Boekbespreking: de kunst van de eenvoud

Ik houd van boeken. Als kind las ik er 3 à 4 per week. En ook nu nog ligt er altijd een stapel klaar met leesvoer. Vooral nonfictie, met onderwerpen als parfum en ‘self improvement’ (in de ruimste zin van het woord). In die laatste categorie viel mijn oog laatst op ‘De kunst van de eenvoud’. Geschreven door een leraar Frans die al 26 jaar in Japan woont en gefascineerd is door de Zen filosofie. Waar ik met Marie Kondo op mijn honger bleef zitten (de culturele vertaalslag werd niet altijd even goed gemaakt, zeker niet in de Netflix serie) hoop ik dat de Europese blik van de auteur een toegevoegde waarde heeft.

Eenvoudiger leven voor meer vrijheid

Auteur Dominique Loreau geeft zelf toe dat meer eenvoud in je leven niet eenvoudig is. Maar de beloning is groot: meer vrijheid! Want hoe meer je loslaat, hoe minder je nodig hebt. ‘De kunst van eenvoud’ is geen ‘opruimboek’ (zelfs al krijg je praktische tips), maar gaat meer over een filosofie, een manier van in het leven staan. Aan de basis liggen een aantal vragen: wat maakt je leven moeilijker? Is het dat waard? Wanneer ben ik het gelukkigst? Is hebben belangrijker dan zijn?

“Kies zelf je bezittingen en niet omgekeerd, beperk je tot wat je lichaam nodig heeft en wat je ziel voedt”. Dit advies komt als een rode draad doorheen het boek terug, in zowat elk hoofdstuk. Een variant op Marie Kondo’s “houd enkel bij wat je blij maakt”. Maar eenvoud is niet noodzakelijk goedkoper, waarschuwt de auteur: “Als je iets nieuw koopt, zoek wat echt bij je past en je écht wilt hebben. Kijk dan pas naar het prijskaartje.” Gevaarlijk advies… 🙂

Je huis: houd het compact, comfortabel en praktisch

Loreau is een aanhanger van de feng shui filosofie, die eigenlijk neerkomt op orde, zodat de levensenergie (Qi) vrij kan stromen. Denk goed na over de inrichting van je huis, want het heeft een impact op jou. Vuil, rommel, lelijke dingen en zelfs rot fruit of verwelkte bloemen zorgen voor negatieve energie en gedachten. Net als kleine ergernissen, zoals een deur die niet goed sluit, een kraan die lekt of een lamp met een vals contact. Allemaal details die je humeur aantasten. En die je dus moet fixen.

Hoe ziet het ideale huis er dan uit? Licht en stil, 2 cruciale elementen om je goed te voelen. En ook: nogal leeg, lijkt mij. Al voelt het zo niet aan volgens de auteur omdat alle spullen die je echt nodig hebt zo mooi zijn dat je gelukkig wordt door er naar te kijken. Extra tip: kies ze in neutrale kleuren, zodat alles bij elkaar past en het je rustig maakt. Kleuren putten volgens Loreau je ogen uit. Is zo’n minimalistisch interieur niet haalbaar, denk je? Plaats dan zoveel mogelijk inmaakkasten. Dat helpt zeker om alles opgeruimd te houden. Of de schijn hoog te houden.

Tijd en plezier in ruil voor spullen

“Al je bezittingen moeten passen in 2 reistassen: je garderobe, foto’s, verzorginsgproducten en enkele persoonlijke spullen.” (Typische huisspullen als een tv, vaatwasser en meubelen tellen niet mee.) Slik. Alleen al met mijn cosmetica vul ik gemakkelijk die 2 tassen. Dat klinkt extreem, maar het klopt wel dat hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd je verliest aan opruimen en zoeken. En dat je zelden zoveel plezier beleeft aan goedkope prullen als aan weloverwogen ‘investeringen’. Toen we net ons huis gerenoveerd hadden, kochten we met onze allerlaatse centen een design tuintafel waar we smoorverliefd op waren. We hebben lang getwijfeld, want hij was pokkeduur. Maar 16 jaar later merk ik dat ik nog steeds blij word als ik hem in de tuin zie staan. Als we toen een goedkope tafel hadden gekocht, was die nu waarschijnlijk al lang kapot en had ik een hoop plezier gemist.

Maar om even terug te komen op die 2 tassen waar je hele garderobe in moet. Dat lijkt me iets typisch mannelijks. Want hoe doe je dàt? Door te plannen, beweert de auteur. Op Pinterest vind je voorbeelden van dergelijke ‘capsule garderobes’, die uit een handvol kwaliteitsbasics bestaan die je eindeloos kunt combineren. Volgens Loreau zijn het de stuks die je opnieuw zou kopen wanneer je je koffer kwijt geraakt. Concreet: 7 paar schoenen (help!), evenveel outfits voor buiten, bovenstukken en onderstukken. Allemaal in 2 à 3 neutrale tinten, want kleur bewaar je voor een paar opvallende accessoires. Een beperkte kleerkast bespaart je immers een hoop keuzestress. Een truc die drukbezette mensen vaak toepassen, zoals wijlen Steve Jobs die enkel maar zwarte coltruitjes en broeken droeg. Inderdaad gemakkelijk, maar geeft dat plezier? Ik weet het zo nog niet… Al moet ik toegeven dat ik vaak voor een volle kleerkast sta met het gevoel dat ik niets heb om aan te doen. Dat kan dus beter.

Haal meer uit je tijd en geld

Geld is geen doel op zich. Het dient om tijd te kopen (door bijvoorbeeld minder te werken), niet om meer uit te geven. Leer je verlangens te beheersen en denk na over wat je echt nodig hebt. En voel je dan ook niet schuldig om veel geld uit te geven aan kwaliteit en iets wat je gelukkig maakt. Maar investeer niet in spullen, wel in ervaringen en herinneringen. Houd je uitgaven en inkomsten regelmatig bij, want chaos kost ook geld en bovendien ga je automatisch bewuster om met geld.

Die laatste tip kun je ook toepassen op je tijd. Door bewust om te gaan met je tijd krijg je veel meer gedaan. Een agenda en een to do lijst geven structuur aan je dag en leren je efficiënter werken. Verder raadt de auteur ook aan om alles heel bewust te doen en te focussen. Maak van dagdagelijkse dingen -zoals je agenda invullen, douchen, boodschappen doen, koken, …- een ritueel. En misschien wel de moeilijkste tip: neem regelmatig pauzes om te genieten en je batterijen op te laden.

Je lichaam is een tempel

Schoonheid en verouderen bekijkt Loreau nogal filosofisch. Al heeft hij wel gelijk wanneer hij stelt dat uiterlijke schoonheid plaats maakt voor innerlijke schoonheid wanneer je ouder wordt. Positief denken en levenslust zijn je mentale wapens, fysiek maken je glimlach, je houding en een verzorgd uiterlijk een groot verschil. En dat hoeft niet veel geld noch moeite te kosten: gezond eten, bewegen en voldoende slapen zijn de pijlers.

De huidverzorgingstips (milde zeep, olie, thee als toner) vind ik wel erg basic, al kan ik persoonlijk getuigen dat meer producten niet tot een betere huid leiden. Integendeel. Mijn huid was op zijn best toen ik een jaar uit de beautyjournalistiek was gestapt en niet meer in de verleiding kwam om elke week een andere crème te proberen.

Een verzorgde huid begint bij gezonde voeding. In Azië beschouwen ze eten namelijk als een medicijn. En ook voor het hoofdstuk over voeding geldt eenvoud en kwaliteit. “Eet minder, maar beter.” De voedingstips zijn redelijk Aziatisch (“rijst kan je met alles combineren”), maar eten wordt vooral als mindset bekeken.

Er wordt dan ook een heel hoofdstuk aan mentale kracht en gewijd. Met onder andere tips om stress uit je leven te bannen, die grotendeels neerkomen op regelmaat ( in beweging, slapen en eten). Hoe je manier van denken en je gedachten je leven kunnen bepalen. Dit hoofdstuk is behoorlijk Oosters van inslag, maar het geeft je wel interessante inzichten wanneer je je vragen stelt over de manier waarop je je leven leidt.

Conclusie

Dit is een erg compleet boek, veel ruimer dan Marie Kondo’s opruimfilosofie. Het gaat veel verder dan je kleerkast of keuken uitmesten, het is eigenlijk een handleiding voor iedereen die zijn leven onder de loep wilt nemen en ontdoen van onnodige ballast. Het werkt als een checklist met handige tips, maar het geeft je evengoed stof tot nadenken over hoe je meer eenvoud in je leven brengt. Eentje om regelmatig terug vast te pakken dus. 🙂

Info

De kunst van de eenvoud, door Dominique Loreau. Uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, 22,90 euro.

Lees ook

Zen worden met het boek 10% happier

Boost, het boek dat je leven mooier, gezonder en energieker maakt

Het kilocomplot, over de (on)zin van diëten

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht