Hersenmassage: een powernap voor het brein

GF: Rituals

Technologie is alomtegenwoordig in ons leven en bepaalt het ritme van onze dag. En voor een groot deel ook van onze nacht. We worden vaak geleefd door onze schermen, bang om iets te missen, wat heel wat stress met zich meebrengt. Dat ging niet voorbij aan enkele slimme ingenieurs en neurowetenschappers die besloten om technologie in te zetten om je brein te helpen de batterijen weer op te laden. Het resultaat: de hersenmassage.

Het eerste resultaat kon je eind 2019 testen in het Naupaka Spa en Wellness Centre in het Hawaïaanse Oahu Four Seasons Resort. Daar staat The Vessel, dat er uitziet als een kruising tussen een futuristische zonnebank en een compact ruimtetuig. Het combineert virtuele realiteit met multisensoriële prikkels (geluiden, geuren en trillingen) om zijn passagiers onder te dompelen in verschillende universums, van zwevende wolken tot een kristalgrot en een trip naar de ruimte. Het doel? Mentale vermoeidheid en stress verminderen door een hersenmassage. De Californische NeuroVella Brain Spa en de befaamde Spaanse Sha Wellness Clinic bieden gelijkaardige ervaringen.

Een spa voor de geest

Dichter bij huis vind je de Mind Spa in het House of Rituals in hartje Amsterdam, die half 2021 opende. Het Nederlandse lifestyle merk werkte samen met neurowetenschappers om een spa voor mentale ontspanning op te zetten. Je vindt er een meditatieruimte en ‘breathing bubbles’ waar je je ademhaling leert inzetten om te ontspannen. Maar de eyecatchers zijn ongetwijfeld de brain massage pods. Ligzetels met enorme kappen die je kunt afsluiten tot een ‘pod’ of cocon, waar geluid en trillingen je in een meditatieve toestand brengen. Deze hersenmassage zou je brein helpen ontspannen of stimuleren.

Klinkt hocuspocus? Nochtans hebben de makers zich laten inspireren door de werking van de hersenen. Die bestaan uit miljarden zenuwcellen (neuronen) die onderling verbonden zijn en info uitwisselen, waarbij zintuiglijke prikkels (geluid, beeld, smaak, geur en tast) worden omgezet in elektromechanische signalen. Die hersenactiviteit kan gemeten worden in hersengolven. Die hebben een bepaalde frequentie, naargelang je activiteit, omgeving en stemming. Er zijn 5 soorten frequenties, ingedeeld volgens het aantal hertz. Hoe hoger de frequentie, hoe beter we bewuste taken als schrijven, analyseren en lezen kunnen uitvoeren. Hoe lager de frequentie, hoe meer we naar binnen gericht zijn, wat ruimte geeft voor creativiteit en intuïtie. In die staat zijn we ontspannen en dat is precies waar de pod ons wil krijgen.

Muziekmassage

Ik ga in de ligstoel zitten die helemaal achteruit gaat, zodat mijn benen hoger liggen dan mijn hoofd. Dat geeft een soort gewichtloosheid die zou helpen ontspannen. De kap gaat omlaag zodat ik in een verlichte cocon zit. De headphone trakteert me op een concert van natuurgeluiden waardoor ik me in een jungle waan. De stoel trilt mee in de maat en volgens de wisselende intensiteit van de geluiden, waardoor het lijkt alsof de muziek mijn lichaam masseert. Ik ruik ook een aangename geur, die van Rituals’ Jing lijn blijkt te zijn, ontwikkeld om te helpen ontspannen. Alle zintuigen worden geactiveerd om me in een meditatieve toestand te brengen. Ik verlies alle besef van tijd en wanneer de kap 25 minuten later -niet toevallig de tijd van een powernap- weer opengaat, vertelt mijn Fitbit dat mijn hartslag zo’n 15% lager ligt. Ik voel me inderdaad ontspannen en uitgerust.

Bewegen om te ontspannen

Professor Rudi D’Hooge, biologisch psycholoog aan de KULeuven, reageert een beetje sceptisch: “Ontspannen is fijn en nodig.” Het activeert bijvoorbeeld het parasympatisch deel van het autonome zenuwstelsel. Dat brengt ons lichaam tot rust, maakt herstel mogelijk en het immuunsysteem actiever. “Onze moderne levensstijl activeert te vaak en te lang het orthosympatisch systeem, dat samenwerkt met het beruchte stress-systeem.” Legt professor D’Hooge uit. “Gaan liggen is voor veel mensen dan niet de beste optie. Je gaat dus beter wat bewegen om die opgebouwde spanning los te laten en daarna rusten om je lichaam te laten werken aan herstel en opbouw.” Maar dat vraagt uiteraard iets meer moeite dan een high tech powernap.

Alternatieven op Youtube

Geen tijd/zin/geld om naar Amsterdam, Spanje of Hawaï te gaan voor een hersenmassage? Op YouTube vind je massa’s ‘ASMR video’s. Mensen die hun micro bewerken met gefluister, borstels, hun nagels en andere tools om geruis en andere aangename geluiden te produceren die je zouden moeten kalmeren. Het heeft iets fetish-achtig, maar ook iets rustgevend, waardoor je blijft luisteren.

Info

Brainmassage Deep Rest 25 min: 29,50 euro, vanaf 16 jaar. House Of Rituals, Spui 10, Amsterdam. www.rituals.com

Disclaimer: dit is een aangepaste versie van een artikel dat ik voor Trends Style schreef.

Lees ook:

House Of Rituals

Adaptogenen, het natuurmiddeltje tegen stress

Leadlife geeft lifestyle advies op basis van je DNA

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht