Chado, verzorgende make-up voor wenkbrauwen en wimpers

Mijn wenkbrauwen in de juiste vorm krijgen vind ik een moeilijke klus die ik liever aan professionals overlaat. Maar die hebben vaak uiteenlopende visies op de ideale wenkbrauwvorm. Bij House of Brows in Antwerpen ben ik nog nooit teleurgesteld buiten gekomen, maar je moet ruim op voorhand een afspraak maken, wat me maar niet lukt. Op aanraden van een collega (met immer goede wenkbrauwen) probeerde ik de Benefit browbar in Galeria Inno in Antwerpen. Misschien was ik de eerste klant van een beginner, maar ik was blij dat ik de ‘Instagram brows’ (hoekig en donker ingekleurd) onder mijn pony kon verbergen. Ook schoonheidsspecialistes zijn vaak een gok, want mijn vraag naar ‘natuurlijk verzorgd’ wordt steevast geïnterpreteerd als twee dunne boogjes.

Deze zomer was ik in Bordeaux waar ik spontaan een filiaal binnen stapte van l’Atelier du Sourcil, een Franse keten van Browbars. In Parijs heb ik er ooit nagenoeg perfecte wenkbrauwen gekregen. Maar in Bordeaux dachten ze daar anders over en stapte ik weer met twee dunne streepjes buiten. Zucht. Sindsdien raak ik mijn wenkbrauwen niet meer aan, wachtend tot er weer voldoende materiaal is en ik iemand vind die begrijpt wat ik bedoel met ‘verzorgd en natuurlijk’. Dat gebeurde onverwacht tijdens een presentatie van Chado, een Zwitsers natuurlijk make-up merk. Chado brengt eigenlijk hybride producten, half verzorging half make-up. Het hoofdingrediënt van alle producten is een extract van de Uttwiler Spätlauber, een oude appelsoort die bijzonder lang houdt zonder te rimpelen. Dat extract heeft een antiverouderingseffect en versterkt de keratine in de wimper- en wenkbrauwproducten.

Verzorging voor wimpers en wenkbrauwen

Chado valt op met een natuurlijk kleurenpalet. Dat is nog altijd wat de doorsnee Belgische vrouw het liefst gebruikt, al is het verzorgend gehalte van de producten ook een troef. Bestseller is de Pyama Soins, een voedend, hydraterend serum dat wimpers en wenkbrauwen versterkt. Je gebruikt het ’s avonds na het reinigen als verzorging, maar kunt het ook ’s morgens gebruiken als een verzorgende primer, onder je mascara.

Waarom zou je zo’n serum gebruiken? Omdat wimpers en wenkbrauwen met de jaren inboeten aan aantal haren en dikte. 7 op 10 rouwen gaan immers te ijverig aan de slag met hun pincet, waardoor de dunne wenkbrauwen niet meer op volle kracht terug groeien. Dagelijks een likje Soins Pyama zou je op 2 weken al vollere wimpers moeten opleveren. Enig effect op je wenkbrauwen zie je pas na 4 à 6 weken.

De wetenschap van de ideale wenkbrauwvorm

Mijn uitgedunde wenkbrauwen worden bekeken en de ideale vorm wordt besproken. Voor mij is dat ‘plat met een lichte knik’. Bij Chado hebben ze een hele typologie uitgedokterd om te bepalen wat de meest flatterende vorm is voor jouw gezicht. Wenkbrauwen zijn een belangrijk onderdeel van je gezicht, je kunt ze niet los zien van de rest. Ze moeten in verhouding zijn met de grootte van je ogen, de breedte en lengte van je gezicht, je jukbeenderen, enzovoort.

De vorm van mijn wenkbrauwen wordt aan de bovenkant licht bijgewerkt (weer rechter gemaakt). Ik krijg het advies om de onderkant van mijn wenkbrauwen een paar maanden met rust te laten tot de natuurlijke vorm volledig hersteld is. Mijn wenkbrauwen worden opgeborsteld en de puntjes worden voorzichtig bijgeknipt. “2 x per dag je wenkbrauwen borstelen stimuleert hun groei. Elke 2 weken de puntjes afknippen gedurende 3 maanden maakt ze sterker.” En dagelijks de Soins Pyama gebruiken, uiteraard.

Wat make-up kan doen voor de perfect wenkbrauwvorm

Geduld oefenen, dus. Maar gelukkig heeft het merk ook make-up voor een instant resultaat. Bij Chado weten ze dat het geheim hem in de juiste kleur zit, voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Fout kan het niet gaan, want ze hebben een beperkt aanbod, dat zo ontwikkeld is dat het zoveel mogelijk haarkleuren flatteert.

De vorm van mijn wenkbrauwen wordt bijgewerkt met de pommade crème suprême, die eveneens dienst kan doen als eyeliner en oogschaduw. De plekjes waar mijn wenkbrauw wat dunner is worden ingevuld met het potlood (28 euro, 3 tinten). Dat bevat bovendien microvezeltjes die meer volume geven. Wil je een meer uitgesproken effect dan is er de Poudre Velours, waarmee je de wenkbrauwen kunt invullen, maar die ook als oogschaduw, eyeliner én kohl dienst doet.

De Chado bestsellers getest

Ik heb een paar weken lang de Soin Pyama getest op 1 oog, om het verschil te kunnen zien. Na 2 weken leken die wimpers inderdaad iets voller. De Poudre Velours geeft een mooi, natuurlijk effect, maar ik kreeg een tint die iets te licht is voor mij. Mijn moeder is er wel heel gelukkig mee. De Mascara Divin is vooral verzorgend en geeft een eerder natuurlijk effect. Iets te natuurlijk voor mij, ik heb het graag wat meer uitgesproken.

Info

Le Soin Pyama: 30 euro, Poudre Velours: 28 euro, mascara Divin: 35 euro. Chado wordt verkocht bij parfumerie Parfums & Beauté in Sint-Martens-Latem.

Lees ook

Wenkbrauwen zijn de accessoires van je gezicht

Threading getest bij House Of Brows

Make-up, het geheime wapen van veertigplussers

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht