Mediteren met een app? Meet Andy Puddicombe van Headspace

get-some-headspaceAndy Puddicombe, een boeddhistische monnik die je leert mediteren

Er zijn dingen in het leven waar ik weinig aanleg en nog minder geduld voor heb. Goeroe’s adoreren en achternalopen bijvoorbeeld. Of geloven dat één type dieet, superbes, vitaminecocktail of sportoefening mij een toekomst als slanke en fitte 100-jarige garandeert. Toch wil ik u mijn nieuwe BFF (Best Friend Forever) voorstellen: meditatiegoeroe Andy Puddicombe. Gezien ik wel aanleg heb voor stress en daar geweldig misbaar kan rond maken, gaf de echtgenoot mij twee jaar geleden het boek “Get some Headspace. 10 minuts can make all the difference” van Andy Puddicombe cadeau.

Het bleek een boeiend en toegankelijk boek over mindfulness en meditatie aan de hand van het levensverhaal van Andy Puddicombe, op zoek naar rust in het hoofd. Na een reeks sterfgevallen in zijn onmiddellijke omgeving, brak de jonge Andy met zijn Westerse leven. Als prille twintiger liet hij zijn sportstudies in Engeland voor wat ze waren en trok naar Azië om er een boeddhistisch monnik te worden. Zijn omzwervingen duurden 10 jaar en hij deed verschillende landen en boeddhistische centra aan. Hij botste tegen de muren van strenge kloosters, maar hij kwam vooral zichzelf tegen. Uiteindelijk werd hij een volwaardig ‘gewijde’ boeddhistische monnik in een Tibetaans klooster in de Himalaya.

Terug in Engeland wist hij wat hij wilde: Westerlingen overtuigen van de voordelen van meditatie. Maar dan niet het soort meditatie waar een mystiek aura rondhangt, waar je uren in stilte en in kleermakerszit doorbrengt en op de achtergrond een geurkaars brandt. Zijn ‘Headspace’-methode is aangepast aan de drukke Westerling die in een stresserende en luidruchtige omgeving woont en werkt. Tien tot twintig minuten per dag, met de belofte van ‘life changing results’. De positieve effecten van mindfulness (‘a healthy brain and a happy mind’) krijgen tegenwoordig heel wat wetenschappelijke bijval. En als je mindfullness omschrijft als kunnen ‘in het nu’ leven, dan is meditatie de beste manier om dat te leren.

Headspace, het boek en de app

Het boek is even blijven liggen, maar het bleef wel in mijn hoofd hangen. Mediteren, zou het toch iets zijn? Voor mij? Ondertussen is Headspace uitgegroeid tot een echt bedrijf (waarvan 10 procent van de winst naar goede doelen gaat) en heeft Andy Puddicombe (die zichzelf nog bijschoolde en nu een ‘registered clinical consultant’ is) zich omringd met experten in verschillende disciplines: een marketeer, een event manager, een dokter, … Een bedrijf ook met een fantastische app.

Andy Puddicombe haalde met Headspace al veel pers: The Guardian, The New York Times, The Independent, allemaal lovend. Puddicombe zelf geeft mindfulness trainingen onder meer aan aan topvoetballers en Olympische atleten, aan CEO’s. En sinds kort aan mij. Via de app van Headspace. Op de knap vormgegeven website www.getsomeheadspace.com kom je alles te weten over de Headspace-filosofie. En kan je je inloggen om het programma 10 dagen lang gratis te volgen. Het biedt een audio begeleide meditatie. Wie er wat aan heeft, kan dan een abonnement nemen (zeker de jaarabonnementen zijn super voordelig). Dat heb ik ondertussen gedaan. Het lukt niet elke dag om tijd te vinden om te mediteren (ja, ja, excuses…), maar toch bijna elke dag. Ik kijk zelfs uit naar mijn dates met Andy (ondanks zijn ondertussen verworven goeroe status). (TM)

Info

Get some Headspace. 10 minuts can make all the difference” van Andy Puddicombe. Ook beschikbaar in het Nederlands: ‘Headspace. Voor een hoofd vol leegte’. Uitgegeven bij Spectrum, te koop via o.a. Bol.comwww.headspace.com

Lees ook

Boekbespreking De kunst van de eenvoud

Zen worden met het boek 10% happier

Boost, het boek dat je leven mooier, gezonder en energieker maakt

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht