Wat is de beste manier om te ontharen?

Depositphotos_17696705_s-2015Als beauty journaliste heb ik al alle mogelijke methodes getest om te ontharen. En mijn conclusie is dat er geen 1 middel is dat voor alle zones even geschikt is. Een overzichtje van alle verschillende opties.

Definitief ontharen met laser

Door middel van een lichtflits wordt het haarzakje vernietigd, zodat het haar uitvalt en niet meer terug groeit. Omdat haren in verschillende groeicycli kunnen zitten, heb je meerdere sessies nodig voor je definitief haarvrij wordt verklaard. Een hele tijd geleden mocht ik voor een artikel een paar proefsessies testen. Maar mijn donkere stugge haren bleken meer rondes nodig te hebben dan mijn deadline toestond. Om het zelf verder te financieren vond ik het behoorlijk duur (zou in mijn geval op 1000 euro komen om alle zones definitief te ontharen). Daar kan je al veel scheermesjes voor kopen… Toen er thuistoestellen op de markt kwamen heb ik drie maanden lang een toestel gebruikt. Op 1 kant. Dat gaf aanvankelijk wel resultaat, maar nu, een paar jaar, later kan ik niet meer zien welke kant dat nu was. Dat moedigt niet aan om zo’n toestel aan te kopen.

Pijnlijkheidsgraad: pijnlijk. Alsof er elastiekjes tegen je huid kapot springen

Resultaat: in principe definitief. Ik ken mensen die erg enthousiast zijn over het resultaat en anderen die na verloop van tijd toch opnieuw haren zagen verschijnen.

Geschikt voor: mensen met een grote portemonnee en donkere haren (lichte haren kunnen moeilijk opgespoord worden door de laser).

Waxen

Pogingen om zelf te waxen eindigen steevast in geklieder. Dus besteden we dat liever uit aan ervaren handen. En daar wringt het schoentje. Ik heb al waxbeurten gehad die zo vlot en efficiënt verliepen dat het gebeurd was voor ik het door had. Maar bij andere gelegenheden was de wax te heet, kwamen er net geen stukken vel mee en bleven de rode irritaties net zo lang tot de eerste haartjes terug kwamen. Wax kan ik verdragen op mijn benen, maar voor gevoeliger zones zoals bikinilijn en oksels verkies ik een zachtere aanpak. Suikerwas is minder pijnlijk, warm en heeft net hetzelfde resultaat. 

Pijnlijkheidsgraad: hangt af van de kundigheid van je schoonheidsspecialiste. En de temperatuur van de was. Maar echt pijnloos kan je het niet noemen. Suikerwas is minder pijnlijk. 

Resultaat: benen blijven 3 à 4 weken glad

Geschikt voor: minder gevoelige zones, zoals benen

Ontharingscrème

Dit is ongetwijfeld de zachtste methode om te ontharen. De crème lost de haren letterlijk op. Maar aangezien die niet met de wortel verwijderd worden, steken ze na enkele dagen opnieuw de kop op. De crème moet een paar minuten inwerken, wat ik niet altijd even handig vind (geen geduld). Ook de geur is zelden aangenaam.

Pijnlijkheidsgraad: pijnloos. Tenzij je de crème er te lang laat opzitten en de huid begint te irriteren.

Resultaat: een zachte huid, die enkele dagen haarvrij is. Omdat de haren niet worden afgesneden, voelen ze zachter aan wanneer ze terug groeien.

Geschikt voor: gevoelige zones

Epileren

Ik heb het wel een paar keer geprobeerd, zo’n epileertoestel. Maar uiteindelijk blijft het in de kast liggen. Het is toch altijd even op de tanden bijten. Bovendien is het ook redelijk arbeidsintensief als je beide benen wilt ontharen. Voor oksels en bikinilijn vind ik het minder geschikt, wegens te pijnlijk en een te hoge kans op irritaties van deze gevoelige huid. Sommige apparaten komen met snufjes zoals een verkoelende kop die de huid ‘verdooft’ of een hulpstuk dat de huid eerst strak trekt zodat het minder pijn doet. Maar hoe meer toeters en bellen op een apparaat, hoe minder ik het doorgaans gebruik.

Pijnlijkheidsgraad: pijnlijk. Zou wennen na een tijd, maar mijn sm-kant is duidelijk niet zo ontwikkeld.

Resultaat: een maand lang gladde benen, aangezien de haartjes met de wortels worden uitgetrokken.

Geschikt voor: benen of mensen met een hoge pijndrempel, tijd en geduld

Nat scheren

Scheren doe je best na douche of bad, omdat de haren dan zachter zijn. Het was even zoeken welk merk me het beste lag, maar ik ben al jaren een trouw gebruikster van Gilette Venus. Daar heb ik nooit snijwondjes mee. Soms gebruik ik het zelfs voor oksels en bikinlijn, al raken die zones snel geïrriteerd en groeien haartjes gemakkelijk in. Een scrubbeurt in de douche voor je gaat scheren helpt om ingegroeide haartjes los te krijgen.

Pijnlijkheidsgraad: zero (als je geen snijwondjes krijgt)

Resultaat: Snelste en goedkoopste methode, enkele dagen gladde benen

Geschikt voor: benen

Droog scheren

Jarenlang heb ik een elektrisch scheerapparaat gebruikt waar ik alles mee kon: oksels, bikinilijn en benen werden snel bijgewerkt, zonder irritaties. Al scheert het niet zo kort als een scheermesje (maar je hebt nooit snijwondjes). Ook is zo’n scheerapparaat niet handig om mee op vakantie te nemen. Daarom ben ik blij met het Bikini Genie (24,99 euro) van Philips. Dat is net iets kleiner dan een elektrische tandenborstel en dus gemakkelijk mee te nemen in je toilettas. Hij werkt op batterijen en kan onder de douche gebruikt worden. Hij wordt geleverd met drie kammen om het haar op verschillende lengte (5, 3 en 0,5 mm) te trimmen. Met een apart scheerhoofdje kan je stoppeltjes bijwerken.

Pijnlijkheidsgraad: zero.

Resultaat: propere benen zonder snijwondjes, maar komt snel terug in stoppels

Geschikt voor: alle zones (Bikini Genie uiteraard enkel voor de bikinizone)

Lees ook

De beste lichaamscrèmes voor een winterhuid

Huidverzorging in de winter

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht