Ik krijg regelmatig de vraag wat ik van product X of merk Y vind. En dat vind ik moeilijk te beantwoorden. Huidverzorging is immers zeer persoonlijk. Er zijn een paar zaken die je kunt doen om in te schatten of dat hippe merk of die net iets te dure crème iets voor jou zijn.
Ken je huid
Een mooie huid begint met de juiste huidverzorging. Ken je huidtype en weet hoe je die moet verzorgen. Heb je geen idee, vraag dan raad aan een schoonheidsspecialiste of dermatoloog of doe een test (bijvoorbeeld die van Paula Begoun) om je huidtype te ontdekken en hoe je je huid best verzorgt. Je huidtype evolueert naarmate je veroudert en kan beïnvloed worden door externe (omgeving, temperatuur, klimaat, pollutie, zon, …) en interne (hormonen, stress, …) elementen. Ik heb ondervonden dat mijn gemengde huid het gelukkigst is wanneer ik mijn basisverzorging afstem op mijn huidtype (gelreiniger, zachte tonic en een niet vette moisturizer). Extra’s als een masker, peeling of serum gebruik ik om bij te sturen naar wat mijn huid op dat moment meer nodig heeft (hydratatie, zuiveren, anti-aging, …).
Lees reviews, maar neem ze met een korrel zout
Zie je plots een bepaald product overal opduiken op je sociale media en in magazines? Weet dat grote merken grote marketing budgetten hebben. En dat journalisten erover schrijven omdat ze hun tijd hebben genomen om naar de presentatie te gaan. Of dat het merk adverteert en dus ‘return’ verwacht. Of omdat de kleuren van het flesje mooi passen in hun pagina’s. Dat grote influencers betaald worden om het product te tonen. En dat kleine influencers blij zijn dat ze een gratis product krijgen. Wanneer je dus leest dat een product geweldig is, moet je dat met een korrel zout nemen. Tenzij je een onderbouwde uitleg krijgt waarom het product de moeite is. Maar dan nog: huidverzorging is persoonlijk. En wat goed is voor mij, is dat niet noodzakelijk voor jou.
Check de ingrediëntenlijst…
Wil je echt weten of iets voor jou is, begin dan met potjeslatijn te leren. En dan bedoel ik niet met een of andere app je producten screenen. Hoe gemakkelijk dat ook is, de meeste apps houden geen rekening met context en verhoudingen. Ze duiden ingrediënten aan als ’toxisch’, maar gaan voorbij aan het feit dat alles om dosering gaat. Bijvoorbeeld: water drinken is goed. Teveel water drinken kan dodelijk zijn. Vaak zijn die apps het initiatief van een organisatie die denkt dat wat ‘natuurlijk’ is beter voor je is dan wat er in een labo wordt gemaakt. Niet alles wat natuurlijk is, is daarom goed voor je huid. Voorbeeld: brandnetel is natuurlijk. Maar ik zou het niet meteen op mijn huid smeren 🙂 Maar dat is voer voor een ander post.
Laat die apps dus voor wat ze zijn en doe zelf je research. Weet waar je je info vandaan haalt. En nee, dokter Google en Internet zijn niet altijd even betrouwbare bronnen. Wanneer je ingrediënten googelt kom je gemakkelijk uit op de site van EWG (Environmental Working Group), die een handige databank van cosmetica ingrediënten heeft aangelegd. Wat me stoort is dat ze een ‘veiligheidsprofiel’ meegeven van de ingrediënten. Soms gebaseerd op onderzoeksresultaten met stoffen in heel andere hoeveelheden of omstandigheden, die ze veralgemenen naar cosmetica ingrediënten. Europa heeft een strenge wetgeving omtrent cosmetica. En bedrijven moeten een uitgebreid veiligheidsdossier en testen kunnen voorleggen voor ze een product op de markt mogen brengen. Die kunnen echt niet eender wat lanceren, laat staan iets dat ’toxisch’ is.
Ik check liever wat mijn favoriete experts er van vinden, zoals de Britse schoonheidsspecialiste Caroline Hirons, de Nederlandse dermatologe Jetske Ultee en de Amerikaanse ‘cosmetics cop’ Paula Begoun (hoewel ook zij haar eigen agenda en stokpaardjes heeft).
… maar vertrouw er niet blind op
Zelfs als je de ingrediëntenlijst analyseert om te weten of het een moderne formule is of niet, met state-of-the-art-ingrediënten of net veel ‘overbodige’ stoffen die meer doen voor het gebruiksplezier dan voor de huid, dan nog weet je niet genoeg. Veel hangt ook af van de formule. Vergelijk het met koken. Geef dezelfde ingrediënten aan twee verschillende koks en de ene maakt er een smakeloze soep van terwijl de ander er een Michelinster mee verdient. Je huid moet verder ook een ‘klik’ hebben met de producten (formule & ingrediënten). Je kunt dus niet alles van de ingrediëntenlijst afleiden.
Neem je tijd voor huidverzorging
Je huid heeft gemiddeld 28 dagen nodig om zich volledig te vernieuwen. Wanneer je ouder bent duurt dat zelfs langer. Om een eerste oordeel te kunnen vellen, moet je dus minstens een maand consequent hetzelfde product gebruiken.
En dat is moeilijk genoeg. De eerste dagen volg je nauwgezet de aanwijzingen, terwijl je in de spiegel al speurt naar de eerste tekenen dat dit wonderproduct ook voor jou werkt. En als die niet snel genoeg komen begin je te experimenteren met de volgende Holy Grail in huidverzorging. En eindigt een goed product onvermijdelijk achterin de kast. Zeker met actieve ingrediënten, zoals retinol bijvoorbeeld, moet je huid vaak wennen en moet je langzaamaan opbouwen.
Geen of niet het gewenste resultaat? Check dan even of je de producten juist gebruikt.
Laat je niet verleiden door nieuw en beter
Gebruik niet teveel producten door elkaar: houd een vaste routine aan en verander slechts 1 product per keer om het effect van een product te kunnen inschatten. Doe je dat niet, dan kun je zelfs het tegenovergestelde effect bereiken: je huid flipt op teveel nieuwe dingen tegelijkertijd. Neem dat aan van een oude rot in het vak: de periodes dat ik niet als beauty journaliste werkte had ik de beste huid.
Mijn beste advies: wanneer je iets vindt dat werkt, blijf er dan bij. Het is niet omdat het nieuw is, dat het beter is. Maar dat wilt eigenlijk niemand geloven. 🙂 (en toch is het waar).
Lees ook
6 tips om meer uit je huidverzorging te halen