Wat Dr Jetske Ultee zelf doet voor een mooie huid

De Nederlandse onderzoeksarts in de dermacosmetica Dr Jetske Ultee heeft een boeiende blog waar ik regelmatig ga kijken. Haar no nonsense stijl spreekt me erg aan. Toen ze een boek uitbracht (Dr Jetske’s Huidboek) kocht ik dat ook meteen, maar aan haar verzorgingslijn (Uncover Skincare) ben ik nog niet toegekomen. Voor persoonlijk huidadvies en behandeling kan je terecht in haar Skincare centre in Rotterdam. Ik interviewde haar een aantal jaar geleden en dit zijn de 6 beste tips die dr Jetske Ultee me meegaf:

Weet wat je smeert

“Je hoeft niet alles te weten over huidverzorging, maar het is belangrijk om goed naar je huid te kijken en te weten wat die nodig heeft. Heel veel huidproblemen ontstaan doordat we onze huid verkeerd behandelen, met ongeschikte producten of door ze fout te gebruiken. Huidverzorging is voor iedereen anders. Wat werkt voor mij doet dat niet noodzakelijk voor jou. Wat je huid in de zomer nodig heeft is niet hetzelfde als tijdens de winter.”

Verwacht geen mirakels

“Huidverzorging helpt om je huid gezond te houden. Die is van nature heel goed in staat om dat allemaal zelf te regelen. Huidverzorging kan een zetje geven wanneer je huid wat hulp kan gebruiken, maar is eigenlijk niet bedoeld om rimpels aan te pakken. Als dat je echt stoort kan je beter een goede arts onder de arm nemen dan je geld aan dure crèmes uitgeven.”

Bescherm je huid tegen de zon

“90% van huidveroudering komt door de zon. Je afdoende beschermen is belangrijk, zeker voor kinderen. Toen mijn kinderen 10 jaar geleden op de kleuterschool zaten was er geen zonnebrandmelk voorzien of plekjes waar ze in de schaduw konden spelen. Daar was toen helemaal geen aandacht voor, men wist niet beter. Terwijl zonnebrand in je kindertijd enorme gevolgen kan hebben op termijn. Daarom besloot ik toen om mensen te sensibiliseren met leuke informatieve filmpjes en een non profit zonnecrème te ontwikkelen. Zonnebescherming gaat immers verder dan zonnebrandcrème smeren en moet net zo normaal worden als je tanden poetsen! De cijfers van huidkanker in België en Nederland zijn immers schrikwekkend hoog.”

Leef gezond en gematigd

“Ik ben een zelfverklaarde gezondheidsfreak maar ik probeer wel het evenwicht te bewaren. Vooral jonge meisjes zie ik soms helemaal doorslaan met hun zaden en smoothies. Je moet ook nog af en toe kunnen genieten van een wijntje, vind ik. De basis is een goed gevarieerde voeding met veel fruit en groenten en zo weinig mogelijk suiker. Supplementen kunnen ondersteunend werken, maar dan wel heel gericht. Grote potten multivitaminen en eindeloos combineren kunnen zelfs het tegenovergestelde effect hebben, denk ik. Nu mijn kinderen wat ouder worden heb je steeds minder grip op wat ze eten, maar ik maak extra werk van het ontbijt met gezonde alternatieven en veel fruit. En verder: voldoende slaap, regelmaat (lukt niet altijd) en beweging. Ik doe zelf aan yoga, wandel veel en ga af en toe hardlopen. Maar je zal me nooit in een sportschool zien, daar voel ik een soort dwang en dat werkt niet voor mij. Ik geloof erg in bewegen en buiten zijn. Extreem sporten zoals marathons lopen, dat lijkt me heel ongezond.”

Wees blij met wie je bent, ook met je leeftijd

“Huidverzorging is erg belangrijk, maar het is een onderdeel van de puzzel. Je kunt de duurste crèmes kopen, maar wanneer je niet goed in je vel zit of stress hebt dan zie je dat aan je huid. En andersom ook, wanneer je je goed voelt heeft dat veel meer effect dan allerlei behandelingen.”

“Zelf ben ik niet bang van rimpels of ouder worden. Ik zie zoveel vrouwen op een mooie manier ouder worden, zoals Jane Goodall bijvoorbeeld. Zolang je zorgt dat je huid gezond blijft. Vrouwen die veel in de zon hebben gezeten en roken krijgen zo’n leerachtige huid. Dat is echt niet mooi. Net zoals het plastic gezicht wanneer je van alles hebt laten doen. Ik ben niet tegen ingrepen, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Zolang het maar niet gebeurt vanuit de idee dat je niet goed genoeg bent.”

Zeg nee

“Met een huishouden van 4 kinderen, een praktijk, onderzoekswerk, een huidverzorgingslijn en een blog heb ik mijn handen meer dan vol. Maar ik heb een fijn team, dat sommige dingen veel beter kan dan ik. Ik merk dat doorjakkeren echt niet werkt, dus gun ik mezelf de luxe om in blokjes van een paar uur heel geconcentreerd te werken in plaats van de hele dag door. Ik zeg ook heel vaak nee. Tv vind ik bijvoorbeeld niet zo leuk om te doen, dus doen ik enkel de dingen waar ik goed in ben en energie van krijg. Ook ben ik een huismus, ik ga niet naar feestjes, enkel van heel goede vrienden. Als het teveel wordt ga ik automatisch schrappen. Je wordt soms geleefd, terwijl je dat voor een groot deel zelf in handen hebt. Het gaat allemaal over balans. Dat is in huidverzorging zo, maar ook in je leven…”

Info

De producten van Dr Jetske Ultee kun je online aankopen via www.dr-jetske-ultee-skincare.nl. Haar blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/.

Lees ook

Welke zonnefilters raadt huidexpert dr Jetske Ultee aan?

Hoe vind je huidverzorging die werkt voor jouw huid?

6 tips om meer uit je huidverzorging te halen

 
Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht