Getest: meer duurzaamheid in de badkamer

Duurzaamheid gaat niet alleen over grote dingen (je auto wegdoen voor een fiets, een passiefhuis bouwen, geen vliegreizen meer maken, …), maar evengoed en misschien wel meer over kleine zaken. Minder vlees eten, je eigen zakjes meenemen naar de supermarkt om plastic te vermijden, maar ook: je cosmeticaproducten doorlichten. En dat doe je niet zomaar snel op een weekend. Evenwaardige duurzame alternatieven vinden voor de producten die je gewend bent vraagt veel proberen en dus tijd. Een biolabel volstaat niet, want je moet ook kijken naar de verpakking, de gebruikte ingrediënten en waar het product gemaakt werd. (meer daarover in deze post) Een handgemaakte natuurlijke crème is al meteen minder duurzaam wanneer hij moet overgevlogen uit LA of Japan.

Duurzamere beautyproducten getest

Ik ben al een klein jaar aan het experimenteren met ecologische beautyproducten, heb veel getest en dit zijn mijn conclusies:

duurzaamheid: geen plastic verpakkingen

tandpasta

Het is me niet helemaal duidelijk waarom ‘natuurlijke’ tandpasta beter zou zijn. Doorgaans gaat de discussie over gebruikte ingrediënten. Zoals het antibacteriële triclosan, sulfaten en fluoride. De laatste stof versterkt het glazuur, maar zou in hoge dosis gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar wie eet er nu een tube tandpasta op?! Waar ik meer moeite mee heb zijn de plastic verpakkingen van de meeste tandpasta’s. Dus probeerde ik eerst een solide tandpasta (een blokje), maar dat werkte niet voor mij. Je krijgt te weinig product mee en mijn tanden voelden niet echt proper. Tweede poging lukte beter: een pot natuurlijke tandpasta van Ben & Anna (7 euro, via Thing by Dings). De glazen pot is niet altijd even handig en het bijhorende spateltje raakt regelmatig zoek, maar op zich is dit best een goede tandpasta. Hij is wel duurder, maar je hebt maar een erwtje nodig, dus kom je er langer mee toe dan een klassieke tube waar je veel royaler mee omspringt. De bamboe tandpasta was echter geen waardig alternatief voor mijn electrische tandenborstel.

duurzaamheid: herbruikbare oorstaafjes

oorstokjes

Oorstokjes zouden een van de grootste ‘zwerfvervuilers’ zijn. Dus kocht ik een houten oorstaafje, waar ze in Japan hun oren mee proper houden. Blijkt dat ze daar veel droger, korrelig oorresidu hebben, dat inderdaad vlotter te verwijden is met een houten staafje. Maar voor mijn Westerse oren voelde dit niet zo aangenaam of efficiënt. Dus kocht ik een herbruikbaar wattenstaafje van Last Swab (11,25 euro, via www.clothilde.be). Dat bestaat uit een rubber (?) kopje met kleine ribbeltjes waarmee je oorsmeer gemakkelijk oplepelt. Ik vond het aanvankelijk een beetje viezig om uit te wassen, maar dat is een kwestie van wennen. Het doosje vind ik ook handig, want is veel hygiënischer om mee te reizen. Maar ik kan het niet gebruiken om mijn eyeliner bij te werken, dus heb ik ook wattenstaafjes van bamboe (2,50 euro, natuurwinkel) gekocht.

duurzaamheid: solid shampoo

Haarverzorging

Mijn hoofdhuid is problematisch gevoelig en verdraagt weinig. Natuurlijke shampoo of niet, het lijkt weinig uit te maken. Ik was dan ook sceptisch toen ik de natuurlijke shampoo bar (6,99 euro, supermarkt & drogisterij) van NAE uitprobeerde, een solide shampoo verpakt in een kartonnetje. Daar zou je 30 à 50 wasbeurten mee doen, het equivalent van 2 shampooflessen. De shampoozeep schuimt lichtjes, ik heb twee rondes nodig om mijn haar voldoende proper te krijgen. Maar mijn haar blijft wel langer proper dan met vloebare shampoo. Het maakt mijn haar wel droger, dus moet ik altijd conditioner of zelfs een masker gebruiken. Hairfood Aloë Vera van Garnier Fructis klaart de klus. Je kunt hem als conditioner gebruiken, als masker of als verzorging (zonder uit te spoelen) tussendoor. Op de verpakking wordt elk ingrediënt uitgelegd, de hele formule is voor 98% bio-afbreekbaar en ‘van natuurlijke oorsprong’. Wat dat ook moge betekenen… Waar niet over wordt gerept is de verpakking: een grote plastic pot. Je komt er een tijd mee toe, maar duurzaamheid gaat niet alleen over wat er in de pot zit…

duurzaamheid: met de menstruatiecup vermijd je afval

De menstruatiecup

Elke maand menstrueren zorgt voor een hoop afval. Ik bespaar je de details maar laat ons zeggen dat er ruimte is om die maandelijkse miserie ecologischer aan te pakken. Zo’n cup is wennen, eerlijk gezegd. Je brengt hem met je handen in en hij zuigt zich vacuum aan de baarmoedermond, wat soms een beetje gevoelig is. Maar het scheelt best wel wat maandverband, dus ben ik van plan om het te blijven gebruiken.

duurzaamheid: herbruikbare pads

Herbruikbare watjes

Goede herbruikbare wattenschijfjes was een echte zoektocht. De eerste waren te dun en werden hard na het wassen. De volgende waren te dik en namen meer toner op dan er op mijn gezicht belandde. De beste komen van Things by Dings (12 + 4 met zakje: 17,90 euro) en Self (5 stuks met zakje: 14 euro). Dik genoeg om voldoende product op te nemen en dun genoeg om niet alles te absorberen. En ze blijven zacht na het wassen. Die van Self zijn van bamboe, die van Things By Dings zijn zacht of iets ruwer voor een licht exfoliërend effect. Je kunt de pads wassen op 60°, maar met intensieve oogmake-up en nagellak kreeg ik ze moeilijker proper.

duurzaamheid: Belgische merken

Douchegel

Ik geef toe, ik ben een tikje snob wat mijn douchegels betreft. Ik houd van de luxueuzere merken die een lekker parfum en een romig schuim geven. Nu staan er 2 Belgische merken in de douche: Self en Rainpharma. Want lokale merken ondersteunen is ook een vorm van duurzaamheid. Beide wash gels hebben natuurlijke formules, zacht voor de huid (de van Self is extra hydraterend) met een parfum van essentiële oliën. De formules van Rainpharma zijn geconcentreerd, zodat je maar weinig nodig hebt. Met een fles van 500 ml zou je een heel jaar toekomen. Het enige nadeel: ze hebben plastic verpakkingen die je moet weggooien als de fles leeg is. Bij Rainpharma vind ik geen info over de verpakkingen, bij Self zijn die van gerecycleerd PET plastic. Op dat vlak scoort de biologische zeep (6,49 euro) van NAE beter, goed voor 60tal wasbeurten (of 3 gewone douchegels) met een verpakking van FSC- gecertifieerd karton.

duurzaamheid: natuurlijke formules

Natuurlijke deodorant

Over deodorant hoor je regelmatig allerlei onheilsberichten, geïnspireerd door onbetrouwbare studies. Maar de twijfel is gezaaid bij veel mensen, dus krijg ik regelmatig de vraag wat ik kan aanbevelen. Ik heb er al een tijd geleden verschillende uitgetest. Natuurlijke deodorants werken meestal met essentiële oliën om geurtjes te bestrijden en klei om transpiratie te absorberen. Prima wanneer je thuis werkt, maar voor lange dagen en stress momentjes vertrouw ik toch liever op mijn klassieke Dove. Deze van Aesop heeft wel een verpakking van net geen 100% gerecycleerd PET plastic.

duuraamheid: minder producten beter gebruiken

Natuurlijke huidverzorging

Dit is een blogpost apart waard, want tegenwoordig zijn er heel wat natuurlijke verzorgingsproducten die best goed én gesofisticeerd zijn. Maar er is ook veel greenwashing. Ik ben niet erg gevoelig voor het argument dat natuurlijk beter is voor de huid. Er zijn een hoop ‘natuurlijke stoffen’ die lang niet zo onschuldig zijn als ze klinken (bepaalde essentiële oliën, bijvoorbeeld). Ik ben wél een voorstander van ‘clean beauty’, met een transparante ingrediëntenlijst waar elk ingrediënt een toegevoegde waarde heeft. Wil je toch graag een zo zuiver mogelijk product, dan raad ik je een olie aan. Die heeft een zuiverder formule, want geen nood aan kleurstoffen, vulmiddelen of bewaarmiddelen. Momenteel gebruik ik de night oil van de nieuwe Bio-Organics lijn van Nuxe: een 100 % natuurlijke formule met biolabel (88% biologisch). Het glazen flesje bestaat voor 30% uit gerecycleerd glas dat je kunt recycleren, net zoals de kartonnen verpakking. Die gebruik ik liefst ’s avonds, in combinatie met mijn gua sha voor een deugddoende massage. En het bespaart een serum én een nachtcrème! 🙂

Lees ook

Duurzaam, natuurlijk of clean?

14 tips voor meer duurzaamheid in de badkamer

Hoe weet je hoe duurzaam je producten zijn?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht