Stilstaan bij je neus op de Sense of smell day

"<a

Eeuwenlang werd hij genegeerd en geminacht: onze reukzin. De oude filosofen vonden de informatie die onze neus verschaft niet relevant. En aangezien de reukzin bovendien verbonden was met de dierlijke, instinctieve kant van de mens moest men daar vooral niet mee bezig zijn. Dat verklaart ook waarom het ons meest mysterieuze zintuig is, waar we nog lang niet alles van weten. Bovendien leven we in een zeer audiovisuele cultuur. De informatie die we via de neus binnen krijgen wordt grotendeels verwaarloosd. De Nobelprijs die Linda Buck en Richard Axel in 2004 kregen was een keerpunt. Door hun ontdekking van de receptoren achterhaalden ze hoe onze neus werkt.

Hoe werkt je neus?

Onze reukzin is een blokje van een paar vierkante centimeter boven in je neus, net onder je hersenen. Dat blokje is bedekt met een slijmlaagje, waarin de receptoren zich bevinden. Zij werken volgens het sleutel-slot principe: wanneer er een geurmolecule de neus binnenkomt past die op een specifieke receptor. De mens heeft er een 400tal, maar dat verschilt van persoon tot persoon. Dat verklaart waarom sommige mensen bepaalde geurmoleculen niet kunnen ruiken of anders waarnemen. Ter vergelijking: een hond heeft er een 1000tal, een olifant wel 2000! Toch kunnen we veel meer geuren herkennen, aangezien onze hersenen combinaties van verschillende geurmoleculen kunnen herkennen als een specifieke geur. Onze neus heeft alleszins een veel groter potentieel dan waarvoor we hem momenteel gebruiken.

 Sense Of Smell Day

De Sense of Smell Day is een initiatief van The Sense of Smell Institute, een afdeling van de Fragrance Foundation die zich bezig houdt met onderzoek en opleiding rond de reukzin. Op de laatste zaterdag van april vragen ze aandacht voor je neus en voor geuren. De beste manier om dat te vieren? Ruiken! Je reukzin gaat achteraan met de leeftijd (wat niet :-/), maar je kan je neus trainen om hem scherp te houden. Door  gewoon aandacht te hebben voor de geuren in je omgeving. Probeer te herkennen wat je ruikt. Welke aroma’s herken je in dat stoofpotje dat op het vuur staat te pruttelen? Hoe ruiken de kruiden die je erbij doet? Verandert dat de geur van het stoofpotje? Wat ruik je op straat? Hoe ruiken de poten van je poes of hond? Hoe meer je oefent, hoe meer je zal ruiken. En hoe rijker je leven wordt…

Lees ook

Hoe voelt het wanneer je je reukzin verliest? 

Aantrekkingskracht begint in de neus

Geur als kunst: 5 belangrijke kunstenaars

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht