Vétiver Veritas, het eerste natuurlijke parfum van James Heeley

Hoe natuurlijker, hoe beter?

De ‘groene golf’ in cosmetica is een trend die steeds groter wordt. Uiteraard in huidverzorging en stilaan ook in parfum. Dat klinkt een beetje sceptisch van mijn kant en dat ben ik ook, eerlijk gezegd. Ik ben een voorstander van natuurlijke formules zonder onnodige stoffen. Maar de idee dat ‘natuurlijk’ per definitie beter is voor de huid klopt niet altijd. Brandnetels zijn 100% natuurlijk, maar smeer je ze daarom op je gezicht? Essentiële oliën behoren tot de grootste allergenen. En een ‘artisanale’ crème in een open pot zonder bewaarmiddelen komt niet aan mijn huid. Bovendien is het label ‘natuurlijk’ voor verschillende interpretaties vatbaar en dus geen excuus om niet meer te hoeven nadenken. 

De handicaps van natuurlijke parfums

Voor parfum ben ik nog strenger. Natuurlijke parfums hebben immers een paar handicaps. Natuurlijke ingrediënten zijn vaak complexere geuren in vergelijking met synthetische moleculen omdat ze verschillende geurfacetten hebben. Zo’n parfum gaat dan al gauw erg ‘barok’ ruiken wanneer je veel ingrediënten combineert. Maar wanneer er met te weinig ingrediënten wordt gewerkt riskeert het saai en ongesofisticeerd te worden. Technisch gezien houden natuurlijke parfums niet zo lang (tenzij je vooral basisnoten gebruikt). Ook evolueren ze vaak niet harmonieus omdat natuurlijke ingrediënten niet altijd even stabiel zijn waardoor de formule ‘uiteen lijkt te vallen’. 

Bij een natuurlijk parfum is de kwaliteit van de ingrediënten cruciaal. Omdat je niets kan camoufleren of ‘opleuken’ met de special effects van bepaalde synthetische ingrediënten. Zoals de verzachtende, ‘versmeltende werking van witte muskus of het spotlighteffect van aldehyden. Synthetische ingrediënten zijn de lijm die een formule bijeen houdt, fixeert, stabiliseert én luchtiger maakt. En naar mijn mening dan ook onmisbaar voor een ‘modern’ parfum. 

Vétiver Veritas van James Heeley

Er is maar 1 natuurlijk parfum dat me momenteel van het tegendeel kan overtuigen: Vétiver Veritas van James Heeley. Het is dan (voorlopig) ook het enige volledig natuurlijke parfum in de lijn van deze onafhankelijke parfumeur. Vétiver Veritas is een van de parfums waar hij erg trots op is. Al beseft hij dat het nooit een bestseller zal worden. “Een goed natuurlijk parfum maken is niet zo evident” vertrouwt hij me toe. “Volledig natuurlijke geuren vragen een andere aanpak.” Wat zijn dan de belangrijkste uitdagingen? “De stabiliteit en de geur doen houden op de huid.” antwoordt hij. 

Voor Vétiver Veritas koos hij voor vetiver. Vetiver is een houtgeur en dus een basisnoot, die van nature langer houdt. Wel, technisch gezien is het geen hout, maar de wortels van een grassoort. Vétiver Veritas bevat meer dan 90% vetiver uit Haïti, die de reputatie heeft de beste kwaliteit te zijn. Het heeft een diep, zwaar, harsachtig houtaroma met aardachtige, gerookte facetten. “Vetiver heeft voldoende complexiteit” vindt James Heeley. “De essentiële olie van vetiver is een parfum op zich, heel complex met veel verschillende geurfacetten. Door het te mengen met bepaalde kruiden en houtsoorten kan je het langer doen houden op de huid.”   

Geroken en gekeurd

Vétiver Veritas verleidt niet onmiddellijk, het parfum bloeit pas open na enkele minuten. Op mijn huid ruikt het aangenamer dan op de papieren mouillette. Het eerste wat je ruikt is de groene frisheid van droog gras, met een pindanootkwaliteit en een bittertje. Het legt de link met grapefruit, dat gebruikt wordt om de frisse kant van vetiver te accentueren. Net als lavendel, overigens. Op papier herken ik nog wat munt, maar veel meer dan dat haal ik er niet uit. Naarmate het eau de parfum evolueert passeren alle facetten van vetiver: van groen, fris, naar grondachtig, rokerige hout dat op een bepaald moment zelfs iets lederachtig krijgt. Het heeft een gemiddelde sillage (niet discreet maar ook niet luid) en houdt gemakkelijk 6 uur op de huid, wat we van een eau de parfum mogen verwachten. 

Vétiver Veritas is het meest waarheidsgetrouwe vetiverparfum dat ik ken. Maar dat is meteen ook de handicap van dit parfum. Je moet dol zijn op vetiver. Want dit is geen gemakkelijke geur voor de doorsnee neus. Technisch wist Heeley de hindernissen met succes te nemen, maar de geur blijft iets ‘bruut’ hebben. Zeker als je het vergelijkt met klassiekers als Terre d’Hermès, Lalique Encre Noir of Chanel’s Sycomore (uit de Les Exclusifs lijn).  

Info

Volgens de site is Vetiver Veritas gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, waarvan 72 % zelfs van biologische oorsprong. Voor de alcoholbasis werd biologische tarwe en lavendel gebruikt. Ik kocht een eau de parfum (50 ml: 140 euro) bij Fin du Jour in Antwerpen, Gent en Kortrijk. Het merk wordt ook bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel verkocht. www.jamesheeley.com

Lees ook:

Hiram Green, de autodidact die natuurlijke parfums maakt

Abel, natuurlijke parfums uit Nieuw-Zeeland

Hoe clean kunnen cleane parfums zijn

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht