Les Eaux de Politesse, frisse chic van Serge Lutens

Serge Lutens is een van de mooiere nichemerken, dat luxe weet te rijmen met eigenzinnigheid. Al ligt het lanceringstempo wel bijzonder hoog. Op 19 jaar tijd telt het merk meer dan 75 parfums.

Tijd voor wat structuur, moeten ze bij Lutens gedacht hebben. 4 jaar geleden lanceerden ze een superexclusieve lijn, Section d’Or. Het prijskaartje (50 ml: 450 euro) is bijzonder stevig, zodat men vorig jaar een soort ’tussencollectie’ lanceerde: de Gratte Ciel lijn telt 11 geuren in prachtig art deco design. Qua prijs (100 ml: 290 euro) situeert de lijn zich tussen de Section d’Or en de ‘gewone’ collectie, die werd omgedoopt tot de Collection Noire. Van die laatste collectie bracht men de meest frisse geuren onder in Les Eaux de Politesse. Kun je nog volgen?

Nieuw: Les Eaux de Politesse

Les Eaux de Politesse vertaal je letterlijk als ‘beleefde geuren’, die anderen niet storen. Het zijn er 6 in totaal: 2 (L’Eau de Paille, L’Eau Froide) uit de oorspronkelijke L’Eau collectie, met uitzondering van L’Eau. Waarom het eenvoudig maken als het ook ingewikkeld kan? Ook de andere geuren zijn niet echt nieuw, maar herwerkte (lichtere) versies van Fleur de Citronnier (meer oranjebloesem dan citroen, een aanrader!), Santal Blanc (poederig sandelhout) en Gris Clair (een houtachtige muskusgeur). De enige echte nieuwkomer is L’Eau d’Armoise. Les Eaux de Politesse kregen eveneens een nieuw design in transparant glas met reliëf en de dop van de Gratte-Ciel collectie.

Parfums komen in alle soorten, van een complexe compositie die de neus wat uitdaagt tot een eenvoudige ‘sent-bon’. Les Eaux de Politesse behoren tot de laatste categorie, die zich voornamelijk in het frisse register situeren, met citrus (Fleur de Citronnier), subtiele huidgeuren (muskus en sandelhout in Santal Blanc en Gris Clair), aquatische noten (L’Eau Froide) en groene aroma’s (L’Eau d’Armoise).

L’Eau d’Armoise, een groene sent-bon

L’Eau d’Armoise betekent eigenlijk ‘water van dragon’. Bij Serge Lutens heeft men het zelden uitgebreid over ingrediënten. En ook bij L’Eau d’Armoise blijft de uitleg beperkt, behalve dan dat het parfum is geïnspireerd op het aroma dat vrij komt wanneer je de blaadjes tussen je vingers wrijft. De geur van dragon is aromatisch, warm en fris tegelijk en een tikje kruidig (anijsachtig). Ik ben niet zo gek op anijsachtige geuren, maar hier overheerst het groene bladaroma en worden bitters vakkundig geweerd en verzacht door een bloemig aroma. Een aangename geur die slechts weinig evolueert. Eerder een gesofisticeerde ‘sent-bon’ dan een parfum. De sillage is beperkt, net zoals de houdkracht. Maar de fles is gelukkig groot genoeg om royaal te verstuiven.

Info

Les Eaux de Politesse (100 ml: 120 euro) zijn -net als de Collection Noire- te koop in de parfumerie. De Section d’Or en de Gratte Ciel collectie worden erg selectief verdeeld (onder andere bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel). Alle parfums zijn online te koop op www.sergelutens.com.

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op een testflacon die ik ontving van Serge Lutens. Dat heeft geen invloed op deze review.

Lees ook

Van man tot merk: Serge Lutens

Dent de Lait, het kindertrauma van Serge Lutens

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht