Heb je een scrub voor je hoofdhuid nodig?

Hoofdhuidverzorging

Onlangs kreeg ik een Exfoliating Scalp Mask van het Spaanse luxe haarverzorgingsmerk Miriam Quevedo in de bus. Dat is een scrub voor de hoofdhuid in de vorm van een masker. Haarverzorging volgt de laatste tijd wel vaker het discours van huidverzorging: tegenwoordig heb je anti-aging shampoos, kuren en hoofdhuidserums. Dus waarom geen scrub? Zeker als je last hebt van roos of vaak styling producten gebruikt. Die restanten raken niet altijd even goed verwijderd met sulfaatvrije shampoos. Maar ook de kwaliteit van je hoofdhuid (en bijgevolg ook je haar) kan er wel bij varen. Bij het ouder worden vertraagt de celvernieuwing en worden dode huidcellen minder efficiënt verwijderd. Een scrub houdt de haarschachten vrij van talg en dode huidcellen en stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid, waardoor haar in optimale omstandigheden kan doorgroeien. Quevedo beweert dat het dunner worden van haar en haarverlies zo beperkt kunnen worden.

Exfoliëren

De exfoliatie (het verwijderen van dode huidcellen) gebeurt dankzij een mix van chemisch (melkzuur) en mechanisch (koraalzand en gemalen Tahitaanse parels) exfoliërende ingrediënten. Kaviaar belooft comfort en bescherming aan de hoofdhuid te geven, terwijl een cocktail plantenextracten het evenwicht moet herstellen. Klinkt allemaal erg luxe, en dat voelt ook zo. Een smeuïge, welriekende crème bevat kleine korreltjes die een aangename, niet agressieve scrub geven. De crème laat zich vlot verdelen en gelukkig ook gemakkelijk uitspoelen. Hoewel er geen menthol op de ingrediëntenlijst staat krijg je toch een fris gevoel. Je gebruikt hem voordat je je haar wast en laat hem 5 tot 15 minuten intrekken.

Heel erg ingeburgerd is een hoofdhuidscrub nog niet. Op blogs over natuurcosmetica vind je wel regelmatig receptjes voor D-I-Y hoofdhuidscrubs. Gelijkaardige producten zijn

  • Kiehls Deep Micro-Exfoliating Scalp Pre Shampoo Treatment, met verkoelend menthol en gemalen abrikoospitten en argannoten.
  • Aveda Invati Exfoliating Shampoo (29,50 euro), met salicylzuur en kurkuma en ginseng om de celvernieuwing te stimuleren.

 Info

Miriam Quevedo Exfoliating Scrub Scalp mask (250 ml: 31, 95 euro); verkooppunten via www.viak.be. Aveda vind je bij de Aveda kapper. Kiehls heeft een webshop en boetieks in Antwerpen, Brussel en Gent: www.kiehls.be.

Lees ook

De Kérastase oplossing voor een gevoelige hoofdhuid

Last van een geïrriteerde hoofdhuid? Dit zijn mijn tips

7 tips voor een gevoelige huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht