Hoe verzorg je tieneracné en welke producten werken?

Acht op tien pubers hebben last van acné. Dat ze niet alleen zijn is een magere troost voor jongeren, die meestal ook met andere onzekerheden worstelen. Al hebben ze wel een groot voordeel. Een jonge huid werkt optimaal: ze is soepel en de cellen vernieuwen zich sneller, waardoor de huid zich snel herstelt van een pukkelaanval. Tieneracné doet zich voornamelijk voor op het gelaat, de borst en de rug. Pubers hebben doorgaans een vettere huid en meer zwarte punten en witkopjes in vergelijking met volwassenen. Wanneer de hormonen met de jaren kalmeren, nemen ook de onzuiverheden af.

Hoe verzorg je tieneracné?

De focus ligt voornamelijk op reinigen en de talgproductie onder controle houden. Een gedisciplineerde huidverzorgingsroutine is cruciaal: mild reinigen, vetvrij hydrateren en overdag beschermen met een SPF.

  • Reinigen is de basis, maar doe het zacht. Vermijd agressieve reinigers en toners met alcohol. Want die halen de natuurlijke beschermlaag van de huid weg, waardoor de huid nog meer sebum gaat produceren om te compenseren. Ook parfum (ook essentiële oliën!) en bewaarmiddelen vermijd je best, want die kunnen voor meer irritatie zorgen.
  • Vul om de paar dagen aan met een exfoliërende toner met salicylzuur, dat verwijdert dode huidcellen en houdt de poriën zuiver.
  • Gebruik een vetvrije moisturiser (zonder minerale oliën) die de poriën niet verstopt. Wanneer je huid uitgedroogd is kan dat immers extra sebumproductie uitlokken.
  • Bescherm je huid met een SPF. Dat is niet alleen de beste anti-aging verzorging, maar voorkomt ook dat je huid geïrriteerd raakt (wat de sebumproductie kan stimuleren).

Een zoektocht naar de juiste producten

Mijn kinderen hebben de genen van hun ouders geërfd en dus best wel last van tieneracné. Bovendien hebben ze ook allebei een gevoelige huid, die snel uitdroogt van te agressieve producten. Ik bestelde voor hen een set van Paula’s Choice Clear Skin, maar die bleek te agressief voor hun gevoelige huid te zijn. Het droogde hun huid wat uit en prikte. Afgaande op de ingrediëntenlijst lijkt het me wel goed te zijn voor tieners met een dikke, vette huid. Maar voor mijn twee tieners moest ik dus verder zoeken. Niet alleen naar producten die mild genoeg zijn, maar die ze ook echt gebruiken. Mijn zoon vindt het allemaal maar gedoe, een uitgebreide verzorgingsroutine is aan hem niet besteed. Hij is eerder voor een ‘quick fix’. Mijn dochter houdt van badkamerrituelen en experimenteren.

Handig: bij Clinique kun je een hydraterende basis kiezen in functie van je huidtype en combineren met een aangepast serum

Getest: Clinique ID Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly

Wanneer mijn zoon (15) zichtbaar last heeft van pukkels, krijg ik hem al eens zover om een reinigend masker op te leggen. Maar meestal is hij is te lui om consequent een verzorgingsroutine te volgen. Daarom heb ik hem de nieuwe Clinique ID Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly gegeven. Deze olievrije gel heeft een verfrissende textuur die onmiddellijk indringt zonder een spoor na te laten. Hij hydrateert, verzacht de huid en bevat salicylzuur om de poriën te zuiveren. En dat schijnt toch een verschil te maken. Moest ik hem kunnen overtuigen om ook dagelijks zijn gezicht te wassen met meer dan water, dan zou het resultaat nog beter zijn.

De anti-T lijn van Yadah werd ontwikkeld door een moeder die milde producten wilde om de acné van haar kind te behandelen.

Getest: Yadah Anti-T lijn

Mijn dochter Luce (15) is een typisch meisje, gefascineerd door alle flesjes en potjes die in mijn kast staan. (ook mijn make-up en parfums zijn niet veilig voor haar). Haar puistjes maken haar wat onzeker, dus ze is gemotiveerd om haar huid goed te verzorgen. Maar ze heeft een supergevoelige huid. Veel producten zijn te agressief voor haar. Na verschillende merken uitgeprobeerd te hebben, bleek de Anti-T lijn van Yadah het beste resultaat te geven. Yadah is een Zuid-Koreaans merk, opgericht door een moeder die de bestaande anti acné producten veel te agressief voor haar kind vond. En dus liet ze zelf producten ontwikkelen. De producten zijn inderdaad opvallend mild, waardoor irritaties wegbleven en de huid rustig werd. De keerzijde is dat je wel wat geduld nodig hebt om ook resultaat te zien op de puistjes. Maar met minder ontstekingen en een rustigere huid ziet het er sowieso beter uit. Deze lijn is ideaal voor een gevoelige huid met milde tieneracné, maar werkt ook goed tegen maskné!

De zachte schuimreiniger is een heerlijk product dat de huid niet uitdroogt. Je hebt wel de neiging om royaal te pompen, want de mousse smelt op de huid. Hij raakt dus sneller op dan een doorsnee cleanser. De alcoholvrije toner werkt vooral hydraterend en kalmerend, minder op onzuiverheden. Daarom laat ik haar af en toe mijn exfoliërende toner (Pixi Glow tonic) gebruiken. Ze rondt haar routine af met de Anti-T Emulsion die hydrateert, verzacht en de talgproductie onder controle houdt. Het maakt haar huid zacht en rustig. Puistjes worden aangepakt met de clearing stick. Die droogt de huid niet uit, verzacht irritaties en helpt sneller genezen.

Getest: Céravé Anti-Onzuiverheden

Ceravé is een Amerikaans merk dat erg populair is, door zijn efficiënte, huidvriendelijke producten en fantastische prijs-kwaliteitverhouding. De producten worden in samenwerking met dermatologen ontwikkeld en bevatten huideigen ceramiden en hyaluronzuur, om de huidbarrière te herstellen. Voor het Anti-Onzuiverheden lijn werd daar nog salicylzuur (BHA), AHA en retinol (enkel in het serum) aan toegevoegd om te exfoliëren.

De reinigingsgel maakt volgens mijn kinderen het grootste verschil. Ze reinigt de huid tot in de poriën, zodat puistjes verminderen. Tegelijkertijd is het niet agressief en respecteert het de huidbarrière, zodat je huid comfortabel en zacht blijft. De geconcentreerde verzorgingscrème sluit de verzorging af en zou de talgproductie onder controle houden, zodat onzuiverheden verminderen. De lijn bevat ook een retinolserum om de vlekjes van oude acnésporen te verlichten en poriën minder zichtbaar te maken. Dat geef ik niet aan mijn kinderen, omdat ze een erg gevoelige huid hebben en het absoluut essentieel is dat je consequent een UV-bescherming gebruikt. Zoveel discipline hebben ze nog niet….

Info

  • Yadah’s Anti-T cleanser: 17,99 euro, toner: 21,99 euro, emulsie: 22,99 euro, spot cream: 16,99 euro, via be-oo-kay.be.
  • Clinique’s ID Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly (115 ml: 53 euro) is een perssample, maar kun je kopen in de parfumerie of via clinique.be
  • Céravé Anti-Onzuiverheden reinigingsgel (236 ml: 11,95 euro), verzorgingscrème (40 ml: 13,25 euro) en retinolserum (30 ml: 19,25 euro), bij de apotheek.

Lees ook

Verzorgingsproducten voor volwassenenacné getest

10 tips voor volwassenacné

Acné, een probleem van alle leeftijden

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht