Haar wassen volgens de regels van de kunst

Sommigen doen het dagelijks, anderen om de paar dagen. Je doet het zo vaak dat je er nauwelijks nog bij na denkt. Maar doe je het goed?

Tips om je haar te wassen

  1. Spoel je haar eerst goed uit om het eerste vuil te verwijderen. Je haar moet nat zijn voordat je shampoo gebruikt. Het warme water opent de haarschacht, waardoor vet en ander vuil zich gemakkelijker laat verwijderen. Tip: heb je lang haar (tot onder je schouders) met droge punten, breng dan wat conditioner aan voor het wassen om ze extra te beschermen.
  2. Schuim de shampoo op in je handen en masseer de hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen. Begin op de plekken waar je haar het vettigst is: bij de haarlijn aan je voorhoofd en je slapen, achter je oren en in de nek. Werk naar de kruin toe met kleine cirkelvormige bewegingen, zodat je knopen vermijdt. Haal het schuim tenslotte met je vingers door je haar naar de punten toe. Deze zijn immers veel droger en worden vanzelf proper wanneer je het schuim uitspoelt.
  3. Spoel je haar uit en knijp voorzichtig het teveel aan water eruit, zodat het de conditioner beter opneemt. Een conditioner is een essentiële stap in het wassen, omdat het de haarschubben. Dat maakt het haar minder kwetsbaar, zacht en glad en geeft een mooie glans. Shampoo dient om te reinigen, conditioner om te verzorgen. Breng het daarom aan waar dat nodig is: in het midden en op de punten van je haar, niet op de hoofdhuid. Laat de conditioner een paar minuten inwerken en ga er vervolgens met een grove kam door om de grootste knopen eruit te halen.
  4. Spoel je haar voldoende uit zodat er geen resten achterblijven, die je hoofdhuid kunnen irriteren of de wortels vet maken. Liefst met kouder water, om de schubben te sluiten en het haar te laten glanzen. Spoel dubbel zolang uit als de tijd die je nam om het haar in te zepen.
  5. Kam je haar voorzichtig door met een grove kam. Haal eerst de klitten uit de punten en werk vandaag naar boven. Dep je haar voorzichtig droog met een handdoek, niet wrijven! Idealiter laat je het drogen aan de lucht. Als je het toch föhnt, gebruik dan (styling)product dat het haar beschermt tegen de hitte van de haardroger.

Veel gemaakte fouten

*Teveel shampoo gebruiken. Een doorsnee mens heeft ongeveer de hoeveelheid van een muntstuk van 2 euro nodig. Heb je lang haar, dan verdubbel je die hoeveelheid.

*Shampoo stevig op je hoofdhuid scrubben. Al helemaal niet met je nagels alsof je op een wasbord aan het rammen bent. De shampoo verwijdert het meeste vuil en een minimale druk volstaat. Nat haar is extra kwetsbaar. Door hard te wrijven kan je de haarvezel beschadigen, waardoor hij afbreekt of gaat kroezen. Gebruik geen draaibewegingen, want dat kan knopen in je haar geven. Scrub de haarpunten niet heen en weer, zo vermijd je dat ze breken.

*Je conditioner of haarmasker niet lang genoeg laten inwerken. Sommige dingen vragen tijd. Op de verpakking staat doorgaans vermeld hoe lang een verzorging moet inwerken, maar drie minuten is een minimum als je enig effect wilt.

*Te warm water gebruiken. Warm water maakt je haar droog en futloos. Kouder water sluit de schubben beter zodat het haar vocht beter vast houdt.

Lees ook:

Haarverzorging van Belgische merken

7 tips voor de perfecte brushing

De Kérastase oplossing voor een gevoelige hoofdhudi

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht