Suikerharsen, de huidvriendelijke manier van ontharen

Wanneer het op ontharen aankomt ben ik redelijk basic: een scheermesje (niets beter dan Gillette Venus) onder de douche en klaar! Alles heb ik intussen al wel geprobeerd: een epilady (pijnlijk), ontharingscrème en waxstrips (gesmos) en definitieve ontharing met laser (te duur in het schoonheidssalon, te arbeidsintensief thuis). Occasioneel liet ik mijn benen wel eens harsen in een schoonheidsinstituut, maar dat is een wisselvallige ervaring. Pijnloos is het alleszins niet. Al hangt dat in grote mate af van de behendigheid van de schoonheidsspecialiste, de temperatuur van de hars en de gevoeligheid van je huid.

Suikerharsen: ontharen met suiker

Die nadelen heb je veel minder met suikerharsen, ontdekte ik. De formule van gesmolten suiker en water, een vloeibare karamel dus. Een natuurlijke formule dus, die nauwelijks ruikt. Hij wordt op kamertemperatuur gebruikt, waardoor het geschikt is voor iemand met een gevoelige huid of spataders. De vloeibare suiker wordt met de haargroei mee op de huid gesmeerd en tegen de richting opgerold in een bol. Om op een volgende zone hergebruikt te worden. Na een tijdje stijft de stroop op en wordt meer een gom, maar het blijft soepel genoeg om mee te werken.

Wax versus suikerhars

In vergelijking met het traditionele harsen ervaar ik suikerharsen als huidvriendelijker. Mijn huid is achteraf minder geïrriteerd en voelt erg zacht aan. Na twee weken merk ik enkele haartjes (die in rustfase waren tijdens de behandeling) op. Maar ze zijn zo dun dat het amper opvalt. Het resultaat is hetzelfde als bij waxen: je hebt ongeveer een maand gladde benen.

Hoewel het een eeuwenoude techniek is die al door de Oude Grieken werd gebruikt is het hier niet zo bekend. Ook duurt het langer (2 onderbenen duurt ongeveer een uurtje) en is het daardoor iets duurder (42 in plaats van 35 euro voor wax). Maar als dat scheelt in irritatie en pijn neem ik dat er graag bij. Dit ga ik nog doen!

Info

Suikerharsen kost gemiddeld 15 à 20 euro. Instituten vind je via Treatwell

Lees ook:

Wat is de beste manier van ontharen?

Heb je een deodorant of een antiperspirant nodig? 

De beste lichaamscrèmes voor droge huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht