Reinigen is de belangrijkste stap in je huidverzorging. En toch willen we het minst geld uitgeven aan een reiniger. Liever kopen we een supercrème die alles en meer belooft te doen. Maar: als je huid niet perfect proper is, kan geen enkele crème zijn werk doen. Zelfs wanneer je geen make-up draagt reinig je best je huid. Ga ’s avonds maar eens met een watje over je gelaat: je ziet letterlijk de pollutie en ander vuil die zich gedurende de dag heeft vast gezet op de huid. Gaan slapen met je make-up op is een recept voor puistjes, een pufferige, geïrriteerde en vale huid. Ook ’s morgens reinigen is een goed idee, om de transpiratie en afvalstoffen die je huid ’s nachts heeft afgevoerd te verwijderen.
Hoe moet je je huid reinigen?
Maar… Grondig reinigen betekent niét agressief. Het is belangrijk dat je je huidbarrière én je microbioom niet aantast met agressieve producten. Want wanneer die 2 uit balans zijn is je huid dat ook. Wat je huidtype ook is, kies een milde reiniger die je huid niet irriteert of uitdroogt. Wanneer je huid trekkerig en oncomfortabel aanvoelt na het reinigen, dan is de reiniger te actief voor jouw huid. Zeker een droge huid raakt dan snel geïrriteerd. Maar ook een vette huid kan last krijgen wanneer de reiniger de huid uitdroogt. Die zal dan compenseren door (nog) meer talg te gaan produceren, waardoor je uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht komt. Wanneer een reiniger te rijk is, raken de poriën verstopt.
Reinigingsmelk
Melk- en crèmetexturen zijn zachte manieren om de huid te reinigen.
Hoe gebruik je hem? Masseer de melk in je huid met de handen en verwijder met watjes of een vochtig doekje.
Voor wie? Geschikt voor alle huidtypes, maar in het bijzonder voor een droge en gevoelige huid.
Gelreiniger
Veel gelreinigers bevatten schuimvormers (sulfaten) die de huid gemakkelijk uitdrogen. Niet ideaal voor droge en gevoelige huidtypes, maar wel verfrissend voor een vettere huid.
Voor wie? Gelreinigers zijn ideaal voor een gemengde huid, die een grondige reiniging nodig hebben voor de vettere zones, maar toch zacht genoeg om de drogere zones niet uit te drogen.
Hoe gebruik je het? Neem een nootje gel, mousseer met vochtige vingers en masseer je huid. Spoel grondig af met water.
Reinigingsbalsem of gelmasker
Een reinigingsbalsem is een compacte wax van gestolde plantaardige oliën die vloeibaar worden op de huid wanneer je de balsem in masseert. Ideaal om make-up of zonnecrème op te lossen.
Voor wie? Een reinigingsbalsem is net zoals een olie in principe voor elke huid geschikt. Maar let er op dat er geen minerale oliën (vb paraffine, petrolatum) inzitten, want die leggen een film op de huid, waardoor je poriën kunnen verstoppen.
Hoe te gebruiken? Neem een nootje balsem en masseer het in op de huid, zodat make-up goed kan oplossen. maak je vingers vochtig, zodat de balsem in melk verandert en je hem vlot kunt afspoelen.
Olie
Olie hydrateert niet alleen, maar het lost ook olieachtige ingrediënten op, zoals make-up, zonnecrème en sebum (talg dat je huid produceert). Ideaal dus om make-up te verwijderen, maar ook bijvoorbeeld een teveel aan sebum (talg). Niet elke olie is geschikt. Een goede reinigingsolie verandert bij contact met water in melk, zodat hij zich vlot laat afspoelen en geen film nalaat. Een ander voordeel is dat olie hydrateert en je huid dus niet strak of droog maar zacht aanvoelt na het reinigen.
Voor wie? In principe iedereen, zelfs een vette, onzuivere huid, op voorwaarde dat de gebruikte oliën wateroplosbaar zijn (en dus geen film achterlaten).
Hoe gebruik je hem? Masseer een kleine hoeveelheid op je gelaat, zodat de make-up goed kan oplossen. Spoel af met water en volg eventueel met een gelreiniger (voor een double cleansing).
Micellair water
De naam komt van ‘micellen’: reinigende molecules in een waterbasis. Deze micellen trekken onzuiverheden aan als een magneet en verwijderen ze zonder dat je hoeft te wrijven. Zelf ben ik niet zo’n fan, ik zal het eerder gebruiken als make-up remover, gevolgd door een gelreiniger.
Voor wie? Iedereen kan micellair water gebruiken. Doordat je weinig druk op de huid hoeft uit te oefenen is dit een bijzonder zachte reiniger, ideaal voor de gevoelige huid.
Hoe gebruiken? Aanbrengen op een watje (liefst herbruikbaar) en over het gelaat gaan om alle make-up af te nemen. Je hoeft niet na te spoelen.
De toner
Een toner is de laatste stap van het reinigen. Veel mensen slagen hem over, omdat ze er het nut niet van inzien. Maar het helpt om de laatste restjes (o.a. kalkwater) weg te nemen en kan ook verzorgende eigenschappen hebben, afhankelijk van de formule. Kies hem in functie van je huidbehoeften.
Lees ook
Wat is het nut van dubbel reinigen?