Last van tijdelijke haaruitval? Niet panikeren!

Foto: Matt Moloneya for Stocksnap.io

Je borstel hangt tegenwoordig vol haar, net als de doucheafvoer na elke shampoobeurt? Je hoeft niet meteen te panikeren. Meer haaruitval dan gewoonlijk is vrij normaal in de herfst, weet Franciska Bosmans. “Ergens tussen september en november verlies ik doorsnee meer haar dan onze hond Pepper. Dat is een kunst, aangezien ik me afvraag hoe het kan dat dat beest nog zo’n dikke vacht heeft terwijl ik een half uur na het stofzuigen alweer zwarte haartjes op onze bleke vloer zie liggen. Toch maak ik me over mijn eigen haarverlies niet erg ongerust. (Dat doe je beter niet zelfs, want stress kan haaruitval triggeren.)”

Gemiddeld verliezen we 100 haren per dag, maar aan het begin van de herfst en de lente verliezen we er makkelijker wat meer. Onderzoek toonde aan dat het meeste haar uitvalt in de herfst omdat in de zomer het aantal telogene haren, dat zijn de haren die in de rustfase zitten, het hoogst is. Die vallen na drie à vier maanden uit, zo ongeveer wanneer de bomen hun blaadjes verliezen dus. Een tweede, niet zo hoge piek is er in april. “Afhankelijk van het seizoen kan je dagelijks wat meer of minder dan honderd haren verliezen,” beaamt dokter Ingrid van Riet, dermatoloog bij Carpe in Antwerpen dat in zijn haarkliniek mensen met haarproblemen helpt. “Daarover hoef je je niet ongerust te maken: het is geen enorme hoeveelheid en dat verlies herstelt zichzelf.” 

Wat als je véél meer dan 100 haren per dag verliest?

Verlies je érg veel haar, dan heb je heel waarschijnlijk last van telogeen effluvium, tijdelijke haaruitval die vaak opduikt na een zwangerschap, bij de menopauze of na een zware ziekte als covid-19. “Dan verlies je van de ene op de andere dag 300 à 400 haren per dag. Die komen los bij de minste aanraking. Dat massale haarverlies heeft vaak een onderliggende oorzaak die niet genetisch bepaald is.” 

“Vaak is die oorzaak een schildklieraandoening of ijzertekort. Ook een ander tekort of hormonen kunnen een rol spelen. Of een grote stress op het lichaam, zoals covid-19, een zware griep of een narcose, kan een drietal maanden later tot tijdelijke haaruitval.” Het goede nieuws: uiteindelijk groeit je haar gewoon terug. Maar “je moet geduld hebben. Reken op minstens drie maanden tot een half jaar. Dat is de cyclus die een haar doorloopt van het moment dat het stopt met groeien totdat het uitvalt.”  

Halen shampoos, tonics en andere producten iets uit?

Volgens van Riet moet je van shampoos en andere rinse-off producten geen mirakels verwachten. “Shampoos en conditioners kunnen de haarkwaliteit verbeteren, maar hebben een te korte inwerktijd om te kunnen inwerken op haaruitval.” Een leave-on product kan wel helpen omdat die kan doordringen in de hoofdhuid, waar de haarwortel zit. “Medische lotions werken ofwel in op de bloedsomloop waardoor het haar beter voedingsstoffen kan opnemen. Of ze werken in op de hormonen.” Dat laatste doet minoxidil, dat enkel op voorschrift te verkrijgen is. “Minoxidil vormt een hormonale behandeling: het bestanddeel gaat de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron tegen die tot chronische haaruitval leidt. Stop je de behandeling, komt het haarverlies wel terug.” In tonics en serums die je vrij kan kopen zit vaak een afgeleide van minoxidil. “Zoals aminexil.” Maar die is minder krachtig. “Als je zo’n product elke dag inmasseert, kan het wat helpen, maar ik vind persoonlijk dat je beter meteen voor het sterke spul gaat.” 

Vaak raden merken met tonics en andere producten die haaruitval moeten verminderen aan ze goed in te masseren. Haalt dat effectief wat uit? “Door je hoofdhuid te masseren stimuleer je de bloedsomloop. Daardoor kan het haar beter voedingsstoffen opnemen. Maar masseren houdt geen telogeen effluvium tegen omdat die van binnenuit veroorzaakt wordt. De haarwortel zit heel wat dieper.” Bij langdurige haaruitval ga je best naar de dermatoloog of haarkliniek. De professional kan nagaan waardoor je haarverlies wordt veroorzaakt en welke behandelingen kunnen werken. 

En nog dit…

Ook je kapsel kan tot haarverlies leiden. “Slecht geplaatste extensions, strakke vlechtjes, dreadlocks en heel harde brushings geven constante tractie aan de haarwortel, wat tot haarverlies kan leiden. Bij mensen die jarenlang dreadlocks dragen zie je dat de haarlijn na verloop van tijd naar achteren verschuift.”

Do you want to read this post in English? You can, at franciskabosmans.com

Lees ook:

5 tips voor fijn & uitdunnend haar

haar wassen volgens de regels van de kunst

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht