Gezondheid begint in de buik

Depositphotos_57879493_s

Darmflora, een b(l)oeiend onderzoeksdomein

Een van de meest dynamische onderzoeksdomeinen momenteel is dat van de darmflora. Die bestaat uit (miljoenen) microben en bacteriën die in de darmen leven, waar ze voedsel verteren, er nutriënten (zoals mineralen en vitaminen) uithalen en schadelijke stoffen neutraliseren. Een goed evenwicht tussen de 2 à 300 verschillende soorten bacteriën is de sleutel van een goede gezondheid. Wanneer dat evenwicht verstoord raakt (door stress, antibiotica, afvalstoffen of slechte voeding), worden we ziek. Een breed scala aan aandoeningen, van obesitas en diabetes tot zelfs autisme, zijn het gevolg van een slecht functionerende darmflora. Ook bestaan er aanwijzingen dat hart- en vaatziekten, immuniteitsstoornissen (bv de ziekte van Crohn) en onze mentale conditie vanuit de buik geregeld worden.

Darmvriendelijk eten

Een boeiend domein dus, dat een revolutie in de geneeskunde zou kunnen veroorzaken. Voedingsdeskundigen gebruiken de eerste inzichten van de onderzoeken alvast als basis om nieuwe diëten te ontwikkelen. Want darmvriendelijk eten zou goed zijn voor de lijn. Vooral in Amerika verschijnen er massaal veel dieet- en gezondheidsboeken die de mosterd in de darmflora zoeken.

coverEetjebuikplat

Eet je buik plat

Bij uitgeverij Manteau werd The Skinny Gut Diet van de Amerikaanse voedingsdeskundige Brenda Watson vertaald als Eet je buik plat. Watson leed als kind aan chronische vermoeidheid, migraine, verteringsproblemen en overgewicht. De antibiotica die ze veelvuldig nam hielp haar darmflora om zeep, wat haar gezondheidsproblemen alleen maar verergerde. Toen ze zich ging verdiepen in gezonde voeding en natuurlijke geneeskunde en haar eetgewoonten aanpaste, merkte ze dat haar gezondheid verbeterde. Dat overtuigde haar om anderen te helpen: ze volgde een opleiding als voedingsdeskundige en specialiseerde zich in natuurlijke geneeskunde. Ze richtte vijf natuurlijke gezondheidscentra op, schreef boeken en maakte TV-shows.

Watson stelt dat het geheim van een slanke lijn niet in calorieën tellen zit, maar in het aanpassen van je voedingspatroon. Dat moet gericht zijn op het bewaren van een goed evenwicht in de darmflora, waarbij de ‘goede bacteriën’ overheersen. Een evenwichtige darmflora helpt je om overtollig gewicht definitief te verliezen, de spijsvertering te verbeteren, milde ontstekingen (die aan de basis liggen van veel chronische ziekten) te verminderen, de immuniteit te stimuleren en gevoelens van angst en depressie doet afnemen. Wanneer goede bacteriën overheersen, neemt je lichaam volgens haar minder calorieën op, slaat het minder vet op en heb je minder snoepaanvallen. Op basis van die inzichten ontwikkelde ze het Skinny Gut Diet, gebaseerd op een aantal principes.

Eet zoveel mogelijk vezelrijke voeding

Vezels bevorderen niet alleen een vlotte stoelgang, maar ze voeden bovendien ook de ‘goede bacteriën’. Deze zijn dol op prebiotica, zoals voedingsvezels van granen, groente, fruit en peulvruchten. Ook ‘levende voeding’ zoals gefermenteerde groente (bv niet gepasteuriseerde zuurkool, pickles, opgelegde groente), miso, kazen op basis van rauwe melk, tempeh, kefir en bepaalde yoghurtsoorten vallen in de smaak. Watson raadt ook aan om je voeding te ondersteunen met bepaalde supplementen, waaronder probiotica (natuurlijke bacteriën zoals lactobacillus en bifidobacteria), vezels, omega 3 vetzuren en enzymen die helpen te verteren.

Beperk de inname van koolhydraten

Koolhydraten worden omgezet in glucose (suiker). Dat heeft je lichaam nodig om energie te produceren. Maar je hebt ‘trage suikers’ zoals die in volkorengranen, bepaalde groente en fruit en bonen en ‘snelle’, zoals witbrood, witte pasta, witte rijst en bewerkte voedingsmiddelen, die de bloedsuikerspiegel doen schommelen, wat snoepaanvallen in de hand werkt. Koolhydraten werken milde ontstekingen in de hand en bevorderen de groei van slechte bacteriën. Door koolhydraten te vermijden ga je de slechte bacteriën uithongeren, waardoor ze hun voorkeur voor bepaald voedsel minder sterk kunnen doorgeven aan de hersenen en goede bacteriën de overhand krijgen.

Eet proteïnen bij elke maaltijd en snack

Proteïnen stabiliseren de bloedsuikerspiegel, waardoor je neiging tot snoepaanvallen te verminderen. Je vindt ze in mager vlees (bv rundsvlees, kip, lam), witte vis, zalm of sardienen, eieren, noten en zaden.

Eet meer gezonde vetten om ontstekingen te voorkomen

Onder gezonde vetten verstaat Watson voornamelijk omega 3 vetzuren, die voorkomen in avocado, olijven, walnoten, amandelen, pecanoten, zonnebloem- en pompoenpitten, lijn- en chiazaad, vette vis zoals zalm en sardienen, kokos(melk). Te vermijden: transvetten en plantaardige vetten zoals soja-, pindanoot-, zonnebloem- of maïsolie.

Beperk je suikers, ook in fruit en groente

Suikers voeden slechte bacteriën. Naast de natuurlijke of kunstmatige suikers die op de ingrediëntenlijst vermeld worden, moet je ook oppassen voor ‘verborgen’ suikers, uit bijvoorbeeld fruit en groente, die je lichaam omzet in suikers. Fruit met een laag suikergehalte is lychee, abrikoos, zwarte bessen, frambozen, limoen, citroen, kiwi, appels, aardbeien, ananas. Vermijd appelsienen, banaan, mango, watermeloen, appelgranaat. Veel groente hebben een laag suikergehalte, maar pas op met maïs, aardappelen, yam en pastinaak.

Vermijd alcohol

Bier of suikerhoudende drankjes zoals cocktails bevatten veel koolhydraten en zijn dus te mijden. Een occasioneel glas wijn of sterkedrank dat niet veel suiker bevat, mag wel. Onbeperkt: water, kruidenthees, groentesappen, koffie of thee (zonder suiker).

Info

‘Eet je buik plat’ door Brenda Watson kost 19,99 euro en is uitgegeven bij Manteau. Te koop bij Bol.com

Lees ook

Het kilocomplot, een boek over de (on)zin van diëten

10 Tips uit de Blue Zones voor een langer en gezonder leven

Zen worden met het boek 10% happier

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht