Wat zijn de voor- en nadelen van natuurlijke haarverf?

Ik ben allergisch aan traditionele haarverf. Haarverf is sowieso niet meteen het meest huidvriendelijke schoonheidsproduct. Het bevat een hoop chemische stoffen, zoals PPD, een haarverf die vooral in donkere tinten voorkomt en gemakkelijk allergische reacties uitlokt. Wanneer je verschillende tinten lichter wilt gaan heb je ook waterstofperoxide nodig, wat ontkleurend werkt. En ammonia heb je nodig om de haarschubben open te zetten zodat de pigmenten in het haar geraken. Dat geeft een uitgroei naarmate je haar groeit. Niet permanente haarverf is minder invasief: het werkt met pigmenten die een kleurfilm over de haren leggen, die langzaamaan vervaagt per wasbeurt. Maar het dekt grijze haren minder goed.

Natuurlijke haarverf werkt met natuurlijke pigmenten en minder chemische stoffen. Dat lijkt huidvriendelijker, al wordt er vaak met henna gewerkt, wat ook irritaties of allergische reacties kan veroorzaken. Maar als je daar geen last van hebt is natuurlijke haarverf zeker zachter voor je hoofdhuid. Bij de kapper had ik Botanéa van L’Oréal Professionel al getest, waar ik zeer tevreden over ben. Maar mijn kapper werkt niet met L’Oréal Professionel en voor de prijs (75 à 150 euro, afhankelijk van haarlengte en salon) kan je natuurlijk wel al enkele thuiskleuringskits kopen. Dus besloot ik om het natuurlijke haarkleuringsaanbod te verkennen. 

Khadi Natuurlijke permanente haarverf

De gebruiksaanwijzing is een beetje vaag wat hoeveelheden en tijdsduur betreft, dus het is wat gokken. Het verloopt volgens hetzelfde principe als Botanéa, waar de poeders worden gemengd met warm water. Dat geeft een spinazieachtig papje dat je op je haar aanbrengt en een uurtje laat intrekken. Dat voelt aanvankelijk aangenaam, aangezien de pasta warm is. Echt fris ruiken doet het niet, maar dat doen de ammoniakgeuren van een klassieke kleuring ook niet. Wanneer ik het uitspoel blijft die spinaziegeur nog wel even hangen, tot ik het 24 uur later eindelijk met shampoo mag wassen. Mijn haar is zacht en glanzend en de kleur houdt een drietal weken. Iets minder dan een klassieke haarkleuring, maar dan zonder uitgroei en veel zachter voor de hoofdhuid. Qua prijskwaliteitverhouding en gebruiksvriendelijkheid is dit een aanrader. Als je de verhouding en tijdsduur juist gokt, tenminste.

Light Mountain Natural Colour The Gray!

Dit product werkt met 3 plantenpoeders (Lawsonia, Cassia, Indigo), waarmee je naargelang de verhouding een heel scala aan tinten kan krijgen. De poeders bevatten een proteïne die een kleurfilm legt op je haar, wanneer je het mengt met warm water. Die film is onschadelijk en geeft een mooie glans. De kleur zelf kan nog subtiel veranderen in de dagen erna en belooft 4 tot 6 weken te houden. Het laat geen uitgroei na, maar wordt er gradueel uitgewassen.

Wat ik aanvankelijk niet doorhad: dit systeem bestaat uit 2 stappen. Een eerste poeder meng je met water en laat je een kwartiertje rusten vooraleer je het aanbrengt. De gebruiksaanwijzing is uitsluitend in het Engels en de maten zijn Amerikaans, dus dat is even omrekenen. Wanneer ik het papje heb aangebracht, bedek ik mijn haar met een badmuts. Na 5 minuten moet je checken of je al kleur ziet. Indien dat niet het geval is gebruik je een haardroger of een warme handdoek, wat helpt om de kleur te ontwikkelen. Na een kwartier spoel ik het papje er uit. Mijn donkere haren hebben een oranje gloed, zie ik met paniek in de spiegel. Maar dat blijkt normaal, volgens de gebruiksaanwijzing (het kon ook roze of rood zijn). Het tweede papje maak ik volgens hetzelfde principe klaar, ik laat het 45 minuten intrekken (een wilde gok) voor ik het uitspoel.

De oranje kleur is gelukkig veranderd in donkerbruin, met een groenige schijn aan mijn slapen. Dat komt gelukkig helemaal goed. Mijn haar voelt zacht aan, heeft een mooie glans en behoudt zeker 4 weken zijn kleur. Maar het is wel een tijdrovende klus door de 2 stappen en de poedermengsels die je telkens een kwartier moet laten rusten. Alles bijeen ben ik meer dan 2 uur bezig geweest om mijn haar te kleuren. Ok voor een luie zondag, maar niet meteen een klusje om tijdens de week te doen. De eerste week en wasbeurten leek ik wel vaag die specifieke spinaziegeur te ruiken. Maar niets wat een haarparfum niet aankan…

Logona Crème Colorante Végétale

Dat gedoe met poeders vind ik behoorlijk tijdsrovend, dus gooi ik nieuwsgierig de Logona Color Crème in mijn winkelmandje, een kant en klare kleurcrème. Dit is een volledig plantaardige haarverf die een semi-permanente kleuring belooft. De kleuring komt van lie de vin, de hooggepigmenteerde droesem die je onderin vaten rode wijn vindt. Het geeft het product een zoetige gistgeur, die echter niet blijft hangen in het haar (in tegenstelling tot de spinaziegeur van de verfpoeders)

Je moet de crème 30 minuten tot 2 uur laten inwerken, naargelang het gewenste resultaat, dus besluit ik om het een klein uurtje te laten inwerken. Maar dat blijkt niet voldoende: het grijs piept nog altijd door aan mijn slapen, terwijl de rest van mijn haar wel een gekleurde schijn heeft. Niet heel erg geslaagd dus.  

Info

Khadi Natuurlijke permanente haarverf: 11 euro, www.biotylab.com. Light Mountain Natural Colour The Gray! 10,95 euro, www.heelnatuurlijk.nl. Logona Crème Colorante Végétale: 19,95 euro, www.heelnatuurlijk.nl.

Disclaimer: ik heb de 3 producten zelf aangekocht.

Lees ook

Botanea, natuurlijke haarverf van L’Oréal Professionnel

Grijze haren of zilveren glitters?

De grombré-trend: trots op je grijze haren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht