Volwassenenacné aanpakken met Dr Obagi

IMG_8407

Volwassenen acné

Ik ben het zat. 42 ben ik nu. En. Ik. Heb. Nog. ALTIJD. Pukkels! En pigmentvlekken, grotendeels als gevolg van acné littekens. Alles heb ik al gesmeerd. Soms geeft dat wat verbetering, maar ik kreeg steeds meer het gevoel dat dat louter blus- en oplapwerk is. En dat ik het grondig moet aanpakken. Na een oudejaarsavond met tieners die minder pukkels hadden dan ik, was ik er klaar mee. Ik maakte een afspraak bij Medic Skin Care, de invoerder van ZO Skin Health by Dr. Obagi voor een acné behandeling.

Dr Obagi

Dr Obagi is een Amerikaans doctor brand. In België wordt het verdeeld via de praktijk van plastisch chirurg Steven Colpaert. De producten van Dr. Obagi (de ZO Skin Health cosmeceuticals en de ZO Medical lijn) zijn niet van de poes en mogen enkel onder begeleiding worden gebruikt. Die stevige aanpak heeft me lang afgeschrikt. Ik heb altijd geleerd dat je je huid met zachtheid moet behandelen: als je iets niet bij je baby zou doen, dan ook niet met je eigen huid. Maar ik zie het ook niet zitten om te wachten tot de menopauze, wanneer mijn hormonen zullen kalmeren en de huid vanzelf droger wordt.

De eerste afspraak

Dus sta ik enkele dagen later in de nagelnieuwe praktijk in Antwerpen bij huidtherapeut Karin Sels, die deel uitmaakt van de medische staf. Zij is geen dermatoloog, maar een verpleegkundige die ervaring heeft met verschillende huidverzorgingsmerken. Ze geeft me een heldere uitleg over de werking van de huid. Die maakt meteen mijn probleem duidelijk: enthousiast mannelijk hormoon dat voor acné zorgt. Uitlokkende factoren zijn stress, te weinig slaap en teveel suiker. “Ik kan je huid verbeteren. Maar ik wil weten hoe gemotiveerd je bent om iets aan die stress, slaaptekort en suikerverslaving te doen.” Ze kijkt me streng aan. “Dat zijn mijn 3 goede voornemens, dus dat moet lukken” knik ik beslist.

Karin neemt me mee naar de wastafel om de producten te testen en uitleg te geven over hoe je ze gebruikt. Eerst wassen met de Oilacleanse, een reinigingsgel met jojobabolletjes. Deze zorgen voor een milde exfoliatie, net zoals de AHA zuren. Karin raadt me aan om een Clarisonic reinigingsborstel te gebruiken, omdat die grondiger reinigt. Dan volgt een scrub: Offects Exfoliating Polish Anti-Aging formula is een compacte pasta met scherpe kristalbolletjes die behoorlijk stevig scrubben. Ik zie vuurrood wanneer ik hem eraf was. Iets te enthousiast geweest… En het is nog niet gedaan. De Cebratol Oil Control Pads zijn doordrenkt van salicylzuur, wat behoorlijk prikt. Ze halen overtollig sebum weg en exfoliëren. Mijn huid voelt koud en warm tegelijk aan. Ik krijg een laagje Aknetrol om erover te smeren, een crème met 10 % benzoylperoxide om de poriën vrij te houden en de acné- bacterie af te remmen. De Comforting Creme vermindert het trekkerig gevoel en lijkt de huid wat te kalmeren.

Krachtige producten

Dit is niet voor watjes. Ik heb nog nooit zo’n sterke producten gebruikt en god weet dat ik al véél heb gesmeerd. Wanneer je de huid exfolieert maak je hem ook gevoeliger, waardoor het heel belangrijk is om UV-bescherming te gebruiken. Oclipse is een licht getinte crème met een SPF 30 die je als primer kan gebruiken. De lichte textuur camoufleert mijn vlekken en puistjes nauwelijks. “Komt dit nog goed?” vraag ik me af in de spiegel. Maar geen nood, Karin heeft Colorescience in huis, een mineraal make-upmerk waar ze me mee opmaakt en weer toonbaar maakt.

Die eerste consultatie neemt ongeveer anderhalf uur in beslag en dat heb je inderdaad wel nodig. Je moet goed weten wat je te wachten staat voor je er aan begint, anders haak je af. En dat zou zonde zijn, want het is een behoorlijke investering. Voor de reiniger, de scrub, de oilpads, de acné crème, vitamine A crème voor ’s avonds en de Comforting crème klok ik af op 490 euro. Slik. Dit kan maar beter resultaat geven…

Info

www.medicskincare.be, www.colorescience.com

Lees ook:

Verslag van week 1 Dr Obagi’s acné bootcamp

Dr Obagi peeling

De comeback van doctor brands

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht