Botanéa, natuurlijke haarverf van L’Oréal Professionnel getest

Volgens de volksmond kost elke zwangerschap je een tand. Van mijn gebit heb ik geen klagen, maar mijn 2 zwangerschappen hebben wel hun sporen nagelaten. Meerbepaald in mijn haar. (onder andere). De eerste grijze haren doken op aan mijn slapen rond de geboorte van mijn zoon. Mijn dochter deed er 2 jaar later nog een schep bovenop. Echt storen doet het me niet, maar het veroudert natuurlijk wel. Omdat ik allergisch ben aan de klassieke haarverf én een zeer gevoelige hoofdhuid heb, gebruik ik occasioneel een plantaardige verf uit de natuurwinkel. Maar zelf kleuren vind ik een gedoe en een gesmos. Bobvendien geeft het niet altijd een even natuurlijk kleurresultaat (toch niet als je donker gaat).

Het verschil tussen traditionele (permanente) en natuurlijke haarverf

Toen L’Oréal aankondigde dat ze een volledig plantaardige haarverf zouden lanceren, was ik meteen kandidaat om de behandeling te testen. Nieuw is natuurlijke haarkleuring niet. Denk maar aan henna, het kleurpoeder waarmee Indische schoonheden hun haren al eeuwenlang kleuren. Ze maken eigenhandig de pasta en laten hem vervolgens een achttal uur intrekken. Niet echt aangepast aan mijn tijdsbesteding en evenmin aan mijn persoonlijke smaak (ik houd niet van de rode kleur). Hoe vaker je het aanbrengt en hoe langer je het laat intrekken, hoe langduriger het resultaat. Je kan het vergelijken met een vlek die je niet uit je t-shirt gewassen krijgt.

Het moderne alternatief is permanente haarverf, dat de haarkleur verandert door middel van oxidatie. Dat kleurproces verloopt aanzienlijk sneller en maakt veel meer kleureffecten mogelijk, maar vereist wel agressieve stoffen die de haarvezel aantasten en de hoofdhuid irriteren. Ammoniak opent de haarschubben, zodat de pigmenten in de haarvezel kunnen doordringen. Waterstofperoxide werkt als een soort activator die een oxidatie reactie veroorzaakt, waardoor de haarvezel het toegevoegde pigment opneemt. Ze geven een hoog risico op irritatie en/of allergische reacties, net als PPD (parafenyleendiamine) -een molecule in (vooral) donkere haarverf-.  Wil je dat vermijden, dan kan je een kleurshampoo gebruiken die een kleurfilm rond het haar legt in plaats van de haarvezel te pentereren. Nadelen zijn dat je de kleur er op enkele wasbeurten afspoelt en het nauwelijks grijze haren dekt.

Botanéa, het natuurlijke alternatief van L’Oréal Professionel

L’Oréal kwam met een soort tussenoplossing. Botanéa werkt met plantaardige poeders, waaronder henna. Ze bevatten moleculen die oxideren door de zuurstof in de lucht, wat het kleureffect geeft. Ze leggen een soort transparante kleurfilm op de haren die lang blijft, het haar niet beschadigt én de natuurlijke nuances laat doorschermeren. Door 3 plantaardige poeders (henna, cassia en indigo) in verschillende dosissen te combineren kunnen ze het kleurresultaat personaliseren. Het voordeel van natuurlijke haarverf is dat het milieu- en huidvriendelijker is dan een traditionele kleuring. Anderzijds heeft het een beperkter en minder intens kleurenpalet. Maar ook daar zou L’Oréal met Botanéa een oplossing voor hebben gevonden.

 Proefkonijn

Nieuwsgierig trek ik naar het opleidingscentrum van L’Oréal Professionnel in Brussel voor een proefbehandeling. Toch een beetje nerveus, want wat als ik er toch op reageer? De laatste haarkleuring bij de kapper verbrandde mijn hoofdhuid, die er een dag later afbladderde. Mijn haar wordt eerst bekeken, het percentage grijs wordt bepaald en dan mag ik een kleur kiezen. Zo dicht mogelijk tegen mijn natuurlijke tint (kastanjebruin), maar zonder koperglans. Dat wordt allemaal ingegeven in een app, die de kleurmix berekent.

Maar eerst wordt mijn haar gewassen om alle mogelijke stylingresten te verwijderen zodat de kleur goed kan inwerken. Dan meet de kapper de juiste hoeveelheden poeder af en mengt die met warm water. De groene pap wordt over mijn haar verdeeld, waarna mijn hoofd een muts van plastic folie krijgt om de pap warm te houden. De warmte geeft een ontspannend gevoel, maar de geur doet me denken aan zo’n spinaziepapje voor babies. Al is dat alleszins beter dan de chemische geur van ammoniac, uiteraard. Gespannen wacht ik het eerste teken van irritatie af, maar dat komt er gelukkig niet.

Na een half uurtje wordt de pap uitgespoeld, waarna het hele ritueel herhaald wordt. De grijze haren van brunettes zijn immers koppiger dan die van blondines, die het met een verfbeurt kunnen stellen. Daarna wordt mijn haar gewassen met een zachte shampoo (L’Oréal Professionel Source Essentielle) en wordt de conditioner ingemasseerd.

Het resultaat

Wanneer mijn haar droog is zie ik een prachtige kleur die zeer natuurlijk oogt. De kleurverschillen die ik van nature heb komen erdoor waardoor het ‘helm’effect van een typische permanente kleuring vermeden wordt. De grijze haren zijn gedekt, mijn haar heeft een mooie glans en voelt zacht aan. Al zie ik hier en daar iets mattere strengen die na 48 uur helemaal verdwijnen. De kleur houdt net zo lang als een traditionele kleuring, maar heeft het voordeel dat je geen zichtbare uitgroei hebt. Goedgekeurd door mijn hoofdhuid!

Info

De Botanéa haarkleuring kan je bij sommige L’Oréal Professionnel salons boeken vanaf 75 euro tot 150 euro. www.loralprofesssionnel.be

Hieronder kan je bekijken hoe zo’n Botanéa kleuring precies in zijn werk gaat:

Lees ook

Getest: natuurlijke haarverf

Grijze haren of zilveren glitters?

De grombré-trend: trots op je grijze haren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht