Voor jezelf of als cadeau: zo kies je een nieuw parfum

Pakketjes met parfum stelen momenteel de show in de parfumerieën, maar een geur geven is geen sinecure. Want hoe weet je of de ontvanger ze lekker vindt? En welk parfum is op je eigen lijf geschreven tijdens de feestdagen? Parfumdokter Sofie Albrecht, auteur van de Parfumwijzer, maakt het je makkelijker met enkele van haar tips.

Een nieuw parfum kiezen voor jezelf op zich is al een uitdaging. Eén ding is zeker: het is het perfecte moment om een extra geurtje aan je collectie toe te voegen. In de winter willen we, in tegenstelling tot in de zomer, een knusse cocon creëren met parfums die comfort geven. Basisnoten zoals vanille worden dan belangrijker.

1. Als je een parfum kiest, ruik je best vanop een afstand en wacht je best eerst tot de alcohol is verdampt. Anders raakt je neus verdoofd en ruik je geen nuances meer.

2. Stap bij voorkeur ’s morgens een winkel binnen als je geuren wil gaan opsnuiven. De neus is op dat moment nog niet veel blootgesteld aan prikkels en nog niet te vermoeid om geuren te absorberen.

3. Verstuif de geur op een kaartje en ruik met korte snufjes zoals een konijn. Zo creëer je beweging met je neus en komt er warme lucht bij. De receptoren in het reukorgaan zullen de geur beter ontvangen.

4. Ruik steeds met gesloten ogen. Een geur die je aantrekt, zal herinneringen oproepen en je helpen om deze te visualiseren.

5. Wil je de neus even resetten tussen het ontdekken van verschillende geuren, ga dan even naar buiten. Ruik niet aan koffie. Dan verandert de geurbeleving.

6. Verstuif, na een selectie vanop de kaartjes, het parfum dat kans maakt om in je collectie te belanden ook steeds op je eigen huid. Doe dat op warme plekken zoals de polsen, nek of zelfs de knieholtes voor de beste geuroverdracht.

7. Loop twee tot vier uur rond en ruik geregeld aan de geur, zo ruik je hoe deze zich verder ontwikkelt. Elke geur bestaat uit topnoten, die kan gezien worden als een eerste kennismaking met de geur. Dan komen de hartnoten aan bod, die de persoonlijkheid van de geur onthullen. In de derde fase maak je kennis met de basisnoten, de zwaardere aroma’s, die het langst op de huid blijven. Als je het parfum in elke fase graag ruikt, is het een winner.

8. Wrijf nooit met de polsen over elkaar. Dan creëer je extra warmte en forceer je de geur.

9. Een parfum dat bij je past, dat voel je. Maar je zal ook merken dat je vaker complimentjes krijgt over het parfum. Ben je echt de enige die de geur kan appreciëren? Verstuif ze dan op je buik. Door de lichaamswarmte zal de geur naar boven komen, enkel voor jou en recht in je neus.

10. Parfum kan je gerust ook op je kleren verstuiven, maar de stof absorbeert een deel van de geuren. Daardoor mis je het sensuele effect van parfum op je huid.

Voor jezelf of als cadeau: zo kies je een nieuw parfum
FOTO: SHUTERSTOCK

Als cadeautje

Wie geen bon maar een echt parfum cadeau wil geven, mist het hele selectieproces. Hoewel geuren schenken een delicate kwestie is, zijn er toch zijn enkele trucjes om aangenaam te verrassen met (nieuwe) geuren. Drie gouden tips:

1. Wees goed voorbereid. Pols doorheen het jaar naar de favoriete geuren van je vrienden en schrijf de namen op. Of kijk goed rond in hun badkamer als je op bezoek bent. Zie je parfumflesjes staan? Dan kun je een nieuwe flacon of limited edition van die geur kopen als cadeau.

2. Wil je helemaal op safe spelen? Koop dan de badproducten uit de geurlijn. Die worden vaak gepresenteerd in mooie setjes en zijn subtieler dan het parfum.

3. Wie risico’s wil nemen, kan met de namen van hun favoriete parfums naar de parfumerie of niche parfumeur. Aan de hand van de namen en opgezochte samenstelling, kan je de parfumfamilie achterhalen. Geuren uit dezelfde familie hebben veel raakvlakken in de samenstelling. In het beste geval kan je de ontvanger dus verrassen met een totaal nieuw geurtje dat kan bekoren.

Extra tip: bewaar parfums steeds op een donkere, koele plek met een constante temperatuur. Licht, lucht en warmte zijn de grootste vijanden van je flacons.

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht