Verzorgingsproducten voor volwassenenacné getest

Foto: Andrea Piacquadio voor Pexels

Last van acné, maar tegelijkertijd ook van vlekjes, rimpels en verlies aan stevigheid? Volwassenenacné maakt de huidverzorgingsroutine voor een rijpere huid er niet eenvoudiger op. Want waar liggen je prioriteiten? En waarom kun je niet dezelfde anti-acné producten gebruiken als je tienerkinderen?

Er is een verschil tussen tiener- en volwassenenacné

Dermatologe Nicola Ralph bevestigt mijn vermoeden tijdens een e-conferentie van La Roche-Posay: “Een volwassen huid is doorgaans gevoeliger dan de dikkere tienerhuid, waardoor ze mildere producten nodig heeft.” En ook de plekken en de aard van de onzuiverheden verschillen: “Bij volwassenenacné zijn er meer onstekingen, voornamelijk in de U-zone: mond, nek, kaaklijn en kin. Het zijn vaker cysten, die dieper in de huid liggen. Ze komen geleidelijk op, maar gaan ook minder snel weg en laten vaak sporen (in de vorm van pigmentvlekken) na.”

Onze hormonen zijn dan misschien wel wat gekalmeerd met de jaren, maar stress en huidveroudering zijn ook belangrijke factoren die een rol spelen. “De aanpak moet gericht zijn op verschillende oorzaken: compenseren van stress en een druk leven, beschermen tegen pollutie en het boosten van een vertraagde celvernieuwing (waardoor de sporen van een pukkelaanval trager vervagen).”

Tips voor volwassenenacné

  • Vermijd stress. Ik merk dat yoga en meditatie wel degelijk een verschil maken. Op je workload heb je misschien niet altijd grip, maar als je die druk even van je kunt afzetten helpt dat je stressniveau wel degelijk verlagen.
  • Wees mild voor je huid. Focus op het kalmeren van de ontstekingen in plaats van agressieve producten te gebruiken die je puistjes op 1 dag beloven uit te drogen. Uit ervaring weet ik dat dat nooit vlekkeloos verloopt. Letterlijk. Gebruik dus milde verzorgingsproducten, die je huid in evenwicht brengen en kalmeren.
  • Pruts niet aan je puistjes. Moeilijk! Wanneer het hard kriebelt, kijk ik wel eens naar de Youtube filmpjes van Dr Pimple Popper (niet voor gevoelige kijkers) in plaats van in de spiegel. Maar als je je toch niet kunt inhouden, een kleine tip: meteen ontsmetten en deppen met een glycol- of salicylzuur toner.
  • Zoek naar producten met deze ingrediënten:
  • Niacinamide is een wonderingrediënt dat vanalles tegelijkertijd doet: zuiveren, kalmeren, de huid tot rust brengen en egaliseren.
  • Retinol heeft ook verschillende voordelen voor de ‘rijpere’ huid: het strijkt niet alleen je rimpels glad, boost je collageenproductie, boodst de celvernieuwing én heeft een exfolierend effect. Wel langzaam opbouwen, want dit lokt gemakkelijk irritaties uit.
  • Salicylzuur (BHA): om verstopte poriën te zuiveren.
  • Glycolzuur (AHA): milde exfoliant die de celvernieuwing helpt stimuleren, waardoor puistjes sneller verdwijnen
  • Antioxidanten: pollutie, UV-stralen, en andere bronnen van vrije radicalen kunnen leiden tot irritaties en vroegtijdige huidveroudering. Bescherming met SPF én antioxidanten (vb: vitamines C & E, extracten van druivenpitten, koffie, groene en witte thee, etc) zijn dus geen overbodige luxe.

Getest: producten voor volwassenenacné

Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om onzuiverheden in alle zachtheid te behandelen en tegelijkertijd ook huidveroudering af te remmen.

La Roche-Posay Effaclar Serum Ultraconcentré

Dit blauw serum heeft een watertextuur die snel indringt, maar niet voldoende comfort geeft om alleen te gebruiken. Een trio zuren (AHA, BHA, LHA) exfolieert de huid in alle zachtheid en frist haar op. Niacinamide en het thermaal water van La Roche-Posay Thermal Water verzachten de huid en versterken en herstellen haar natuurlijke huidbarrière. Ideaal voor de gevoeligere huid.

Info: La Roche-Posay Effaclar Serum Ultraconcentré 30 ml: 31,95 euro, apotheek en parafarmacie.

Evidence de Beauté The Blemish Out Concentrate

Deze droge olie dringt snel in en laat een zijdezachte, niet-vette film na. Eerder voor drogere huidtypes dan de vettere. Meestal gebruik ik hem ’s avonds, zonder nachtcrème. Hij heeft initieel een alcoholgeur, die snel vervliegt. Het gepatenteerde Triple Collagen complex helpt huidveroudering afremmen. Daarnaast belooft het serum irritaties instant te verzachten, de huid gladder te maken en poriën te verfijnen. Mijn huid voelt zachter en gladder aan, maar het is geen mirakelkuur die puistjes wegzapt op 1 dag. Geduld is een schone deugd.

Info: Evidence de Beauté The Blemish Out Concentrate pipetflacon 10 ml: euro, selectieve distributie via www.lxscosmetics.be.

Filorga Age-Purify Double Correction Fluid

De gelcrème dringt snel in zonder een spoor na te laten. Hij heeft een frisse, maar intense geur. De lichte, matterende textuur is ideaal voor de vettere huidtypes. Zink houdt de talgproductie onder controle, terwijl hyaluronzuur voor voldoende hydratatie zorgt én rimpels optisch opvult. Een cocktail micropeelende zuren en peptiden maakt de huid gladder en lijntjes minder zichtbaar.

Info: Filorga Age-Purify Double Correction Fluid pompflacon 50 ml: 61, 90 euro bij Ici Paris XL.

Disclaimer: ik kreeg deze producten als perssamples

Lees ook

10 tips voor volwassenacné

Acné aanpakken met Dr Obagi

Acné, een probleem van alle leeftijden

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht