Mijn aangepaste beautyroutine tijdens de winter of op skivakantie

IMG_2409

Wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken, heeft je huid extra hulp nodig. Zeker op wintersport, wanneer je de hele dag buiten bent, soms in bijtende kou, gure wind of een zonnig terrasje tussen de middag. Maar ook op gewone winterdagen kun je je huid verzorgen met aangepaste producten.

Lippenbalsem

Ik ben redelijk kieskeurig in lippenbalsems. Hoewel ik er veel uittest, zijn er maar een paar die ik blijf gebruiken. De lippenbalsem van Mixa was een aangename verrassing. Een aanrader om de lippen soepel te houden zonder dat ze plakken. En voor ’s avonds: gaan slapen met een flinke laag 8 Hour Cream van Elizabeth Arden om eventuele kloofjes en droge plekjes te herstellen. Een klassieker waarmee ik ook mijn nagelriemen insmeer, kleine wondjes verzorg of mijn wenkbrauwen mee in model houd.

Handcrème

Crème Jeunesse des Mains van Clarins maakt de handen weer zacht en geeft een comfortabel gevoel zonder te plakken. Hij ruikt fantastisch, versterkt de nagels en vermindert vlekjes. Ideaal voor dagelijks gebruik. Wie last heeft van winterhanden kan zijn heil zoeken bij de apothekersmerken.

Een zachte reiniger

Wanneer het kouder wordt, is een sterke huidbarrière des te belangrijker. Gebruik dus geen te agressieve reinigers, die je huid trekkerig doen aanvoelen. Gebruik bij voorkeur een olie of een melk, zeker wanneer je UV-bescherming of make-up gebruikt. Zelf wissel ik mijn geliefde gelreiniger in voor een oliereiniger of een cleansing balm. Die drogen mijn huid minder uit. Favorieten zijn de micellaire oliereiniger van Nuxe of de Yadah Green Tea Pure Cleansing Balm.

Herstel en hydratatie

Een gewone hydraterende crème valt te licht uit wanneer je de hele dag buiten bent in temperaturen die flirten met het vriespunt. Wanneer je een normale of droge huid hebt, let er dan op dat je een dagcrème met ceramiden of lipiden (vetten) gebruikt, die de huidbarrière helpen herstellen. Voelt je huid droog of geïrriteerd aan, dan kan een serum helpen om je huid het nodige comfort te geven. Een sleep mask is perfect om vochttekort ’s nachts weer aan te vullen. ’s Avonds een royale laag opsmeren die je een nachtje laat intrekken.

Zonnecrème, ook op een bewolkte dag

Hoewel mijn skihelm en sneeuwbril maar enkele vierkante centimeters van mijn gezicht onbedekt laten smeer ik rigoureus crème op alles waar de zon aan kan. Geen betere antirimpelcrème! Voor een wintersportvakantie kies ik altijd aangepaste zonnecrèmes. Met een extra hoge zonnefilter omdat de zon feller is in de bergen en een steviger formule die ook beschermt tegen kou en wind. De restjes van afgelopen zomervakantie zijn immers te licht van textuur. Ook de verpakkingen moeten klein genoeg zijn zodat je ze kan wegsteken in je ski jas.

Handig vond ik de zonnecrèmestick Extra Sun Protection van Louis Widmer die ook een ingebouwde lippenbalsem heeft. 25 ml bleek perfect voor 1 week. Hij is waterbestendig (handig wanneer je als beginner aan snowboarden begint) en niet geparfumeerd. Ook Avène heeft een handig miniformaat (30 ml) met een hoge UV-filter (SPF 50), een waterbestendige (iets lichtere) formule die geen vette film achterlaat en een aangename geur.

Parfums

Ook mijn parfumkeuze verandert in de winter. Waar ik in de zomer een grote fan ben van colognes à la Hermès Eau d’Orange Verte, Jo Malone Earl Grey & Cucumber en Armani Privé Vétyver d’Hiver, haal ik vanaf het najaar zwaarder geschut boven. Chypres zoals Chanel 31 Rue Cambon (Les Exclusifs), houtgeuren (Serge Lutens Santal Majuscule, Tom Ford Santal Blush) en Oosterse aroma’s (Armani Privé Cuir Noir, Chanel Coromandel).

Lichaamsverzorging

Geparfumeerde douchegels vermijd ik doorgaans, zeepvrije alternatieven van bijvoorbeeld La Roche-Posay zijn veel zachter voor de huid. In de winter neem ik ook vaak een bad, met een royale scheut badolie. Louis Widmer Remederm of Chanel N°5 voor speciale gelegenheden.

Daarna smeer ik me meestal dagelijks van top tot teen in, maar in de winter met aangepaste, rijkere crèmes. Bijvoorbeeld met Nivea Smooth Sensation of A-derma Exomega Emollient cream. Bij blauwe plekken en pijnlijke spieren na valpartijen met mijn snowboard, gebruik ik de massageolie van Weleda met Arnica. Die helpt de huid te herstellen en warmt lichtjes op, wat de spieren helpt ontspannen. Omdat ze wat vettig is moet je even blijven masseren tot ze voldoende is geabsorbeerd. Werkt nog beter als je dat laat doen!

Haarverzorging

Ook haar ziet af van droge binnenlucht. Dus verwen ik het extra door een nachtje olie in te laten trekken (Shu Uemura  Essence Absolue). Of door conditioner te vervangen door een haarmasker (Garnier Ultra Doux voedend haarmasker en Kérastase Elixir Ultime).

Lees ook

De beste lichaamscrèmes voor de winter

Eerste hulp bij verkoudheid

Wat is atopisch eczeem en hoe verzorg je het?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht