De beste plekjes om parfum aan te brengen

Foto: Alina Vilchenko voor Pexels

Vanavond kreeg de Parfumdokter telefoon van radiozender MNM waar ze een aflevering wijdden aan waar je best parfum aanbrengt. En dat zijn soms de meest bizarre plekken, hoorden we van de luisteraars. Sommigen brengen het aan op hun polsen, in de kraag van hun hemd, op hun buik, op hun haar, onder de oksels, … Eentje parfumeerde zich zelfs tussen haar benen! Volgens Coco Chanel kan dat overal waar je gekust wilt worden…

Waar breng je parfum het best aan?

Parfum is een alcoholoplossing en heeft warmte nodig om te verdampen. Hoe warmer, hoe sneller het parfum verdampt en hoe intenser je het zal ruiken. De warmste plekjes van je lichaam zijn de hals, decolleté, achter de horen, de knieholtes en de polsen.

Waar breng je best geen parfum aan?

Parfum als alternatief voor deodorant gebruiken is ok voor noodgevallen, maar niet ideaal. Behalve dat parfum meestal veel duurder is dan deodorant is het ook gewoon een ander product. Een deodorant bevat een geurneutraliserende technologie en kan (in het geval van een antiperspirant) ook vocht tegen houden. Dat heeft een parfum niet, waardoor de zweetgeur er na een paar uur alsnog doorkomt.

Zijn kleding en haar goede opties?

Mensen met een heel gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt of allergisch reageert raad ik aan om het haar of kleding te parfumeren. Wel opletten dat het parfum geen vlekken maakt op je kleding. Bovendien droogt de alcohol het haar uit, wat je kunt vermijden met speciale haarparfums. Je haar of kleren parfumeren heeft nog een voordeel: vezels houden geur langer vast dan de huid. Het nadeel is wel dat je de chemie tussen je huid en het parfum mist, wat het verschil maakt tussen gewoon lekker of onweerstaanbaar ruiken. Die ‘klik’ wordt bepaald door verschillende elementen: de zuurtegraad van je huid, hormonale invloeden, gender, leeftijd, bepaalde medicijnen of voeding, enzovoort. Is het een goed idee om parfum in plaats van deo onder je oksels te spuiten?

Altijd op de huid proberen

Sommige mensen vragen me hoe ze een geur kunnen vinden die echt bij hen past. Dat is zeer moeilijk, want die chemie met een parfum kun je niet voorspellen. Probeer dus altijd een parfum uit op je huid voor je hem koopt! Zeker wanneer je rood haar en een lichte huid hebt, want dan durft parfum gemakkelijk te ‘draaien’. Dat heb je veel minder met parfums met ‘zware’ (basis)noten dan frisse geuren (met veel kopnoten). (meer info vind je hier).

Info

De aflevering herbeluisteren kan je hier (vanaf 1:39.50)

Lees ook

Wat je moet weten voor je een parfum koopt

10 tips om parfum te kiezen

Hoe moet je een parfum beoordelen?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht