Adaptogenen, het nieuwste (maar eeuwenoude) natuurmiddel tegen stress

Foto door Bluebird Provisions via Pexels

Een hele tijd terug was ik bij de Brusselse nicheboetiek Labelchic, gespecialiseerd in natuurlijke cosmetica. Daar viel me een rek met potjes en poeders op. Het bleken adaptogenen te zijn, plantenextracten die al eeuwen worden gebruikt om o.a. je immuniteit te versterken. Tijdens de lockdowns verscheen er hier en daar een online artikel over adaptogenen op mijn radar. Maanden later raakte ik op een perspresentatie aan de praat met Josefien Smet, een vegan kok die haar eigen merk adaptogenen had gelanceerd. Adaptogenen bleken echt wel hot & happening, dus wilde ik er meer over weten.

Adapto-wat?

In adaptogenen herken je het woordje ‘adapt’. “Het zijn plantenextracten met een regulerend vermogen. Ze helpen het lichaam aanpassen aan fysieke of mentale stress situaties.” Legt dr Rudy Proesmans, orthomoleculair arts, uit. Zo hebben ze een positief effect op stress gerelateerde symptomen als slechte concentratie, verstoorde slaap, verlaagde immuniteit, weinig energie, angst, neerslachtigheid, ontstekingen, etc.. “Daarnaast werken ze ook als antioxidant, en beschermen ze het lichaam tegen vrije radicalen. Het bijzondere is dat ze zich aanpassen aan wat het lichaam op dat moment nodig heeft.”

Oud maar hip

Océane Taquoi, eigenares van Labelchic, spotte adaptogenen een paar jaar geleden al. “Ze behoren tot de holistische wellness trend uit Californië. Ik vind ze eigentijds omdat ze fysieke en emotionele stress helpen verlichten, de ziekte van deze tijd waar iedereen last van heeft. Mensen gaan op zoek naar natuurlijke manieren om daar mee om te gaan. Ze voelen steeds meer de behoefte om zich zowel van binnen als van buiten te verzorgen.”

Zoals Josefien Smet. Zij vertrok vier jaar geleden naar L.A. om zich te verdiepen in een natuurlijke(re) manier van eten. Daar wilde ze meer leren over hoe ze haar lichaam kan ondersteunen met natuurlijke ingrediënten zoals kruiden. “Voeding bekijk ik als een geneesmiddel voor mijn lichaam. Ik eet in functie van wat het nodig heeft, liever dan een pilletje te slikken.” Ze was gestopt met de pil en zocht een natuurlijke manier om haar hormonale cyclus, huid en stemmingen weer in evenwicht te krijgen. “Ik begon adaptogenen te gebruiken en voelde het effect.” Terug in België vond Josefien niet dezelfde kwaliteitsproducten als in de VS. Dus besloot ze om ze zelf (te laten) maken en lanceerde ze haar merk Golden Hour.

Verschillende vormen

Je vindt adaptogenen in capsules, tincturen of poeders en vloeistoffen. Ook hier en daar in huidverzorging, overigens. Josefien koos bewust voor extracten in poedervorm. “Het stimuleert meer mindful eten. Een capsule slik je gewoon door, maar een poeder kun je toevoegen aan je eten of drank. Als kok vind ik dat interessant om ermee te werken. Ik raad aan om de poeders toe te voegen aan iets dat je dagelijks eet. Bijvoorbeeld op toast met pindakaas, in een smoothie, warme gemberthee of dressings.”

Zolang je niet overgevoelig bent voor hun stimulerende werking kan iedereen het gebruiken, weet Dr Proesmans. “Het duurt een paar weken voor je effect merkt. Maar je kunt ze gedurende langere tijd gebruiken, er is geen gevaar op overdosis. Om gewenning te vermijden adviseer ik wel om af en toe een pauze in te lassen.”

Hoe herken je kwaliteit?

  • Laat je adviseren door gespecialiseerde artsen, voedingsdeskundigen, apothekers of andere health professionals
  • Kwaliteit heeft zijn prijs.
  • Kies voor producten die het percentage van het extract vermelden
  • Let op de herkomst van de ingrediënten. “Maca uit het onherbergzame klimaat van de Andes zal veel krachtiger zijn dan wat je in je tuin kweekt.” Legt dr Proesmans uit. “De actieve bestanddelen van phytonutriënten worden gevormd door de extreme omstandigheden waarin die planten overleven. Ter vergelijking: wanneer je een tomatenplant bespuit met pesticiden, maakt die niet veel afweerstoffen aan tegen schimmels en bacteriën, omdat hij die niet nodig heeft. Biologische varianten doen dat wel en bevatten daardoor meer waardevolle voedingsstoffen.”
  • Kies voor cleane extractiemethoden. “Bij producten uit China stel ik me vragen over hoe clean hun extracten kunnen zijn.” Stelt Josefien Smet. Daarom koopt ze haar ingrediënten van betrouwbare telers, van plekken waar ze origineel groeien (doorgaans niet in China). De extracties laat ze in België maken.
Foto: Birgit Sterckx voor Golden Hour

Vijf adaptogenen die je moet kennen

  • Ashwanganda is een wortel, bekend als Indiase ginseng. Hij wordt gebruikt om stress te verlichten, energie te verhogen, focus en stemming te verbeteren. Het is ook een goede antioxidant.
  • Maca is een plant uit het Andesgebergte. Erg geliefd bij sporters omdat het de fysieke, mentale en seksuele energie herstelt en het uithoudingsvermogen verbetert.
  • Ginseng is een wortel met revitaliserende eigenschappen die de gevolgen van veroudering bestrijdt en het immuunsysteem versterkt.
  • Reishi wordt de “paddestoel van de onsterfelijkheid” genoemd. Hij helpt tegen vermoeidheid, versterkt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem en verzacht astma, allergieën en aandoeningen van de luchtwegen.
  • Astragalus geeft je lichaam een boost om een opkomende verkoudheid of griep te weerstaan.

Info: www.labelchic-brussels.be; www.goldenhour.com

Lees ook

Heeft het zin om supplementen te slikken?

Gezondheid begint in je buik

Meditatie via een app: Headspace

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht