Allergisch aan parfum? Volg dan deze 3 tips

kruisDit weekend kreeg ik iemand op consultatie die allergisch reageert op de meeste parfums. Niets is zo moeilijk om te achterhalen als de oorzaak van een allergische reactie. Dermatologen melden een stijgend aantal allergische reacties op parfum, omdat we het veel meer gebruiken dan vroeger. Alles is tegenwoordig geparfumeerd: zakdoekjes, toiletpapier, tot inlegkruisjes toe. Is dat echt nodig?

Advies 1: ga bewuster met geuren om

Probeer dingen te vermijden die onnodig geparfumeerd zijn. Zo gebruik ik bij voorkeur ongeparfumeerd wasmiddel. Enkele druppels azijn in plaats van wasverzachter houden de vezels net zo soepel. Bovendien zijn ze veel beter voor de wasmachine én je kleren. Geen angst: je kleren ruiken niet zurig. Wanneer ik geuren gebruik, ben ik kieskeurig en kies ik kwaliteit. Ik gebruik liever niets dan ongelukkig te worden van goedkope geurkaarsen of shampoos met een zoete fruitgeur.

Advies 2: kijk op de ingrediëntenlijst

De laatste jaren is de wetgeving op parfumingrediënten enorm streng geworden. Er werd een lijst opgesteld van 26 potentiële allergenen. Die moeten verplicht vermeld worden op de verpakking, indien ze in het product zitten.

 1. Amyl cinnamal (jasmijngeur)
 2. Amylcinnamyl alcohol (kruidige geur)
 3. Benzyl alcohol (in jasmijn, narcis, roos)
 4. Benzyl salicylate (in ylang, jasmijn, narcis)
 5. Cinnamyl alcohol (molecule in storax, kaneelbladeren, Perou balsem)
 6. Cinnamal (kaneelschors, bladeren van de kaneelboom)
 7. Citral (zit in essences van bergamot, citroen, zoete sinaasappel, limette, citroen, petit grain, gember, geranium, roos, listea cubeba, citroengras)
 8. Coumarin (molecule in tonkaboon met een poederachtige, marsepeinachtige en hooiachtige geur)
 9. Eugenol (zit in kruidnagel, pimento, kaneel, basilicum, laurier, roos, tuberoos, jasmijn)
 10. Geraniol (zit in essences van geranium, citronella, neroli, petit grain, rozenhout)
 11. Hydroxycitronellal (synthetische molecule die gebruikt wordt om de geur van meiklokjes na te bootsen)
 12. Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde of lyral (heeft een frisse bloemige propere zeepgeur )
 13. Isoeugenol (zit in essences van ylang ylang, muskaatnoot, absolus van jasmijn, tuberoos)
 14. Anisyl alcohol (molecule die gebruikt wordt om bloemige, fruitige of zoet kruidige geuren te maken)
 15. Benzyl benzoate (groen bloemige geur, in ylang ylang, rozenhout, bladeren van de kaneelboom, jasmijn, tuberoos, narcis, benzoë hars)
 16. Benzyl cinnamate ((styrax, benzoë, Perubalsem)
 17. Citronellol (zit in essences van roos, citronnella, geranium, eucalyptus)
 18. Farnesol (ylang ylang, neroli, bittere sinaasappel, roos, tuberoos)
 19. Hexyl cinnamaldehyde (frisse jasmijngeur)
 20. Lilial (synthetische geurstof met het aroma van frisse witte bloemen en propere was)
 21. d-Limonene (in sinaasappel, pompelmoes, citroen, mandarijn, bergamot, limette, petit grain, peper, roze bessen)
 22. Linalool (zit in essences van rozenhout, koriander, neroli, petit grain, ylang, venkel, marjolein, geranium, kaneel, laurier, roos, pepermunt, rozemarijn, basilicum, citronella, jeneverbessen, salie. Absolus van jasmijn, tuberoos)
 23. Methyl heptine carbonate (sterke fruitige groentegeur)
 24. 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one (poedergeur)
 25. Oak moss (eikenmos, een hoofdingrediënt in chypres)
 26. Tree moss (mos)

Als je de lijst bekijkt loop je vooral een risico met bloemengeuren. In mindere mate komen citrusnoten of balsems voor. Wanneer je reageert op een geparfumeerd product, check dan of de verpakking een van de 26 allergenen vermeldt. Uiteraard kan je ook aan andere stoffen allergisch zijn. Dan wordt het quasi onmogelijk om de boosdoener te achterhalen, aangezien de formules geheim gehouden worden.

Advies 3: kies voor parfums met korte formules

Hoeveel ingrediënten er in een parfum zitten, weet je niet. Maar er zijn enkele parfums die ik aanraad aan mensen die gemakkelijk last hebben van allergische reacties. Zowel Escentric Molecules als Juliette Has A Gun hebben parfum dat maar uit 1 molecule bestaat. En bijgevolg een zeer laag risico op reactie geven. Escentric Molecules is een nichemerk van de Duitse parfumeur Geza Schoen. Hij heeft drie molecules die hij als parfum verkoopt. Molecule 01  is Iso-E-Super, een cederachtige noot. Molecule 02 is Ambroxan, een synthetisch alternatief voor ambergrijs. En Molecule 03  is vetyveryl acetaat, een zacht vetiveraroma. Voor wie dat te minimalistisch is, zijn er de Escentric parfums: complexere formules rond een hoofdmolecule.

Ook het nichelabel Juliette Has A Gun heeft een parfum in deze filosofie. Not A Perfume heeft slechts 1 stof: Cetalox, een synthetische molecule die naar ambergrijs ruikt. De ideale oplossing als je van transparante houtgeuren houdt. 

Info

Juliette Has A Gun wordt verkocht in sommige nicheparfumerieën. Verkooppunten via Luxury Cosmetics. Escentric Molecules wordt o.a. verkocht bij Necessities in Antwerpen.

Lees ook:

Parfum etiquette: hoe draag je parfum

Zit parfum vol gevaarlijke chemicaliën?

Hypoallergene parfums, een contradictio in terminis

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht