Irene Forte Skincare, high tech natuurlijke verzorging

GF: Derry Moore

“Of ik de ‘Forte sisters’ wilde interviewen” vroeg een pr-bureau me. Nooit van gehoord. Een rondje google leerde me dat het de dochters van hotelmagnaat Rocco Forte waren. Dat maakte mijn enthousiasme er niet groter op. Ik heb nooit iets gehad met IT-girls (niet handig in mijn job) en op de Italiaanse versie van de Hilton zussen zat ik niet meteen te wachten. Al zagen ze er veel natureller uit dan de Amerikaanse Hiltons, moest ik toegeven. En toen ik ontdekte dat Irene haar eigen skincare lijn had, die ook door luxeplatform Net-A-Porter werd verkocht, raakte ik geïntrigeerd. Maar COVID stak een stokje voor onze lunchdate.

Een paar weken later werd ik gevraagd voor een persevent van de Brusselse nicheboetiek Kroonen By Beauty. Voor Irene Forte Skincare. In een suite van het Brusselse Amigo (een hotel van haar vader) ontmoette ik Irene, die veel jonger, natuurlijker en bedeesder was dan ik me had voorgesteld. Geen spatje make-up, een lange blauwe broek en een wit shirt, de lange haren in een paardenstaart samengebonden. Gereserveerd en een tikje zenuwachtig, merkte ik aan de manier waarop ze haar duidelijk goed voorbereide uitleg afstak en doelgericht antwoordde op de vragen die ze kreeg. Maar schijn bedriegt: uit haar verhaal bleek dat ze een doorzetter en een harde werker was.

Als erfgename van een hotelmagnaat bleef ze niet bepaald op haar luie krent zitten. Elke vakantie werkte ze in een van de hotels van haar vader. Kamermeisje, conciërge, … ze heeft het allemaal gedaan. Na school woonde ze een jaar in het resort van de familie aan de Siciliaanse kust, waar biologische fruitbomen en groenten worden geteeld. “Het is er prachtig, maar wel afgelegen. Ik had geen auto, dus amuseerde ik me ’s avonds vooral met de schoonheidsproducten waar ze in de spa mee werkten. Ik heb ontzettend veel geleerd van de spa manager over huidverzorging.”

De geboorte van Forte Organcis

Haar interesse voor huidverzorging en wellness nam alleen maar toe. Toen ze na haar studies op de HR-afdeling van de hotelgroep ging werken, volgde ze ook de hotelspa’s op. Ze zocht een natuurlijk, maar efficiënt merk om in alle spa’s te gebruiken. Maar ze vond niets naar haar zin. “Natuurlijke huidverzorging is niet altijd even gesofisticeerd of efficiënt. Veel natuurlijke merken werken met essentiële oliën, maar die geven gemakkelijk irritaties en allergische reacties.” Dus besliste ze om zelf producten te laten ontwikkelen, met natuurlijke, Italiaanse ingrediënten, zoals amandel-, olijf- en pistachenootolie en witte wijn, waar mogelijk van hun biologische boerderij in Sicilië.

Ze klopte aan bij een labo uit Noord-Italië, waar een vrouw werkte die gespecialiseerd was in het behandelen van huidaandoeningen met natuurlijke verzorging. Irene had veel aandacht voor de sensorialiteit van de texturen en ze liet hypoallergene parfums ontwikkelen voor de producten, want een fijne geur is belangrijk voor een aangename ervaring. Ook de input van de schoonheidsspecialistes van de hotelspa’s geven de producten een toegevoegde waarde.

“Forte Organics viel erg in de smaak bij de therapeuten én de klanten, die om meer producten vroegen. Maar de raad van bestuur wilde niet verder investeren. Dus besloot ik om het zelf te doen. Drie jaar lang werkte ik na mijn uren drie jaar lang aan een eigen lijn. Ik wilde altijd al een ondernemer zijn, net als mijn vader.”

De verpakkingen van Irene Forte zijn ecologisch en navulbaar. Moderne luxe ten voeten uit.

Irene Forte Skincare

De business ervaring die ze opdeed in haar carrière in het familiebedrijf kwam goed van pas. Maar Irene voelt ook de tijdsgeest bijzonder goed aan. Alle producten zijn natuurlijk en vegan, maar hebben tegelijkertijd ook een luxe uitstraling. Ze investeerde een fortuin in ecologische, hervulbare verpakkingen en werkt waar mogelijk samen met lokale artisanalen. Irene Forte Skincare werkt met natuurlijke ingrediënten, maar combineert ze met een high tech, wetenschappelijke aanpak. “Ik heb een fortuin uitgegeven aan klinische testen die de werking van onze producten aantonen. Veel natuurlijke merken zijn wat naïef, maar ik wil efficiënte producten die resultaat geven. Dus werken we met high tech moleculen, peptiden en de beste hyaluronzuur op de markt.”

Toen de lijn klaar was zocht en vond ze spa’s die met haar producten wilden werken. Na 6 maanden klopte het prestigieuze e-platform Net-A-Porter aan om het merk te verkopen. En toen kwam covid. Alle spa’s sloten de deuren en haar business viel stil. Maar een tegenslag ziet Irene Forte louter als een uitdaging, zelfs een buitenkans. “Dat gaf me de tijd om gas terug te nemen en het merk bij te sturen. Ik ging op zoek naar verkooppunten (parfumerieën waren nog wel open) die bij Irene Forte Skincare passen.” In België viel haar oog op Beauty By Kroonen. Eigenares Ioana is laaiend enthousiast wanneer ik haar zie. “Het is het enige dat ik nog gebruik” fluistert ze me toe. Ze nodigt me uit voor een gelaatsbehandeling en geeft me een testpakket producten, aangepast aan mijn huid.

Getest

De mooie huid van Irene, het enthousiasme van Iona en het verhaal achter de producten maakten me nieuwsgierig. Ik begin meteen te testen en merk na een paar dagen dat mijn huid rustiger is. Echte resultaten kan je pas na minstens 28 dagen zien (de tijd die je huid nodig heeft om zichzelf te vernieuwen), maar ik blijf de producten langer gebruiken. Ze zijn immers zo aangenaam dat ik uitkijk naar mijn ochtend- en avondverzorging. De producten ruiken erg aangenaam en hebben texturen die snel worden opgenomen door de huid zonder een film na te laten. Dat is de achilleshiel van de meeste natuurlijke verzorgingsproducten, maar die horde neemt Irene Forte Skincare moeiteloos.

Mijn favoriet is wellicht het Hibiscus regenerating serum. Het ruikt lekker, voelt goed aan en geeft comfort aan mijn huid zonder een film na te laten. Veel rimpels heb ik niet, maar mijn fronsrimpel lijkt alleszins gekalmeerd. Ik vind het fijn dat de meeste producten in een pompflacon zitten, de meest hygiënische oplossing. Uitzondering is de Hibiscus nachtcrème, een persoonlijke favoriet van Irene. De crèmetextuur zit in een pot en is redelijk compact, maar mijn gemengde huid laat het zich allemaal welgevallen. De Prickly Pear dagcrème heeft een luchtigere textuur die zich goed laat combineren met mijn dagelijkse UV-bescherming en eventueel foundation. Het enige ongeparfumeerde product is de oogcrème die verrassend genoeg in een 30 ml pompflacon zit (standaard is dat 15 ml). De textuur is erg fluïde, waardoor een half erwtje ruimschoots volstaat om twee oogcontouren in te tokkelen.

Irene Forte Skincare behandelingen

Na een maand krijg ik een gelaatsbehandeling bij Beauty By Kroonen om kennis te maken met de bijzondere massagetechnieken. Irene Forte Skincare is immers in de eerste plaats ontwikkeld als een spa-merk, voor professionele gelaatsbehandelingen. Je hebt verschillende behandelingen (hydratatie, brightening, zuiverend), maar ik krijg het neusje van de zalm: de ETNA-Age Defying behandeling. Die duurt een half uur langer dan de standaard facials en is enorm ontspannend is dankzij de aangename texturen, geuren en massagetechnieken. Nagenoeg alle producten komen aan bod zodat ik een goed overzicht krijg van het hele gamma. Ik verlies elke notie van tijd en kijk anderhalf uur later wat verdwaasd en rozig in de spiegel. Zonder make-up en toch zie ik er goed uit!

Info

Irene Forte Skincare, tussen 46 en 145 euro. Exclusief te koop bij Beauty By Kroonen, Lebeaustraat 67, 1000 Brussel. Daar kun je ook de Irene Forte Skincare gelaatsbehandelingen testen (1 uur: 139 euro, 1,5 u: 179 euro).

Lees ook

Drunk Elephant: clean, cult en kleurrijk

Welke nichemerken in huidverzorging wil je kennen?

Aesop, het hippe verzorgingsmerk uit Australië, opent eigen boetieks in België

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht