La Vie Est Belle ziet het leven door een roze, mierzoete bril

Lancôme La Vie Est Belle

Teamwork

Een bekend parfumeur heeft me ooit bezworen: een goed parfum maak je best alleen. Samenwerken met een collega die je bewondert en vertrouwt (maar dat zijn er niet veel in deze competitieve wereld, liet hij me verstaan), kan in sommige gevallen een toegevoegde waarde bieden. Met 3 wordt dat al een pak moeilijker, met 4 is het een verloren zaak. Maar voor veel merken is het een geruststelling dat ze meerdere parfumeurs op een groot project kunnen zetten. Elke parfumeur heeft immers zijn of haar specialiteit: zo is Alberto Morillas bekend om zijn witte bloemenakkoorden en Olivier Cresp voor zijn ‘gourmand’ noten. En als je de beste persoon op elk akkoord zet, kan het toch niet fout lopen? En toch. Het werkte wel voor Paco Rabanne, waar One Million gemaakt werd door een trio en het merk uit het slop haalde. Een truc die ze overdeden met Lady Million: eveneens een commercieel succes dat vele concurrenten probeerden na te bootsen. Toch biedt een team van topparfumeurs geen zekerheid.

3 jaar, 3 parfumeurs, 5000 voorstellen

Maar wanneer de nood het hoogst is, neem je geen risico’s. Dat moeten ze bij Lancôme gedacht hebben. Sinds Trésor (1992) hebben ze daar geen noemenswaardig kassucces meer gekend. Alle registers werden dus opengetrokken voor La Vie Est Belle, door het huis omschreven als “een haute parfumerieproject”. 3 topparfumeurs werkten 3 jaar lang aan het parfumproject en dienden meer dan 5000 voorstellen in. Olivier Polge tekende voor het ‘gourmand’ irisakkoord, de ruggengraat van het parfum. Dominique Ropion ontwikkelde een overweldigend jamijn-oranjebloesemakkoord en Anne Flipo speelde haar specialiteit uit: een ‘gourmand’ akkoord van vanille en praline met enkele fruittoetsen.

De lancering gebeurde met alle toeters en bellen op een Italiaans landgoed, waar een fontein parfum spoot. En Julia Roberts dineerde met de internationale pers om de pennen gunstig te stemmen.  

Hoe ruikt La Vie Est Belle?

Ik ben een grote fan van irisnoten, maar kon de verfijnde geur niet terug vinden in deze ‘iris gourmand’. Verdronken in een mierzoete soep, waar teveel parfumeurs te lang in hebben geroerd. Maar persoonlijke appreciatie is maar een van de criteria om een parfum te beoordelen. De technische kant van La Vie Est Belle is dik in orde: de geur is intens en blijft lang hangen. Dat bewijst ook het succes van deze geur, dat aanhoudt lang voor bij de reclamecampagnes met de immer stralende Julia Roberts. En het grote publiek heeft altijd gelijk. Of niet? 

Info

La Vie Est Belle eau de parfum 50 ml: 90,95 euro, 100 ml: 125 euro. Het parfum is te koop in de meeste parfumerieën, waaronder Ici Paris XL

Lees ook

Gabrielle, een zonnig boeket van Chanel

Joy By Dior zorgt voor meer verwarring dan verrassing

Wat bloemenparfums over je vertellen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht