De geur(en) van de lente

Deze week stonden de eerste bloemen op mijn cameliastruik en magnoliaboom! Op de officiële lente is het nog twee weken wachten, maar in mijn tuin is hij al gearriveerd. Het maakte mijn week meteen goed, want met de winter heb ik het helemaal gehad. Ook bij de krant De Standaard hadden ze het al gemerkt. Journalist Simon Demeulemeester vroeg me of de lente een geur had. “Zelfs verschillende”, antwoordde ik.

De lente in geur en kleur

Een van de eerste geuren die we ruiken wanneer de lente er aan komt is die van aarde. Meerbepaald geosmine, een molecule met een aardachtig aroma, dat geproduceerd wordt door bacteriën om bepaalde organismen aan te trekken die hun sporen helpen verspreiden. Geosmine is een geurfacet van petrichor, die fantastische geur die we na een lenteregen ruiken en waar de menselijke neus bijzonder gevoelig voor is.

De geur -en de kleur!- van de lente is vooral ook groen. De lente ruikt naar de grassen en planten die na hun winterslaap weer beginnen groeien en voor de eerste keer weer gemaaid worden. Groen is de geur van hoop, van een nieuw begin. In de tweede helft van de jaren 40, na de tweede wereldoorlog, werden er opvallend veel groene parfums gelanceerd (Balmain Vent Vert, Dior’s originele Miss Dior, Piguet Bandit, Carven Ma Griffe, …). Na die donkere oorlogsjaren gaven ze mensen hoop, dat ze opnieuw konden beginnen.

Ook de eerste bloemen zijn onmiskenbare tekenen dat de lente er aan komt. De eerste sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten, tulpen en bloesems kun je vanaf januari-februari meestal spotten in de tuin en het bos. Vaak is het nog te koud om op te merken dat ze ook een geur verspreiden. Binnen in een vaas lukt dat beter.

Waarom ruiken we beter in de lente?

In de winter lijken er geen geuren te zijn, wat je pas beseft wanneer je de eerste geuren van de lente gaat ruiken. Dat heeft te maken met de lucht, die in de winter droog en koud is. Wanneer het koud is, bewegen geurmoleculen nauwelijks, waardoor we weinig ruiken. Vergelijk het met wijn: wanneer die te koud geschonken wordt, dan ruik je nauwelijks iets. In de winter is de lucht ook droger (zeker in huis), waardoor je minder goed geuren kunt oppikken. Hoe vochtiger het klimaat, hoe beter je kunt ruiken. Bovendien is de natuur dan in winterslaap, waardoor er weinig groeit en er dus niet veel te ruiken valt. Pas wanneer de hele natuurcyclus weer in gang schiet, gebruiken planten en bloemen geur om insecten aan te trekken die hun zaden en sporen helpen verspreiden.

Zijn het de geuren die een lentegevoel geven?

In de lente valt er dus meer te ruiken dan in de winter. Maar de eerste zon en het feit dat we de donkere, koude winter grotendeels binnen hebben doorgebracht geven zin om buiten te komen en te bewegen. Daardoor ga je je automatisch beter voelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat tijd in de natuur doorbrengen een positief effect heeft op je stressniveau en je mentale welzijn. ‘Forest bathing’ noemen ze dat in Japan. Dat fijne gevoel associëren we met geuren, maar hebben we ook te danken aan de kleuren en geluiden in de natuur. Het lentegevoel is multisensorieel.

Mijn favoriete lentegeuren

Laat de lente nog even op zich wachten? Haal hem dan in huis. Met geurige hyacinten, de eerste bloesems of deze fijne geuren.

Bloesemgeuren

  • Hedgren What Makes You move is gemaakt door geurkunstenares Laura De Coninck. Ze verwerkte alles wat haar gelukkig maakt in deze geur: de eerste fietstocht in de lente, wanneer de frisse lucht geparfumeerd is met vlier- en lindebloesems.
  • Til is een merk van 3 zussen die ontdekten dat lindebloesems niet alleen een heerlijke jeugdherinnering zijn, maar ook voordelen hebben voor de huid. Ze ontwikkelden een huidverzorgingslijn en een parfum op basis van deze zalig geurende bloesems.

Tulpengeuren

  • Ronald Van der Hilst Hortus Conclusus Tulipa is de geur van de tuin van tulpenexpert Ronald Van der Hilst, ontwikkeld door Laura De Coninck.
  • Cartier Carat is een delicate bloemengeur met een abstract bloemenakkoord van onder andere hyacint, tulpen, kamperfoelie, iris en viooltjes.

Groene geuren

  • Frederic Malle Synthetic Jungle is het summum van een groene geur: je ruikt de groene bladeren, meer dan bloemennoten.
  • Guerlain Aqua Allegoria Herba Fresca richt zicht op de lekkerste groene kruiden, zoals munt en basilicum. Ook Herbes Troublantes (L’Art et La Matière) is een heerlijke groene, lentefrisse geur met verse kruiden en poederige witte muskus.
  • Chanel La Pausa en N°19 zijn irisgeuren, waar je de groene bladeren ruikt en een frisse, aardachtige iris die niet al te poederig wordt.

Info

Hedgren (EDP 125 euro) is te koop via hedgren.com; Til (EDT 100 ml: 89 euro) via Luxury Cosmetics; Hortus Conclusus Tulipa (EDP 100: 175 euro) kun je o.a. kopen bij Necessities en www.ronaldvanderhilst.com. Frederic Malle Synthetic Jungle (EDP 50 ml: 195 euro) vind je bij Parfuma in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel, www.fredericmalle.eu. Guerlain Aqua Allegoria Herba Fresca (EDT 75 ml: 101 euro) en Chanel N°19 (EDT 100 ml: 142 euro) zijn te koop in de parfumerie. Chanel La Pausa (EDP 75 ml: 230 euro) vind je in de Chanel boetieks in Brussel en Antwerpen en via chanel.com. Guerlain Herbes Troublantes (L’Art et La Matière collectie, EDC 100 ml: 325 euro) vind je in de Guerlain boetiek in Brussel en bij Place Vendôme in Wevelgem. www.guerlain.com

Lees ook

Laura De Coninck maakte een parfum voor Hedgren

De tulpentuin van Ronald Van der Hilst

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht