Laat je vlekjes checken om huidkanker tijdig op te sporen

larocheposay_dalmatiens_5hd

Een foto van schattige beestjes en je hebt mijn aandacht. En wanneer het voor een goed doel is, ben ik helemaal mee. Zoals de sensibiliseringscampagne van La Roche-Posay om melanomen op te sporen. En die is broodnodig: het aantal huidkankers blijft stijgen, jaarlijks komen er 200.000 nieuwe gevallen bij. In Europa is het daarmee de negende meest voorkomende kanker.

Huidkanker in de lift

La Roche-Posay deed een onderzoek in 23 landen, dat aantoonde dat het merendeel van de mensen (88%) zich bewust is van de gevaren van de zon. Alleen vertaalt zich dat niet in hun gedrag. Belgen behoren tot de slechtste leerlingen van de klas wanneer het er op aankomt om zich dagelijks tegen de zon te beschermen: slechts 6% gebruikt elke dag UV-bescherming. Nochtans zijn er ook schadelijke UVA-stralen op een bewolkte dag.

Hoe kan je huidkanker voorkomen?

Door vlekjes jaarlijks te laten controleren door de dermatoloog. Net iets minder dan 1 op 2 heeft dat al ooit laten doen. Zelfcontrole scoort niet zoveel beter: 1 op 3 doet het, 1 op 4 heeft het nog nooit gedaan. Nochtans is het de enige kanker die je met het blote oog kan opsporen. En indien je er op tijd bij bent, kan het in 90% van de gevallen met succes behandeld worden.

Tips om huidkanker te voorkomen:

1. Blijf uit de zon tussen 11 en 16 u, wanneer de zon op zijn hevigst is

2. Gebruik UV-bescherming, ook op dagen dat het bewolkt is

3. Controleer regelmatig vlekjes op je huid om te zien of ze niet groter worden of veranderen van vorm. Indien dat het geval is, maak dan onmiddellijk een afspraak met je dermatoloog

Lees ook

4 beauty apps getest: je skincare coach op zak

Zonnecrème nodig? Café Cosmétique testte er tientallen voor je uit

De 5 grootste mythes over zonnebescherming ontkracht

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht