Hangmatyoga getest, als een veertje door de lucht

AntiGravity Yoga
(c) deposit photos

Yoga uitdaging

Na een yoga lifestyle initiatie van Goedele Leyssen besloot ik vorig jaar om alle soorten yoga te proberen. Het was me duidelijk dat yoga het perfecte middel is om stress los te laten en je lichaam soepel te houden. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, dat het even uitzoeken is welke best bij je past. De Kundalini yoga die ik bij Goedele probeerde had zijn effect. Al heeft mijn nuchterheid het soms moeilijk met het esotherische kantje. Iets steviger dan maar: een les Vinyasa. Jammer genoeg met gevorderden, waarvoor ik niet wilde onderdoen. Resultaat: 3 dagen stijf rondgelopen. Mijn enthousiasme nam af en het lijstje afwerken stelde ik voor het gemak ‘even’ uit wegens ’te druk’.

Yoga in de lucht

Tot ik over ‘aerial yoga’ las, in het Nederlands omgedoopt tot hangmat yoga. Vanuit een soort schommel in een soepele stof neem je verschillende yogahoudingen aan. Doordat het doek je lichaam ondersteunt en een deel van je gewicht draagt, worden je spieren ontlast en lukt het beter om dieper te stretchen. Bovendien ben je zo geconcentreerd (uit angst om uit die hangmat te donderen), dat je hoofd sneller stopt met malen. Op de mat een bepaalde houding aannemen en vooral een tijdje aanhouden is soms fysiek lastig, waardoor ik in mijn hoofd vlucht. Mijn gedachten gaan dan alle kanten uit: boodschappen- en to do lijstjes overlopen, die ene rare opmerking die je niet kan plaatsen,… Vaak merkte ik dat die mentale molen pas tegen het einde van de les tot stilstand kwam. Omdat het bij hangmat yoga allemaal gemakkelijker lijkt te gaan en dat schommelen de funfactor verhoogt, ben je meer met je lichaam bezig dan met je hoofd. Nog een voordeel: zelfs de eenvoudigste oefeningen zien er spectaculair uit, waardoor je niet de drang voelt om even diep of ver proberen te gaan als je meer ervaren buurvrouw. Je bepaalt zelf hoe ‘zwaar’ je het maakt. En doordat je je evenwicht actief moet bewaren, voer je de oefeningen veel nauwkeuriger en dus beter uit.

Totale ontspanning

Mijn favoriete deel, bij elke yogales, is het einde: de lijkhouding, waarin je helemaal tot rust komt. Je voelt het effect van je inspanningen in een totale ontspanning die ik zelden bij andere sporten ervaar. Maar bij hangmat yoga is dat nog intenser: je tovert je schommel om in een coconnetje dat heen en weer wiegt. Dat is nog veel ontspannender dan wegsoezen onder een dekentje op de grond. Dit doe ik gegarandeerd opnieuw. Nu nog een centrum vinden dat iets dichter bij huis ligt. Voorlopig ken ik slechts twee plekken waar hangmat yoga wordt gegeven:

Info

Hangmat yoga wordt o.a. gegeven bij Valavie in Gent en Antwerp Aerial in Antwerpen. 
 

Lees ook

Boost, het boek voor een mooier, gezonder en energieker leven

Hersenmassage, een powernap voor het brein

Mediteren met de Headspace app

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht