Een detox voor een mooiere huid

Bij het wisselen van de seizoenen (ok, we zijn bijna eind mei, maar het voelt meer herfst dan lente) wordt een detox kuur aangeraden. Er wordt veel gediscussieerd over het nut van een detox en er is voorlopig geen wetenschappelijk bewijs. Maar een tijdje bewuster en vooral gezonder eten/leven kan zeker geen kwaad. En dan heb ik het niet over extreme sap-, pillen- of andere kuren, wel over meer water drinken, gezonder eten (meer fruit en groenten, geen suiker), voldoende slapen en bewegen.

Kun je je huid detoxen?

Het effect van een gezonde(re) manier van leven vertaald zich uiteraard op je huid. Vergelijk het met een auto: die bolt ook beter met de juiste brandstof. Met bijna twee vierkante meter is je huid een van de grootste organen in je lichaam. Hij beschermt je tegen infecties en vochtverlies, maar helpt ook om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Door langdurige blootstelling aan chemicaliën, pollutie, ongezonde voeding of medicijnen kunnen afvalstoffen opstapelen in je lichaam. Dat kan leiden tot ontstekingen of zelfs ziekte. Ook je huid zal protesteren met een vale, vlekkerige teint, verstopte poriën, puistjes, rimpeltjes en verslapping, vetter of droger dan normaal aan te voelen en overgevoelig te reageren. Een detox aka ‘gezondheidsboost’ op tijd en stond is dus zeker geen slecht idee. In vijf stappen naar een mooiere huid.

1. Eet gezond(er)
Foto: Ella Olson voor Pexels

Schrap alcohol en suiker een tijdje en zet vooral veel fruit en groente op het menu. Die zitten vol met vitamines en voedingsstoffen die je huid nodig heeft. Suiker in het bijzonder lokt ontstekingen uit.

2. Zweet het uit
Dominika Roseclay voor Pexels

Wandel, loop, dans, … alles wat je hart doet pompen en je zweetklieren in actie brengt. Dat is de beste manier om opgestapelde afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Niet alleen je energiepeil, maar ook je teint zal er met rasse schreden op vooruitgaan.

3. Droogborstelen
Foto: Karolina Grabowska voor Pexels

Met een aangepaste borstel kun je je huid borstelen om de bloedsomloop te stimuleren. Zo kunnen afvalstoffen sneller en efficiënter worden afgevoerd. Werk van je voeten naar boven toe, richting je hart. Wissel cirkel- met korte strijkbewegingen af.

4. Reinig je huid grondig
Dubbel reinigen: olie & gelreiniger combineren

Probeer eens een paar dagen dubbel te reinigen. Het lijkt extra moeite, maar het resultaat is er ook naar. Als je huid wat vetter of ouder is helpt het om regelmatig te exfoliëren zodat dode huidcellen verwijderd worden. Dat maakt je huid gladder, zachter en helderder.

5. Stuur je verzorging (tijdelijk) bij
Foto: Shora Simazaki voor Pexels

Er bestaan zogenaamde detoxcrèmes, maar gaan die echt jouw problemen oplossen? Het hangt er maar vanaf wat jouw huid nodig heeft.

  • Is je huid droger dan normaal? Dan scheelt er wellicht iets met de huidbarrière en heb je extra lipiden (bv ceramiden) nodig om die te herstellen. Deze vetstoffen houden vocht vast en de huid soepel. Maar ook niacinamide helpt je huidbarrière herstellen.
  • Antioxidanten boosten je natuurlijke verdedigingsmechanisme tegen vrije radicalen (door zon, pollutie, stress, …). Zoek naar vitamine C, E, resveratrol, CoQ10, etc
  • Help je huid een handje door dagelijks UV-bescherming te gebruiken. Je hebt enkele producten met een onvoelbare textuur die ook beschermen tegen pollutie!
  • Ook je hydratatie opvoeren met bijvoorbeeld een hydraterend essence of serum op basis van hyaluronzuur, glycerine, urea of plantaardige oliën frist je huid zichtbaar op.
6. Drink veel
Foto: Daria Shevtsova voor Pexels

Nee, geen wijn :-). Voldoende water en thee helpen je organen te spoelen en afvalstoffen af te voeren. Overdrijf niet. Een gezonde lever en nieren kunnen dat perfect, maar ze even ontzien door ze niet te hard te laten werken kan alleen maar helpen.

Lees ook

Wat doet Dr Jetske Ultee voor een mooiere huid?

Hoe vind je huidverzorging die werkt voor jouw huid?

6 tips om meer uit je huidverzorging te halen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht