De leukste Belgische huidverzorgingsmerken #iksmeerbelgisch

Ik en mijn beautycollega Franciska Bosmans hebben een boon voor Belgische beauty (en chocolade). De Belgische beautywereld is veelzijdig, erg uitgebreid en goed. En kan in deze tijden je steun extra goed gebruiken. Winkelhieren en #ikkoopbelgisch voor je badkamer, dus. We helpen je graag op weg met onze favoriete huidverzorgingsmerken, producten en (web)shops.

Bee Nature

Wat? Huidverzorging op basis van fairtrade biohoning, geschikt voor de hele familie

Wie? Marine André maakte haar eindwerk over natuurlijke huidverzorging op basis van honing. Ze besloot om de theorie in praktijk om te zetten en lanceerde Bee Nature in 2012 als een van de eerste natuurlijke huidverzorgingsmerken in de apotheek.

Waarom? Honing is een eeuwenoud natuurmiddel met verschillende troeven. Het houdt goed vocht vast, werkt ontsmettend en bevat zowat alle voedingsstoffen die de huid nodig heeft.

Waar? In de apotheek, op www.beenature.be

Getest? Honing is een supermiddel om snel wondjes te genezen, maar de balsem is net iets praktischer en minder kleverig om te gebruiken.

Celestetic

Wat? Belgische cosmeceuticals, ofte simpel gezegd cosmetica met krachtige actieve bestanddelen die een bewezen werking op de huid hebben en haar verbeteren. De producten worden ook gebruikt bij behandelingen in het schoonheidsinstituut en het bedrijf maakt ook huidverbeteringstoestellen voor de professional.

Wie? Bernard Van Acker had 7 jaar geleden het idee om cosmeceuticals voor het grote publiek op de markt te brengen die de huid zichtbaar verbeteren. Het Brusselse laboratorium Teonia produceerde eerst Evocure en Neocure, nu Celestetic. De producten worden samengesteld door een team van wetenschappers en apothekers.

Waarom kopen? Omdat de producten dankzij hun hoge concentratie actieve bestanddelen inspelen op een bepaald huidprobleem dat je liever anders zou zien: acne, rimpels, pigmentvlekken, littekens, roodheid, dehydratatie… Het gamma is overzichtelijk en niet al te uitgebreid omdat Van Acker gelooft dat je geen tien nieuwe lanceringen per jaar nodig hebt om je huid gezond en mooi te houden.

Waar? In het schoonheidssalon en op webshop.

Getest? Fran testte de Activepeel Herstellende Nachtcrème met 12% amandelzuur, 2% salicylzuur en 2% glucosamine om pigmentvlekken en rimpels te vervagen, voor een egalere teint terwijl je slaapt. Amandelzuur is één van de zachtere AHA-zuren, ideaal wanneer je glycolzuur niet goed verdraagt). Héél gevoelige huidjes vermijden deze peeling wel beter.

Cîme

Wat? Cîme staat voor sociaal geëngageerde en natuurlijke huidverzorging. Lokale gemeenschappen oogsten op fairtrade basis geneeskrachtige planten die door de vader van Anke verwerkt worden in natuurlijke huidverzorging. De lokale bevolking krijgt een eerlijke prijs voor zijn werk en wordt ondersteund met materiaal. Cîme ondersteunt ook onderwijsprojecten die lokale NGO’s opzetten.

Wie? Isabel en Anke, 2 vriendinnen die elkaar kennen van hun rechtenstudies, droomden van een eigen bedrijf. Een trektocht door de Himalaya leidde tot een fascinatie van de lokale flora, verwerkt in de traditionele hulpmiddeltjes van de lokale bevolking.

Waarom? Wanneer je je steentje wilt bijdragen aan een betere wereld

Waar? Cîme vind je hoofdzakelijk in natuurwinkels en uiteraard via de webshop. Anke en Isabel organiseren ook regelmatig workshops zodat je de producten kunt ervaren. Data en meer info vind je op www.cime-skincare.com

Getest? De Himalaya crème is een allrounder die ik gebruik om vermoeide voeten te verfrissen en stramme spieren op te warmen. Hij zou het ook goed doen op een geïrriteerde huid, maar dat lijkt me een risico omdat er verschillende essentiële oliën in zitten.

Delbôve

Wat? Brusselse natuurlijke huidverzorging, gebaseerd op homeostase, de theorie dat de huid zich als levend organisme kan aanpassen aan alle omstandigheden en zich kan vernieuwen als ze in evenwicht is.

Wie? Kapper Roger Delbôve en zijn vrouw Marion, die bij Helena Rubinstein had gewerkt, lanceren in 1967 de Crème Sorcière. Andere producten volgen en worden in zijn Brusselse kapsalons verkocht. In 2011 koopt Gina d’Ansembourg, die al jaren trouwe fan is van Delbôve, het merk over, geeft het een verjongingskuur en herlanceert het twee jaar later

Waarom kopen? Als je fan bent van natuurlijke bestanddelen (Marion Delbôve geloofde sterk in de helende kracht van medicinale planten) om acne/rosacea/rimpels/een verslapte huid aan te pakken. Het gamma is overzichtelijk en komt in verpakkingen met een retro apothekerslook.

Waar? Online en in de winkel in Brussel en bij Necessities in Antwerpen.

Getest? Fran testte het Rituel Sorcière, ofte het Magic Cleanser Duo, dat aan de oorsprong van het merk ligt. De Eau en Crème Sorcière beloven naast zacht, maar grondig reinigen (ze halen ook make-up weg) ook de huidbarrière te versterken. Je kan beide producten ook apart gebruiken. De Eau verzacht ondermeer muggenbeten, de crème werkt ook prima als dagcrème.

Enfleur

Wat? Natuurlijke huidverzorging op basis van essentiële oliën, voor mensen die graag tot in detail willen weten wat ze op hun huid smeren.

Wie? Marleen Maras werkte als onderzoekster in een ecotoxicologisch labo. Ze verbaasde zich erover dat veel huidverzorgingsmerken verschillende stoffen gebruiken die niets voor de huid doen, vaak integendeel.

Waarom? Het merk is bijzonder transparant en geeft uitvoerig uitleg over de gebruikte ingrediënten in hun blog.

Waar? Verkooppunten vind je via www.enfleurcosmetics.com

Getest? Een ontdekkingskit (45 euro) per huidtype, handig voor op reis en om verschillende producten te proberen.

Maiwe

Wat? Natuurlijke wilde rozenolie uit de Andes mét biolabel. De wilde rozen worden door lokale vrouwen uit het Maiwe-gebied in de Andes geplukt, koud geperst en verwerkt met zaad- en vruchtenextracten tot het Rosehip Oil serum. Aangevuld met een half alfabet aan vitaminen en essentiële vetzuren biedt het een totaalverzorging voor de gevoeligste huidjes.

Wie? Na 5 jaar in Chili kwam bio-ingenieur Maaike Ryffelaere terug naar België met een dochter en een fascinatie voor wilde planten, clean beauty en fairtrade.

Waarom kopen? Het is biologische topkwaliteit en je helpt de pluksters er aan een fair inkomen mee. Een zeer puur product in alle opzichten met een handvol ingrediënten en een duurzame verpakking van gerecycleerd en recycleerbaar karton, glas en plastic.

Waar? www. Maiweskin.com

Getest? Ik testte de olie uit, die verrassend oranje kleurt, waardoor de huid meteen een mooie glow krijgt. Omdat het zo rijk is aan antioxidanten werkt hij vooral beschermend, tegen vrije radicalen. Het heeft een ‘puur natuur’ oliegeur waar je wel wat moet aan wennen. Maar dit is een zeer zuiver product, ideaal voor mensen die graag zo natuurlijk mogelijke producten gebruiken maar snel reageren op essentiële oliën.

Makesenz

Wat? ‘Slow cosmetica’ van eigen bodem op basis van biologische ingrediënten en essentiële oliën.

Wie? Sophie Trenteseaux is een ancien uit de cosmetica industrie die zich omschoolde tot aromatherapeute. Ze opende een beautyboetiek in Brussel, gespecialiseerd in natuurlijke huidverzorging, waaronder haar eigen label Makesenz. Daar geeft ze workshops in natuurlijke cosmetica.

Waarom kopen? No nonsense skincare met eenvoudige, volledig natuurlijke formules in verpakkingen die je kunt laten hervullen.

Waar? www.makesenz.be. Simonisstraat 60, 1050 Brussel

Getest? De cleansing balm is een rijke balsem op basis van kokos- en karitéboter. Perfect voor de drogere huid, maar een beetje te rijk voor mijn gemengde huid. Hij is erg voedend, waardoor je de nachtcrème eigenlijk kunt skippen. Ook het Glowing skin serum (10 ml: 20 euro) is behoorlijk voedend en kan je op zich gebruiken. Deze volledig natuurlijke gelaatsolie op basis van zonnebloem- en jojobaolie bevat een maceraat van wortel en essentiële oliën, die voor een instant glow zorgen.

Nannic Peeling Mask

Nannic

Wat? Gezichts- en lichaamsverzorging voor thuisgebruik en producten en toestellen die uitsluitend in het schoonheidssalon worden gebruikt. Nannic gebruikt een maximale concentratie aan actieve bestanddelen die de huid moeten verbeteren en verjongen. Alles wordt in Heist-op-den-Berg geformuleerd en geproduceerd.

Wie? René Nagels en Tine Janssens zijn de derde generatie die het familiebedrijf sinds 1999 runt. Nagels’ grootvader bedacht een permanenttoestel voor zijn vrouw die kapster was, de tweede generatie ontwikkelde cosmeticaformules voor internationale merken.

Waarom kopen? Als je houdt van huidverzorging die is geïnspireerd op high-tech technieken en vol bestanddelen zit die echt wat voor je huid doen. De NBE Deep Skin- en Radiofrequentiebehandeling in het instituut is trouwens een aanrader voor wie er zichtbaar jonger wil uitzien. Nannic is ook innovatief: het kwam in 2002 als een van de eerste huidverzorgingsmerken met een zelfbruiner in sprayvorm, in 2004 met een deodoriserend doucheschuim en in 2019 met Hair, Scalp & Roots, een zes stappen-plan dat de haargroei boost. (De voor en na-foto’s van die laatste zijn indrukwekkend.)

Waar? In het schoonheidssalon en op de webshop.

Getest? Zowel Fran als ik zijn een fan van het White Willow Bark Peeling Mask. Dit peelingmasker met BHA-zuur is efficiënt, maar toch zacht en dus voor zowat elk huidtype geschikt. (Tip van Fran: je kan zelfs een dun laagje de hele nacht laten inwerken zonder dat je de volgende ochtend wakker wordt met een gezicht vol rode vlekken.) Een aanrader bij acne, of wanneer je je huid een zachte peeling wil geven.

Nomige maakt huidverzorging op maat van je DNA

Nomige

Wat? Nomige is een woordspeling van het Engelse ‘genome’ een synoniem voor DNA. Dat ligt aan de basis van het concept: huidverzorging ontwikkeld op maat van je DNA. Persoonlijker dan dit wordt het niet.

Wie? Dr Barbara Geussens is een bolleboos met meerdere diploma’s in dermatologie, cel- en gentechbiologie. Ze deed ervaring op in product ontwikkeling bij Omega Pharma en lanceerde eind 2017 Nomige.

Waarom? Met de DNA-test krijg je een analyse van de genetisch bepaalde troeven en zwakheden van je huid. Zo kun je heel gericht je huid verzorgen in functie van wat het écht nodig heeft.

Waar? Nomige werkt samen met bepaalde esthetische klinieken, maar je kan alles ook online bestellen via hun site www.nomige.com

Getest? Niet goedkoop, maar wij zijn fan van het eerste uur en intussen aan de -tigste refill bezig.

Oy

Wat? Een antibacterieel alternatief voor traditionele deodorant.

Wie? Apotheker Inge Louf wilde een alternatief voor traditionele antiperspiranten met aluminiumzouten die de zweetklieren tijdelijk blokkeren. Ze vindt niet dat het zweetproces moet worden onderbroken, wél dat geurtjes moeten worden aangepakt. Haar oplossing: de Deo Wash en Deo Scrub schakelen de bacteriën uit die een zweetgeur veroorzaken. Je transpireert dus nog, maar zonder stinken.

Waarom kopen? Als je liever niet naar zweet geurt, maar de natuur wel haar gang wil laten gaan. Het product aanbrengen op droge oksels, even laten inwerken, afspoelen en je blijft minstens 24 uur zweetgeurvrij. Nog een bonus: deze producten zorgen niet voor gele kringen in witte blouses en t-shirts.

Waar? Bij de apotheek en online.

Getest? De Deo Wash gebruik je op haarloze zones, de scrub op voeten en behaarde zones. Goed om weten: het testformaat gaat 8 dagen mee, handig om te testen of Oy wat voor je is en of het werkt. Fran is fan!

Rainpharma

Wat? No nonsense huidverzorging zonder ‘nasties’ (al horen we dat woord niet graag, het geeft sommige ingrediënten een onnodig slechte reputatie).

Wie? Toen hij merkte welk verschil voedingssupplementen maakten voor zijn gezondheid en huid, verdiepte Dominique Bastin zich verder in suppletie. Hij liet een paar kwalitatieve supplementen en proteïne shakes ontwikkelen, maar brak pas echt door toen hij ook huidverzorging met een hoog lifestylegehalte uitbracht.

Waarom? De lokale productie (België en buurlanden) en de ecologische aanpak zijn een belangrijk argument voor bewuste consumenten. De mooie verpakkingen maken van Rainpharma een echte ‘love brand’.

Waar? Te koop bij sommige apotheken, schoonheidsinstituten en online. www.rainpharma.com

Onze aanrader? Ik & Franciska zijn allebei fan van de broccoli olie,  goed voor huid én haar, als je de sterke geur kan verdragen.

Savonneries Bruxelloises levert zeep aan het Belgisch hof

Savonneries Bruxelloises

Wat? Verfijnde zepen die volgens traditionele recepten, van A tot Z in België worden gemaakt.

Wie? Haast een eeuw geleden begon Henri Nasson zeep te maken voor cosmeticamerken. Na 3 generaties namen Vincent Laurencin en François Van de Velde dit familiebedrijf over. Ze lanceerden hun eigen merk én werden hofleverancier.

Waarom? Mooie kwaliteitszepen van eigen bodem, zero waste geproduceerd.

Waar? www.savonneriesbruxelloises.com; maar ook bij verschillende parfumerieën (lijst verkooppunten op de website)

Onze aanrader? Ginger & Lime is een van de bestsellers, maar je hebt nog 68 andere geuren om uit te kiezen.

Self

Wat? Natuurlijke huidverzorging met oog voor esthetiek en duurzaamheid

Wie? Als moeder van een kind met een eczeemhuid raakte voormalig psychologe Isabelle Ulenaers erg bedreven in het ontcijferen van ingrediëntenlijsten. Het verbaasde haar dat ze zoveel ingrediënten zag die niet geschikt waren voor de gevoelige huid. En dat het zo moeilijk was om producten te vinden waar ze helemaal kon achter staan. Dus deed ze het zelf.

Waarom? Oliën van kokos, argan en macademia worden aangevuld met essentiële oliën van geranium en sinaasappel en verwerkt in aangename texturen. De ingrediënten worden fair trade aangekocht en zijn voor 70% biologisch. Verpakkingen bestaan uit recycleerbaar plastic en gerecycleerd karton.

Waar? Te koop in apotheken, schoonheidsinstituten, lifestyle winkels en via de webshop www.naturalself.eu

Getest? De bodybutter is een smeuige crème met een aangename natuurlijke geur die de huid zacht en glad maakt

zonnecrème van Skin By Dings

Skin by Dings

Wat? Zonbescherming die het héle gezin graag gebruikt, moeilijk te overtuigen partner en kinderen incluis. Er is nu ook een ontsmettende handgel. Alles wordt in België geproduceerd.

Wie? Ciska Dings, marketingconsultant met jaren ervaring in de beautywereld en oprichtster van de webshop Things by Dings, vond geen zonbescherming die aan haar eisen voldeed: zonder foute bestanddelen, fijn om smeren en geschikt voor haar hele gezin. Dus ontwikkelde ze die zelf (met de hulp van een formulator).

Waarom kopen? Omdat je je huid best het hele jaar door tegen huidveroudering (en ergere schade) veroorzakende zonnestralen beschermt, maar dat liefst doet met producten die je graag gebruikt en die je huid ook verzorgen. De formules van Skin by Dings bevatten naast oceaanvriendelijke zonnefilters ook antioxidanten en andere bestanddelen die huidveroudering helpen voorkomen en beschermen ook tegen infrarood en blauw licht en pollutie.

Waar? Op de webshop Things by Dings en in een select aantal winkels.

Getest? Met de Next Best Things Multi-Protection Face Mist werk je overdag snel je zonbescherming bij en je kan hem eenvoudig over make-up heen gebruiken. De verstuiver werkt bovendien op lucht, niet op vervuilende drijfgassen.

YUN Probiotherapy

Wat? Lang voordat het een trend werd pionierde YUN al als een van de eerste huidverzorgingsmerken met bacteriën. Met behulp van ‘goede’ bacteriën kan je acné, voetschimmels, vaginale infecties of een gevoelige huid verzorgen.

Wie? Apotheker Tom Verlinden sloeg de handen in elkaar met de universiteit van Antwerpen. Samen richtten ze YUN op.

Waarom? Probiotica is een van de meest beloftevolle pistes voor huidverzorgingsmerken. YUN is gebaseerd op jarenlang onderzoek van de universiteit van Antwerpen.

Waar? Bij de apotheek en in hun webshop

Getest? Voor de crowdfunding kocht ik een YUN Probiotherapy bodywash. Die was zacht voor de huid, maar nogal geparfumeerd, wat ik vreemd vind voor producten die ontwikkeld zijn voor een gevoelige huid. Voor mijn petekind kocht ik een acné testset, maar helaas had zij weinig resultaat.

Nog meer Belgisch?

Bobone: artisanale cosmetica uit de Ardennen

Body & Bess: huidverzorging op basis van frambozenpitolie of rijstpoeder

Bubbles At Home: bekend voor badproducten met essentiële oliën

Chéry Faso, geëngageerde huidverzorging op basis van fair trade karitéboter uit Burkina Faso.

Dhist’l, natuurlijke huidverzorging voor mannen

Dou My hands, desinfecterende handspray

Galenco, hypoallergene verzorging voor baby’s en kinderen van Omega Pharma (dat bedrijf werd overgenomen door het Iers-Amerikaanse farmabedrijf Perrigo, het is dus ook niet 100% Belgisch meer).

Likami, duurzame huidverzorging met superfoods

Maison d’Eole, huidverzorging uit een Belgische wijngaard

Saabou, handgemaakte ecologische en sociaal geëngageerde verzorgingsproducten

Tinge, natuurlijke huidverzorging in de apotheek

Xantho, huidverzorging met hop

Lees ook

Haarverzorging van Belgische merken

De leukste Belgische make-up merken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht