Zen worden dankzij het boek 10% Happier


10percent

Zen worden

Hide your Zen, het is één van de adviezen (en een hoofdstuk) uit het boek “10 % happier” van ABC-journalist Dan Harris. Toch is Zen worden net waarover zijn boek gaat. Harris, een op het eerste gezicht nogal afgelikte Amerikaanse tv-journalist, is tegen wil en dank een posterboy voor meditatie geworden. Vorig jaar werd “10 % happier” een New York Times bestseller. Intussen heeft Harris al talloze interviews gegeven en onlangs zelfs een meditatie-app uitgebracht. “10 % happier” is het verslag van Harris’ zoektocht naar een manier om zijn stress te verminderen en dat vervelende stemmetje in zijn hoofd te doen zwijgen. Zonder daarom meteen, op professioneel vlak, een zacht ei te worden.

Mediterende macho

Dat tegen wil en dank uitgroeien tot een meditatie celebrity, heeft alles te maken met Harris’ achtergrond. Hij is een sceptic, een uitgesproken atheist en verder een ambitieuze, nogal macho journalist _ die ook als oorlogscorrespondent werkte – en een tv-anchor in een strak pak. Niet meteen iemand die je aan meditatie linkt. Maar toen hij door de stress van zijn job _ en nog wat drugs in zijn vrije tijd _ 10 jaar geleden live op tv een paniekaanval kreeg, vond hij het tijd om zijn leven terug op de rails te zetten.

Meditatie was verre van het eerste waar hij aan dacht. Integendeel, meditatie leek hem vervelend en iets voor ‘mensen die kristallen verzamelen, in een yurt leven en luisteren naar muziek van Cat Stevens’, zoals hij dat in een interview met USA Today omschreef. Maar toeval en professionele opdrachten brengen hem bij een resem spirituele leiders, zelfhulp goeroes en breinwetenschappers. Zo komt hij tot meditatie. Hij raakt overtuigd van de wetenschap die de positieve effecten van meditatie aantoont. En hij is opgelucht dat hij er geen rare gewaden moet voor aantrekken.

In de coulissen van de journalistiek

Hij beschrijft zijn zoektocht en zijn eerste meditatie-stappen vaak op een hilarische en zelfrelativerende manier. Bovendien speelt het verhaal zich af in de coulissen van een bekende Amerikaanse tv-zender, met collega’s als Barbara Walters of Diane Saywer. Je krijgt een inkijk in de interne keuken, van het samenstellen van programma’s tot de office politics om de ‘prime time’ reportages te mogen maken of presenteren (al blijft hij natuurlijk wel beleefd voor zijn collega’s).

Een ander voordeel van Harris’ job: hij kan de groten der aarde, ook de zelfhulpgoeroes of geestelijke leiders, zonder veel obstakels gaan interviewen. Zo ontmoette hij Deepak Chopra en de Daila Lama, om er een paar te noemen. En ook daar blijft hij zijn ‘sceptic’ zelve. Harris is bovendien een rasverteller met een gezonde dosis zelfkritiek. De bottomline is: als ik kan mediteren, kan iedereen het. En die boodschap klinkt geloofwaardig.  Eerder schreef ik al een blogpost over mediteren via Headspace. “10 % happier” heeft mij er in elk geval toe aangezet om mijn mediatie-app van Headspace terug meer en consequenter te gaan gebruiken. Maar vertel dat vooral niet verder: from now on, I’ll hide my Zen.

Info

Te koop via Bol.com. www.tenpercent.com

Lees ook:

Meditatie via de Headspace app

Leadlife, het dashboard van je gezondheid

De kunst van de eenvoud

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht