Een schoonheidsgeheim uit de Oudheid
Honing is een schoonheidsgeheim met een lange tradititie. Bekende schoonheidskoninginnen uit de Oudheid, zoals Nefertiti en Poppea, gebruikten het in hun gezichtslotion. Ook Cleopatra goot het vloeibare goud royaal in haar bad van ezelinnenmelk om haar huid zacht te houden. De hofdames van de Chinese Ming dynastie mengden er gemalen sinaasappelpitten onder voor een frisse teint.
Ook de artsen uit de Oude Wereld kenden de vele verdiensten van honing. Het oudste spoor is het Ebers papyrus -een van de oudste medische documenten uit de 18e dynastie, die in 1550 voor Christus begon. Dat vermeldt 147 recepten om kaalheid, abcessen, zweren en wonden te genezen. Zowel de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken kenden de ontsmettende en antibacteriële eigenschappen van honing, ideaal om allerhande wonden te verzorgen. De Ayurvedische natuurgeneeskunde kent niet minder dan 634 remedies, om evenveel kwaaltjes te behandelen, van haargroei bevorderen tot lintwormen verwijderen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het vandaag nog altijd in gezet voor ontspanning, ontgiften en pijnbestrijding.
In de Westerse geneeskunde geraakte honing de afgelopen eeuw in de vergetelheid. De ontdekking van penicilline in 1928 degradeerde het tot een grootmoedersmiddeltje. Maar sinds bacterieën steeds resistenter worden tegen antibiotica, krijgt honing terug meer aandacht. Bovendien heeft het geen neveneffecten, in tegenstelling tot antibiotica en andere medicijnen. Het is goedkoop en voor iedereen geschikt.
De troeven van honing
“Honing bestaat voor 80% uit suiker” weet Marine André, zaakvoerster van Bee Nature, een Belgisch huidverzorgingsmerk op basis van honing. “Suiker houdt heel goed water vast, wat het ideaal maakt voor een droge of fragiele huid. Ook gemengde en vette huidtypes zijn gebaat bij honing, dat de talgproductie afremt. Het werkt eveneens ontsmettend, waardoor bacteriën geen kans krijgen. Zelfs een gevoelige huid is gebaat bij honing, omdat het ontstekingen vermindert.” Maar ook de overige ingrediënten -aminozuren, oligo-elementen, mineralen en vitamines B en C- maken honing interessant, volgens Marine. “Het geeft de huid alle voedingstoffen die het nodig heeft. De antioxidanten (flavonoïden, polyfenolen, vitamines B en C) neutraliseren bovendien de vrije radicalen, waardoor huidveroudering wordt afgeremd.” De ideale huidverzorging, dus.
Toch merkte Marine dat honing niet echt op de radar van de grote cosmeticamerken stond. Hoewel apothekers het wel vaak gebruiken in hun magistrale bereidingen. “Zes jaar geleden werd er weinig over gesproken.” Haar merk Bee Nature was toen het eerste natuurlijke merk in de apotheek. Sindsdien is de aandacht voor natuurlijke ingrediënten alleen maar toegenomen. Honing is dan ook al lang niet meer beperkt tot de ingrediëntenlijsten van illustere biomerken. Ook grote merken uit de parfumerie, apotheek en de supermarkt hebben het vloeibare goud ontdekt.
Info
Deze post is een deel uit een tekst die ik schreef voor het boek The Poetry Of The Bee (30 euro, uitgegeven bij Ander-zijds, o.a. te koop bij Standaard Boekhandel), een kunstboek rond de bij en zijn rol in kunst, architectuur & design, literatuur en lifestyle. Het is een project van Iris Rombouts, grafisch vormgeefster en drijvende kracht achter Les Petits Belges, een online magazine rond kunst, mode, architectuur en lifestyle.
Lees ook
Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging