Leadlife geeft lifestyle advies op basis van je DNA

“Waarom hebben we geen dashboard waar je de conditie van alle onderdelen van je lichaam kunt aflezen, net zoals een auto dat heeft?” vroeg dr Servaas Bingé zich af. De voormalige sportarts van wielerploeg Lotto-Soudal was gewend om zowat alles te meten wat de prestaties van ‘zijn’ atleten kon verbeteren. Hij sloeg de handen in elkaar met IT-ondernemer Jelle Van De Velde en samen ontwikkelden ze Leadlife. Deze app combineert een online vragenlijst met een DNA-analyse om je gezondheid in kaart te brengen. Niet alleen voor sporters, maar voor iedereen die meer wilt weten over zijn/haar gezondheid.  

Wat je DNA vertelt…

Waarom precies een DNA-analyse? Omdat je daar alles kunt uithalen. Door de ‘fouten’ in je DNA na te kijken kun je je potentiële risico op bepaalde aandoeningen berekenen, je gevoeligheid voor verslaving, bepaalde voedingsstoffen, medicijnen, … Zelfs je mentale weerstand is genetisch bepaald! Emma.health zoekt bewust niet naar genetische aandoeningen, want daar kun je niets aan veranderen. Wel naar alle factoren die je positief kunt beïnvloeden door je levensstijl aan te passen. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, voldoende te bewegen, te slapen, enzovoort. En laat dat nu net bovenaan mijn prioriteiten lijstje staan.

Uiteraard weet ik dat ik te laat ga slapen. En een chocolade verslaving heb. Eigenlijk moet ik meer bewegen. Ok, ik weeg ook een paar kilo’s teveel. Nu ik stilaan in de buurt van de 50 kom besef ik dat ik dringend gezonder moet gaan leven om ouderdomskwaaltjes zolang mogelijk uit te stellen. Maar hoe begin je er aan? Een grondige stand van zaken die zwart op wit een beeld van de toekomst geeft lijkt me ideaal om komaf te maken met de drogredenen die ik mezelf wijsmaak.

De testkit van Leadlife

Het traject

Ik registreer me online op www.leadlife.com en bestel een starterspakket. Enkele dagen later valt er een kit in de bus om een speekselstaal af te nemen. Die gaat naar het labo en na een paar weken komen er duizenden regels terug. Die worden door emma.health wordt vertaald in praktische adviezen in mensentaal.

In tussentijd download ik de app en vul ik een online vragenlijst in over mijn leefpatroon (eten, beweging, verslavingen, slaapgewoontes, etc) om het plaatje volledig te maken. Wil je meer in detail gaan of specifiek iets uitpluizen (bijvoorbeeld gewichtsverlies of ziektepreventie), dan biedt emma.health nog aanvullende opties.

Daarvoor rijd ik naar de mooie kantoren in de Gentse Ghelamco-arena. Daar wordt bloed afgenomen om eventuele voedselintoleranties op te sporen. Daarna ga ik onder een scanner liggen om de vetverdeling (obesitas is namelijk een grote risicofactor voor medische aandoeningen). Voor ik een inspanningstest afleg worden mijn longen en hart gecheckt. Plannen om een marathon te gaan lopen heb ik niet. Maar het is toch een geruststelling om te weten dat mijn longen en hart nog prima functioneren en dat ik een ‘aanvaardbare’ conditie heb.

“Zo brengen we alles in kaart zodat je je levensstijl kunt aanpassen om je risico’s te beperken” licht dr Bingé toe. “De meerwaarde zit hem in het verbinden van al die puntjes en het vertalen naar praktische adviezen om gezond te blijven. Alle info is zo versnipperd tegenwoordig. De huisarts doet algemene gezondheid, specialisten werken superspecifiek, een psycholoog kijkt naar het mentale, … maar eigenlijk moet dat holistisch aangepakt worden. We zijn geen computers, maar mensen met een verhaal. Wanneer de stress door je lijf giert maak je heel andere keuzes dan wanneer je gelukkig bent. Dat maakt het boeiend, want het is geen exacte wetenschap. Al gebruiken we die wel.”

Helemaal gemonitord moet ik alles geven op een hometrainer

Via de app kan ik mijn traject volgen. Wanneer mijn resultaten binnen zijn, krijg ik een uitnodiging voor een online consultatie om ze te bespreken. Dr Vansintjan polst naar mijn prioriteiten en doorloopt in functie daarvan het rapport. Dat is helder opgebouwd rond 5 pijlers: voeding, bewegen & sport, mentaal vermogen, lifestyle(gerelateerde aandoeningen) en (je gevoeligheid voor bepaalde) medicatie. Per item (bijvoorbeeld eetgedrag) staan er een aantal parameters die een kleurcode krijgen (groen/oranje/rood). Telkens begeleid met een tip én de wetenschappelijke uitleg voor wat er precies is onderzocht. De belangrijkste bevindingen worden opgesomd in een samenvattingsrapport. Na een half uur komt er een health coach bij. Die helpt de informatie te vertalen naar praktisch advies, bijvoorbeeld voeding. Het uur is zo om en ik blijf overweldigd achter.

Alle rapporten samen tellen een paar honderd pagina’s, dus dat moet even bezinken. Wie bepaalde zaken wilt aanpakken kan terecht bij Leadlife, een netwerk van health professionals die samenwerken met emma.health: personal trainers, voedingsdeskundigen, mental coaches, etc. Voeding en bewegen zijn prioriteiten voor mij. Daar had ik geen DNA-analyse voor nodig, maar het is wel een schop onder je kont wanneer bepaalde resultaten oranje kleuren…

Voeding

Mijn vermoeden wordt bevestigd: ik ben een snacker, een zoetekauw en eet te weinig groenten en fruit. Wat ik niet wist, is dat ik moet oppassen met zout. In een familie die last heeft van een hoge bloeddruk dacht ik dat ik de uitzondering op de regel was. Maar ik blijk wel degelijk een genetische aanleg te hebben, hoewel dat zich momenteel nog niet manifesteert.

Genetisch gezien heb ik geen problemen met gluten en zuivel. Maar mijn bloedanalyse wijst uit dat ik granen (tarwe, spelt rogge), amandelen en zuivel best even vermijd. Ik volg het advies en merk na een paar dagen al hoe ik ‘ontzwel’ en me lichter voel. Na het lezen van Bingé’s boek over Intermittent Fasting besluit ik om mijn licht overgewicht aan te pakken. Met resultaat: ik verlies een kilo per week zonder het gevoel te hebben dat ik op dieet ben. Het ontbijt van boterhammen of zelfs home made granola wordt vervangen door een grote kom fruit tegen 12 uur. Dat helpt ook om minder te eten tijdens de lunch. En de zoete snacks tussendoor worden vervangen door een blokje zwarte chocolade van 70%.

Behalve een chocoladeverslaving (die nu een stuk gezonder is want pure chocolade leveren antioxidanten!), vind ik van mezelf niet dat ik gevoelig ben aan verslavingen. Ik rook niet, drink slechts af en toe een koffie en ben geen regelmatige drinker, maar wel een sociale. Wanneer het gezellig is durft de aperitief naadloos over te gaan in het diner. Nu sla ik al eens een beurt over en wissel wijn voor water in tijdens het eten. Kleine aanpassingen en me vooral bewuster zijn van wat er allemaal door mijn mond gaat, geven een merkbaar verschil. En als ik zondig, geniet ik er heel bewust van.

Meer bewegen & slapen en minder stressen

Aan sporten heb ik een broertje dood. Ik heb mezelf wijs gemaakt dat dagelijks bewegen volstaat. En dat gaat gemakkelijker sinds ik een hond heb én in het groen ben gaan wonen. Maar het rapport toont genadeloos aan dat ik aan cardio en spierversterking moet doen en teveel en te lang zit. Zonde ook dat ik perfect gebouwd ben om aan duursport te doen en daar niets mee doe. Ik heb alvast mijn stappenteller weer afgestoft om te zien hoe ver die me brengt…

Slapen doe ik voldoende en kwalitatief, maar aan mijn slaaphygiëne valt er wel wat te verbeteren, suggereert het rapport. En ik krijg er meteen ook praktische tips bij, zoals het vermijden van schermen. Dingen die ik weet, maar nu ook bij stilsta. Waar ik vroeger mindless verder deed, voel ik me nu tenminste schuldig. Omdat ik weet dat ik niet goed bezig ben. Dat helpt. Soms.

De grootste verrassing is wellicht de mentale weerbaarheid. Met mijn eerder introverte maar positief ingestelde, stabiele persoonlijkheid zit het gelukkig goed. Maar hoewel ik bewust stress uit mijn leven probeer te bannen, blijk ik toch een latent verhoogd stressgevoel te hebben. Waar ik bovendien niet optimaal mee omga. Misschien toch terug meditatie oppikken en mijn voorraad zelfhulpboeken herlezen…

Is het de investering waard?

Er zijn toch een paar verrassingen uit het onderzoek naar voren gekomen, maar het drukt je vooral met je neus op de feiten. Leadlife is een reality check die je bewust maakt van je keuzes, waardoor je jezelf niets meer kunt wijsmaken. En dat maakt voor mij een groot verschil. Zo’n analyse is een investering. Maar het helpt wel om je prioriteiten in kaart te brengen en in actie te schieten.   

Info

Leadlife DNA- & lifestyle analyse: 849 euro. Andere diensten: prijs op aanvraag.

Disclaimer: Ik testte de Leadlife analyse gratis voor een artikel in Feeling.

Lees ook

Gezondheid begint in de buik

Adaptogenen, een natuurlijk middel tegen stress

Heeft het zin om supplementen te slikken?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht