, waar niet alleen onze mond maar ook onze neus verwend wordt.

DAG 3: cultuur en geschiedenis

Voor een rijkelijk gevulde dag vol cultuur en geschiedenis trekken we naar Versailles. Daar bezoeken we het ISIPCA, de internationale school waar de parfumeurs van de toekomst worden opgeleid. In de Osmotheek, een levend museum met duizenden parfums, ontdekken we de pijlers van de parfumerie die je nergens meer kan vinden. We krijgen er een introductie in parfumgeschiedenis waarbij we historisch belangrijke parfums ruiken die helaas niet meer bestaan. Een unieke ervaring!

Na de lunch gaan we naar het beroemde kasteel van Versailles. Daar vertelt kunsthistorica en parfumexpert Elisabeth de Feydeau ons op een originele manier het verhaal van het kasteel, zijn bekende bewoners en welke geuren het leven kleurden van Louis XIV, Marie-Antoinette en Louis XV. De bus brengt ons rechtstreeks naar de Gare du Nord waar we de Thalys nemen naar Brussel.

Info: de reis gaat door van donderdag 20 april tot en met zaterdag 22 april. Meer praktische info over de parfumreis en boeken via de brochure van het Davidsfonds

Parfuminitiaties voor kleine groepen

parfuminitiatieWanneer ik over parfum spreek, merk ik vaak dat mensen zich weinig kunnen voorstellen bij courante ingrediënten zoals coumarine of sandelhout. Citrusvruchten of bloemen als jasmijn of roos kennen de meesten wel, maar bij tuberoos of gardenia wordt het al moeilijker. En wat bedoelt men nu eigenlijk met een chypre of een ledergeur? Tijdens mijn parfumconsultaties moet ik vaak eerst de verschillende parfumfamilies uitleggen en laten ruiken voor mensen de verschillen begrijpen.

En dus besloot ik om parfuminitiaties in te richten. In een kleine groep ontdek je hoe je moet ruiken en geuren kan onthouden. Je leert de belangrijkste parfumingrediënten herkennen en de typische chypre en fougère akkoorden. Er zijn veel parallellen met wijn: ook parfums worden opgedeeld in families op basis van hun ingrediënten. En ook parfum kan je objectief beoordelen op zijn technische kwaliteiten, los van je persoonlijke voorkeuren. Je leert de grote klassiekers kennen en hun verhalen.  Tussendoor geef ik je mee hoe je parfum moet testen, hoe je kan afleiden wat voor jou kan zijn en wat je beter links laat liggen en wat een goed parfum nu eigenlijk is.

Wil je zo’n parfuminitiatie meemaken? De eerste gelegenheid is op zondag 11 december van 10u tot 12u in de werkplaats van MARCKT. Dit fijne shopping event brengt de coolste merken met fijne geschenken samen bij Fabrieck in St Niklaas. De workshop duurt 90 à 120 minuten en kost 50 euro per persoon. Je krijgt een werkboekje en voldoende bagage mee om je weg in de parfumerie te vinden. Speciaal voor deze workshop krijg je van de parfumdokter ook een geurenset cadeau met 12 stalen om thuis verder te oefenen. Het boek Parfumwijzer kan je aankopen aan 20 euro (24,99 euro winkelwaarde).

Schrijf je snel in via nele@arck-bb.be want de plaatsen zijn beperkt (maximum 10 personen)!

De prijs van een parfum

Gisteren bracht het consumentenprogramma ‘Voor Hetzelfde Geld’ een reportage over de prijs van parfum. Ze deden een test met eau de toilette, eau de parfum en extraît de parfum om te berekenen met welke concentratie je het meest waar voor je geld kreeg. Ik mocht als Parfumdokter hun conclusie bevestigen: dat eau de parfum doorgaans de beste kwaliteit-verhouding geeft. Op Café Cosmétique heb ik ooit de verschillen uit tussen de concentraties uitgelegd. Het programma focuste voornamelijk op de prijs, maar er zijn ook nog andere elementen waarmee je rekening moet houden om een parfum op zijn kwaliteit te beoordelen.

Parfum vinden de meeste mensen duur. Toch is het niet zo evident om veel te verdienen aan parfum: op Café Cosmétique lees je wat de prijs van parfum bepaalt.IMG_3934.JPG

Geurkunst

Peter De Cupere - Scent Artist

The Smell of a Stranger, Peter de Cupere (2015). Foto: Frederik Buyckx

De laatste drie jaar is de olfactorische kunst aan het boomen. Voor De Morgen Magazine schreef ik dit stuk over kunst met geuren.

De parfumdokter bij ROB TV

IMG_7872Een paar weken geleden was ik te gast bij Hilde Geens in het programma Cocktail op ROB TV (regionale TV Leuven en omstreken) om over mijn boek Parfumwijzer te babbelen. Afgelopen weekend werd het interview uitgezonden, dat je hier kan bekijken. Ik vertel je wat je kan afleiden van de verpakking, hoe je parfum koopt voor een ander, hoe je parfum test, draagt en bewaart. Nieuwsgierig wat het oudste parfum op de markt is en hoeveel flacons mijn collectie telt? Of wil je een exemplaar van Parfumwijzer winnen? Bekijk dan de reportage!

It’s a wrap: de parfumdokter

Gisteren was de laatste dag in de pop-up praktijk als parfumdokter. Om mijn boek Parfumwijzer te promoten gaf ik sinds begin november elke vrijdag en zaterdag gratis parfumadvies. Dat initiatief kon op veel enthousiasme en aandacht rekenen. Het verscheen in verschillende magazines, op ATV en de studentensite 21bis.be. Op 12 dagen zijn er een kleine honderd mensen langs geweest om hun parfumprofiel te laten opmaken.  Zo weten ze welk type geuren ze moeten zoeken in de parfumerie en stijgt de kans op het vinden van een parfum dat bij hen past in plaats van ad random te testen.

Maar ook ik heb dingen geleerd. Hoeveel mensen weten over parfum (weinig), of ze er interesse voor hebben (ja) en welke geuren populair zijn. De vraag naar parfumprofielen is groot, dus zal ik daar ook in 2016 mee verder gaan. Zij het op afspraak en betalend (+-30 minuten: 35 euro). Voor wie een consultatie cadeau wil geven zijn er geschenkbonnen van de parfumdokter. Ook parfuminitiaties staan op het programma, waarin je de basics van de parfumerie meekrijgt: de verschillende parfumfamilies, hun iconen en de verschillende intensiteiten die er bestaan. Maar eerst even de batterijen weer opladen. Prettige feesten alvast!

Voor meer info en updates like de parfumdokter op http://www.facebook.com/parfumdokter of mail uw adres door naar sofie_albrecht@yahoo.com

Een boek, een geurconcert en een feestje

Boeklancering-Volgnummer (1)-56 (1)

Een boek over parfums schrijven stond al lang op mijn bucketlist. Als journalist deel je je kennis in artikels, maar dat gebeurt uiteraard zeer versnipperd. Manteau, waar ik tot vorig jaar als uitgever werkte, was meteen geïnteresseerd. Het boek zat helemaal klaar in mijn hoofd, dus op een zomer (2 maanden) heb ik het uitgeschreven. En begin november lag het dan eindelijk in de winkel. Dat moest gevierd worden en dat deed ik met een geurconcert. Geen betere manier om mensen aan den lijve te laten ondervinden hoe geuren ervaringen kunnen verrijken! Wie meer wil weten kan hier het verslag op Café Cosmétique nalezen.

De parfumdokter bij De Madammen op Radio 2

madammen201410_car_ok_0.jpg

Nu Parfumwijzer zowat in alle magazines heeft gestaan mocht ik ook naar de VRT om te praten over parfum bij De Madammen op Radio 2. Anja en Cathérine zijn twee sympathieke dames die me deden vergeten dat ik bij de grootste radiozender zat waar duizenden mensen naar luisteren. Wie het gemist heeft kan het via deze link herbeluisteren:

http://radioplus.be/#/radio2-vlaams-brabant/herbeluister/699ba73d-8e90-11e3-b45a-00163edf75b7/