Feromonenparfums beroeren sociale media. Terecht?
Sociale media staan er bol van en heel wat mensen zweren erbij: feromonenparfums. Maar doen ze ook echt wat? Wij gingen in gesprek met parfumexpert Sofie Albrecht.
Het Nieuwsblad, door Camille Van Puymbroeck, Vrijdag 26 april 2024 om 16:36
Wie weleens een zogenaamd feromonenparfum erbij heeft gepakt, zag zich wellicht bedolven onder een regen aan beloftes. De ‘actieve bestanddelen’ in de spray zouden reageren met de feromonen op onze huid, waardoor ze niet alleen een geheel persoonlijke geur zouden creëren, maar ons seksueel ook nog eens onweerstaanbaar zouden maken. Een ongekend sterk afrodisiacum dus, ideaal voor wie op zoek is naar liefde of seksueel plezier.
Mooie beloftes, die volgens parfumexpert Sofie Albrecht jammer genoeg nergens op slaan. “Er zitten weliswaar hormoonachtige stoffen in ons zweet, maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat die ook in staat zijn om ons gedrag te beïnvloeden. Door onze hygiëne komen we zelden in aanraking met ‘natuurlijke’ lichaamsgeuren. En in tegenstelling tot veel dieren is ons reukvermogen als mens vrij beperkt. Onze geurzin wordt bovendien nooit actief getraind. Bovendien hebben we weinig woorden om geuren te omschrijven. Aangezien we onze ervaring niet onder woorden kunnen brengen, blijft het erg abstract, bijna onbestaand.”
Zijn feromonenparfums een afrodisiacum?
In onze partnerkeuze speelt geur dan wel een rol. Al is die eerder klein, net doordat natuurlijke geuren zo zeldzaam zijn en door de beperkte ontwikkeling van ons reukvermogen.
“Lichaamsgeur is een uiterlijke weerslag van ons immuunsysteem. Wanneer we een partner zoeken om ons voort te planten, hebben we er vanuit evolutionair standpunt baat bij om te kiezen voor een partner met een zo verschillend mogelijk immuunsysteem en dus genenstelsel om gezonde kinderen te garanderen. In realiteit zorgt een ‘biologisch perfecte’ match echter niet per se voor een goede partner. Voor de keuze van een partner zijn er een heleboel andere factoren die veel doorslaggevender zijn, zoals sociale achtergrond, uiterlijk en karakter. Lekker ruiken is een goed begin, want het maakt deel uit van de eerste indruk die je achterlaat, maar je moet er geen wonderen van verwachten.”
Geurperceptie is subjectief
Dat ze geen afrodisiacum zijn, hoeft echter niet te betekenen dat de zogenaamde feromonenparfums niet lekker ruiken of dat je ze niet zou moeten gebruiken. Veel van hun ingrediënten komen ook terug in andere, ‘c parfums: amber, Iso E Super, ceder… Dat zijn geuren die we doorgaans als aangenaam ervaren. De geheel persoonlijke geur die veel feromonenparfums beloven, is trouwens niets bijzonder. Elk parfum ruikt namelijk anders bij iedereen, want de geurmoleculen worden onder andere beïnvloedt door de zuurtegraad van je huid, hormonen en voeding.
“Zowel onze geur als de manier waarop we geur waarnemen, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Geurperceptie is sowieso een erg subjectief gegeven. Wat we als aangenaam ervaren, wordt namelijk vaak al op jonge leeftijd ingeprent en is achteraf moeilijk te veranderen. Cultuur, sociale context, de reactie van anderen… Het zijn allemaal factoren die onze geurperceptie beïnvloeden. Maar zelfs een geur als lavendel of vanille, op zich aangename geuren, kunnen door één slechte herinnering worden verpest.”
Lees het interview na op Het Nieuwsblad