Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging zijn oldskool én hip

De fermentatietrend duikt ook op in huidverzorging Foto: Tim Oliver Metz @ Unsplash

De nieuwste trend in huidverzorging bestaat al lang …. in voeding! Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel langer te bewaren en het is het geheim van lekker brood en wijn. Maar ook voor huidverzorging heeft het interessante voordelen.

De voordelen van gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging

Tijdens de fermentatie breken micro-organismen (bv gisten, bacteriën, enzymen) ingrediënten af in kleinere moleculen. Zo worden ze beter opgenomen door de huid, waardoor ze efficiënter zijn. Fermentatie geeft een hogere zuurtegraad, wat de formule zachter maakt voor de huid. Ook helpt het beter bewaren (afhankelijk van het type fermentatie), zodat er minder bewaarmiddelen nodig zijn. Bovendien boost het de werkzaamheid van andere ingrediënten. Gedurende de fermentatie ontstaan er ook nevenproducten, zoals enzymen, aminozuren, antioxidanten en voedingsstoffen. Die hebben allemaal hun voordelen voor de huid:

  • Enzymen elimineren bacteriën, wat de huid zuivert, verzacht en ontstekingen afremt. Ideaal voor acné!
  • Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen. Zo voorkomen ze dat huidcellen beschadigd worden.
  • Aminozuren helpen je huid glad en gehydrateerd houden en om zelf antioxidanten aan te maken. Verder stimuleren ze de celvernieuwing en de collageenproductie. Echte anti-aging helpers, dus.
  • Door fermentatie ontstaan er ook prebiotica, voedingsstoffen voor de goede bacteriën op je huid, die het huidmicrobioom in evenwicht brengen. Daardoor herstelt de huidbarrière, wat de huid minder gevoelig en droog maakt.
  • Fruit- en suikerzuren werken als een natuurlijke vochtinbrenger en exfoliëren de huid, waardoor hij meer gaat stralen.

Voor wie is huidverzorging met gefermenteerde ingrediënten geschikt?

Gefermenteerde huidverzorging is zachter, remt ontstekingen af en stimuleert de celvernieuwing. Dat geeft op termijn minder (diepe) rimpels, maar ook een stralende huid. Fermentatie maakt de formule ook milder. Vooral de rijpere, maar ook de droge, onzuivere en gevoelige huidtypes hebben baat bij gefermenteerde huidverzorging.

Waar vind je gefermenteerde huidverzorging?

Gefermenteerde ingrediënten vind je in veel K-beauty producten, maar ook in heel wat Westerse merken is het al langer een belangrijk element.

  • Biotherm heeft Life Plankton (vitreoscilla ferment) als basisingrediënt in al zijn producten verwerkt. Dit micro-organisme uit bronwater van de Franse Pyrenëen is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, regenereert, kalmeert, maar werkt ook als antioxidant en herstelt de huidbarrière.
  • Vichy gaf zijn Minéral 89 een update met Probiotic Fractions. Deze bevatte al hyaluronzuur en vulkanisch water van Vichy om de huid in topconditie te krijgen. Nu wordt de formule verrijkt met probiotica en niacinamide om het product extra zacht te maken, voor de meest gevoelige en geïrriteerde huiden. Dit product was al een persoonlijke favoriet en is er nog beter op geworden!
  • Crème de La Mer heeft een magisch ingrediënt: the Magical Broth, een soep van zeekelp die maandenlang gefermenteerd wordt, met behulp van onder andere geluidsgolven. Dat klinkt verdacht veel als marketing hocus pocus, maar toen een laborant van de Estée Lauder afweek van de procedure, die rekening houdt met de stand van de maan, geluidsgolven en andere eigenaardigheden, regende het klachten over de crèmes van die batch. Hij kon het wetenschappelijk niet verklaren, maar volgens hem is er inderdaad iets magisch aan die crème, vertrouwde hij me ooit toe. Volgens mij heet dat gewoon fermentatie 🙂
  • Estée Lauder Advanced Night Repair is een klassieker onder de serums. Een bom van antioxidanten die ook probiotica (gefermenteerde Bifida bacteriën) bevat om de huidbarrièrefunctie en de gevoeligheid van de huid te verbeteren. Een review lees je hier.
  • Florena is een nieuw merk dat de fermentatietrend naar de grootdsitributie haalt. Alle formules bevatten gefermenteerde bloemen (camelia, kamperfoelie, jasmijn, helichrysum en portulaca) en oliën (argan, olijf, saffloer en angelica). Daar worden ook nog hyaluronzuur, vitamine E en lactobacillus (melkzuur) aan toegevoegd. Dankzij het fermentatieproces zijn de ingrediënten veel rijker (bv olijfolie bevat 10 x meer essentiële vetzuren) en hebben ze een sterke antioxiderende werking. Alle formules zijn vegan, nagenoeg volledig natuurlijk (minimaal 99,46 %) en duurzaam verpakt. Florena heeft reinigers (zeep, melk), crèmes en oliën.

Info

Florena is te koop bij de supermarkt, drogisterij (Kruidvat, Di) en online parafarmacieën (Farmaline). Meer info op www.florena.be. Biotherm, Crème de la Mer en Estée Lauder vind je in de parfumerie, Vichy in de apotheek en parafarmacie.

Lees ook

Milde huidverzorging is beter voor je huid

Huidverzorging met bacteriën, een vies of een goed idee?

Detox voor een mooiere huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht